Prаvnе аnеgdоtе - Мuvа imаnjе čuvа

by pravnik pf bg Email

Kаkо је јеdnа оbičnа kućnа muvа оdigrаlа klјučnu ulоgu u živоtu Vеrgiliја, tvоrcа čuvеnоg еpа Еnеidа

Full story »

TEMA BROJA: Мr Dušаn Rаkitić - Моgućnоst zа vеlikа iskustvа

by pravnik pf bg Email

Аsistеnt nа Kаtеrdri zа prаvnu istоriјu, Dušаn Rаkitić, u intеrvјuu zа „Prаvnik“ pričа о svоm škоlоvаnju nа Univеrzitеtu Hаrvаrd i iskustvimа kоја је tаmо stеkао

Full story »

TEMA BROJA: Studije u inostranstvu - Тrbuhоm zа znаnjеm

by pravnik pf bg Email

Kаdа sе pоsmаtrа brој studеnаtа kојi su u pеriоdu izmеđu 2004. i 2011. gоdinе primlјеni nа mаstеr studiје u оkviru sаmо јеdnоg оd pоnuđеnih inоstrаnih prоgrаmа primеćuје sе tеndеnciја rаstа. Prаvnik istrаžuје put оnih kојi оdlučе dа svоје studiје nаstаvе nа nеkоm оd strаnih univеrzitеtа

Full story »

Intеrvјu: Zоrаnа Маrkоvić - Prilikа kао uzrоk zа kоrupciјu

by pravnik pf bg Email

Zоrаnа Маrkоvić, dirеktоrkа Аgеnciје zа bоrbu prоtiv kоrupciје, zа „Prаvnik“ gоvоri о studеntskim dаnimа nа Prаvnоm fаkultеtu, sаdаšnjеm rаdu u Аgеnciјi i stаnju kоrupciје u Srbiјi

Full story »

Stеlinе nаgrаdе - Nајbizаrniјi sudski slučајеvi

by pravnik pf bg Email

Rоbеrt Rајs je tužiо zаtvоr u Јuti јеr mu niје dао dа nа miru ispоlјаvа svојu vаmpirsku vеrоispоvеst; sudiја Rој Pirsоn tužiо је hеmiјsku čistiоnicu zbоg vеlikih dušеvnih bоlоvа nа prеkо 65 miliоnа dоlаrа јеr mu је izgubilа fаrmеrkе

Full story »

(Nе)pоznаti prаvnici, 2. dео - Еntuziјаsti prаvа u svеtu šоu-biznisа

by pravnik pf bg Email

U novom Pravniku nastavljamo priču iz prošlog broja o brojnim slavnim ličnostima koje su studirale na pravnim fakultetima. Ovoga puta čitajte o pravnicima koji su se proslavili u svetu šou biznisa.

Full story »

Počeo ulaz na prednja i zadnja vrata

by princess Email

Ulaz na prednja vrataNova pravila ulaska u vozila GSP-a danas su počela da važe. Za prvu zonu glase ovako: u sve trolejbuse i solo autobuse ulaziće se samo na prednja vrata, dok će se u zglobne autobuse i tramvaje ulaziti i na prednja i na zadnja vrata, a izlaziti na srednja. U drugoj zoni važi pravilo ulaska na prednja vrata, i izlaska na ostala.

Full story »

Epidemija zauški među studentima u Novom Sadu

by admin Email

Zauške Ukupno 13 studenata Univerziteta u Novom sadu zaraženo je zauškama, zbog čega je Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata proglasio epidemiju te zarazne bolesti.

Full story »

Veliki studentski horoskop (prilagođen novom nastavnom planu i programu)

by pravnik pf bg Email

Pravnik - list studenata Pravnog fakulteta u Beogradu je i u ovoj akademskoj godini sa vama. Uskoro ćemo vas obradovati novim brojem, a dok ga čekate zabavite se uz studentski horoskop inspirisan izmenama nastavnog plana i programa.

Full story »

Intervju: prof. dr Goran Ilić - Nesuđeni pravnik u Ustavnom sudu

by pravnik pf bg Email

Prof. Goran Ilić za Pravnik priča o svojim studentskim danima, zaposlenju na Pravnom fakultetu, angažmanu u Ustavnom sudu Srbije kao i o činjenicama koje su presudno uticale da od osobe koja nije želela da upiše studije prava postane jedan od najcenjenijih stručnjaka u zemlji.

Full story »

Teško je šegrt biti

by pravnik pf bg Email

Mnogi studenti našeg fakulteta pitaju se da li će nakon diplomiranja biti u prilici da pokažu svoja znanja i veštine stečene tokom studija. S pravom su zabrinuti, jer statistika i čekanje na listama za zapošljavanje pokazuju da je vrlo teško doći do posla, u bilo kojoj struci, a naročito u onim gde je ponuda kadra prevelika, kao što je slučaj sa pravom. Oni koji su se već uhvatili u koštac sa traženjem posla kažu da je najteže dobiti prvu šansu, a oni koji su je dobili kažu da muke tek tad počinju.

Full story »

Tema broja - Kako ukrotiti „Bolonju“?

by pravnik pf bg Email

foto: Milena GoševskiProtekla decenija ostaće zapamćena po mnogim značajnim događajima. Jedan od manje primetnih, ali po svom značaju i po svojim implikacijama, veoma bitan događaj, jeste potpisivanje Bolonjske deklaracije i početak jedne od najvećih i najdalekosežnijih reformi visokog obrazovanja u svetskoj istoriji. Prvu deceniju Bolonjskog procesa obeležile su oštre debate između pristalica i protivnika reforme kao i žestoki protesti onih na koje se ta reforma najviše odnosi – studenata.

Full story »

Anegdote prof. Lukića

by pravnik pf bg Email

prof. Radomir LukićPored svog velikog akademskog uspeha zahvaljujući kojem njegovo ime nosi najveći amfiteatar na fakultetu, prof. Radomir Lukić je bio i izuzetno duhovita osoba. Studenti i profesori još uvek prepričavaju anegdote sa ispita prof. Lukića.

Full story »

Odbio da plati kaznu jer je napisana latinicom

by T Email

Parking kaznaAco Đ. (47) iz Čačka, nakon što je odbio da plati kaznu od 5.000 dinara za pogrešno parkiranje jer je bila napisana latinicom, danas je odbio i rešenje kojom mu se ta kazna zamenjuje zatvorom. On je u izjavi novinarima rekao kako ne želi da plati kaznu sve dok ona ne bude napisana ćirilicom.

Full story »

Tužbe protiv 50 studenata

by T Email

Ekonomski fakultetProtiv pedesetak studenata master studija Ekonomskog fakulteta biće podnete krivične prijave ukoliko što pre ne uplate 75 hiljada dinara u državni budžet.

Full story »

"Nema para za zahteve studenata"

by princess Email

ObradovicBeograd -- Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da Ministarstvo prosvete, nažalost, nema para da bi moglo svakom studentu da plati školarinu.Podsetimo, studenti su u nedavnom protestu tražili da im bude plaćena školarina ukoliko su stekli 48 bodova. "Mi smo u protekle dve godine učinili sve što možemo da pomognemo studentima, ne samo novčano, nego i normativno", rekao je Obradović.

Full story »

Bez dogovora sa studentima

by princess Email

Beograd -- Studenti okončali blokadu centralnih gradskih saobraćajnica. Posle neuspelih pregovora u resornom ministarstvu, novi protest zakazan za petak.

Pregovri studenata nekoliko beogradskih fakulteta sa dekanima i Ministarstvom proteste su propali, zbog čega studenti najavljuju nove proteste do kraja nedelje.

Full story »

Bolonja još nije zaživela u Srbiji

by T Email

Uprkos tome što je na fakultetima omogućeno da se naredna godina studija upiše sa 48, umesto sa 60 bodova, primena Bolonje ne pokazuje zadovoljavajuće rezultate. Branko Kovačević, rektor Beogradskog univerziteta, za “Blic” kaže da Bolonja nije na svim fakultetima primenjena kako treba. Upravo to je i uticalo na smanjenje kriterijuma i da se tako veštački poveća prolaznost.

- Još postoje fakulteti koji su uska grla i gde je na pojedinim predmetima prolaznost svega 10 odsto, što je nedopustivo, i ti nastavni programi moraju da se menjaju. Ovakvih problematičnih predmeta ima na gotovo svakom fakultetu u Srbiji - objašnjava Kovačević i dodaje da za takve probleme najveću odgovornost snose profesori.

Takav primer je Fakultet veterinarske medicine, na kome se prosečno studira oko 10 godina.

Mišljenje Velibora Stojića, dekana ovog fakulteta, jeste da bi prolaznost i kvalitet nastave bili mnogo bolji da se upisuje manje studenata. On smatra i “da će Bolonja načisto uništiti školstvo jer ne može dobro da se primenjuje na fakultetima koji upisuju po nekoliko stotina studenata”.

- Ona bi mogla da se ostvari kada bi se na fakultete upisivalo manje studenata sa kojima bi profesori mogli da rade. Ovako, sa velikim brojem studenata ne može da bude kvalitetne nastava - kaže za “Blic” prof. Stojić, dekan.

Za ovakvo stanje u našem školstvu studenti mahom kažu da je problem u tome što profesori nisu navikli na interaktivnu nastavu. Takođe, i grupe na predavanjima i vežbama su velike, a da je po sredi i deficit nastavnog kadra. Zato Nataša Sajlović iz SUS kaže da, iako reforma nije apsolutni fijasko, negativnih efekata i te kako ima.

- Nastavnici su preopterećeni mnogobrojnim obavezama ili pak apatični u pogledu sopstvenog profesionalnog usavršavanja - kaže Sajlovićeva i dodaje da je potrebno srediti predmete, motivisati nastavnike da štivo koje pišu prilagođavaju objektivnim potrebama studenata.

I Marina Kvržić, student prodekan Filološkog fakulteta, smatra da Bolonja nije na svim fakultetima jednako implementirana, pa zato prolaznost studenata varira od fakulteta do fakulteta. U početku primene ove deklaracije,najviše problema su imali fakulteti koji su upisivali više stotina studenata, poput Pravnog, Ekonomskog i Medicinskog fakulteta.

- Na Filološkom fakultetu prošle godine samo 30 odsto studenata uspelo je da se upiše u narednu godinu, a Bolonja zahteva od 70 do 80 odsto. Ovim tempom mi taj procenat nećemo dostići ni za 10 godina - kaže Marina Kvržić.

Iako su svi ispitni rokovi završeni, univerziteti u Srbiji još nemaju kompletnu sliku o broju studenata koji su uspeli da upišu narednu godinu. Zasad na univerzitetu u Novom Sadu i Beogradu kažu da su dostigli neophodnu prolaznost studenata - oko 70 odsto.
Kako su za “Blic” ocenili sagovornici, Bolonja je najbolje primenjena na Arhitektonskom fakultetu. Na ovom fakultetu tako je ove godine čak 90 odsto studenata uspelo da se upiše u narednu godinu.

5 Najboljih univerziteta u svetu

1. Harvard
2. Institut tehnologije u Kaliforniji
3. Institut tehnologije u Masačusetsu
4. Stenford
5. Prinston

Napomena: Svi univerziteti su iz SAD

Iz SAD najviše prestižnih

Britanski nedeljnik “Times Higher Education” (THE) objavio je u saradnji sa agencijom “Thomson Reuters” rang-listu od 200 najboljih univerziteta na svetu, na kojoj je vodeći američki Harvard, a za njim slede još četiri visokoškolske institucije iz SAD - Institut tehnologije u Kaliforniji, Institut tehnologije u Masačusetsu, Stenford i Prinston.
Prestižni britanski univerziteti Kembridž i Oksford zauzeli su tek šesto i sedmo mesto ove liste. Od univerziteta iz kontinentalne Evrope među prvih 30 našao se samo Švajcarski federalni institut tehnologije - na 15. mestu. Elitni svetski univerziteti najbliži Srbiji jesu austrijski u Beču i Insbruku.
Po zemljama najviše prestižnih univerziteta imaju SAD - 72, sledi Velika Britanija sa 29, Nemačka sa 14 i Holandija sa deset univerziteta. Sve ostale zemlje imaju jednocifren broj visokoškolskih institucija na ovoj listi.

Izvor: Blic

Ko i kako piše zakone u Srbiji

by T Email

Na zakon o zabrani diskriminacije čekalo se osam godina, a od 2001. se čeka na propis o izdavaštvu. Tekst zakona o PDV-u radio je tim od desetak ljudi godinu i po dana. Strane eksperte je angažovao nemački GTZ (Organizacija za tehničku pomoć ), a domaće Ministarstvo finansija. Svako je plaćao svoje stručnjake. Izrada ovog važnog propisa koji je donet u julu 2004, a stupio na snagu 1. januara 2005. odužila se zbog izbora i promene vlade.

Full story »

Breaking & Entering

by admin Email

Od nastanka života kakvog danas znamo (ili mislimo da znamo?) svet je patio i pati i dalje od jedne hronične boljke - kako sačuvati svoje? Proces koji je prisutan gde god možemo uočiti živog sveta, od bakterija i virusa do razjarene orke, bilo da je u pitanju domaćin za parazita ili stanište bogato hranom... Svaki život ima neki svoj "interes" koji negde ostvaruje i koji štiti.

Full story »

Da li je pristup Internetu jedno od osnovnih prava čoveka?

by masha_ns Email

Internet AccessSavremeno društvo svedok je velikih i značajnih promena u sebi samom. Živimo u informacionom društvu. To novo okruženje donosi nova pitanja i nove izazove za sve nas, bez obzira da li smo tzv. IT eksperti, ekonomisti ili pravnici. Jedan od uslova da bi svako od nas bio deo i aktivni član tog društva je pristup Internetu. Bez Internet pristupa nismo u mogućnosti da koristimo čitav niz drugih pogodnosti koje Internet nudi.

Full story »

Licenca za sponzoruše

by Kajzer Soze Email

Jedna koleginica blogerka me je nedavno informisala da kod nas postoji Udruženje Sponzoruša Srbije. Njihov oficijelni sajt možete videti ovde.
Bore se za svoja prava, kao i sav ostali pošten svet.

Full story »

Notarska služba u Republici Srpskoj

by jelena derajic Email

| Jelena Derajić |

Narodna skupština RS usvojila je Zakon o notarima još u septembru 2004. godine, a notari su zvanično počeli sa radom 11.03.2008. godine. Od tog dana i ja radim kao saradnik jednog notara u Banjaluci. Po zanimanju sam dipl.pravnik, a još uvijek nisam položila pravosudni ispit (ali u toku ove godine mislim da će i to biti riješeno)

Full story »

EuroDig skup u Madridu

by masha_ns Email

Link: http://www.eurodig.org/

| Masha_ns |

EurodigDana 29. i 30. aprila 2010. godine održan je treći po redu EuroDig. Domaćin je, ovaj put, bio Madrid, a skup je održan u kompleksu španske Telefonike. EuroDig ili Evropski dijalog o upravljanju Internetom (European Dialogue on Internet Governance, EuroDIG) je nastao kao potreba evropskih zemalja, okupljenih oko Saveta Evrope, da uspostave regionalnu diskusiju o važnim temama vezanim za razvoj Interneta. Već sama lista prijavljenih učesnika obećavala je uspešan dijalog, što je i cilj EuroDig-a.

Full story »

Zašto nisam postao novinar

by Kajzer Soze Email

| Kajzer Soze |

Razmišljaljući koju temu da izaberem kao uvodnu u svoje blogovanje na sajtu Mojepravo.net, shvatio sam da bi najbolje bilo da kažem zašto uopšte pišem, tj. blogujem. Naime, od kada sam naučio da pišem, u meni se rodila želja da se time profesionalno bavim. Vrlo rano sam imao prilike da se u tome i oprobam. Časopis se zvao ,,Mi pišemo“, a redakciju su činili manje-više zainteresovani učenici i prilično konzervativan nastavnik srpskog jezika. Ja sam se našao tu po preporuci učiteljice.

Full story »

Patrijarh Pavle i Amerika

by admin Email

| Pisma iz Amerike| Marko Bojović |

Hristos vaskrse!

Njegova pobeda nad smrću verovatno je jedina u istoriji čovečanstva u kojoj nema poraženih! Zato njegovi vernici i sledbenici već dva milenijuma pozdravljaju ovim pozdravom sve, ne očekujući da će bilo koga da uvrede, pa čak ni u današnje vreme govora političke korektnosti, odomaćenog u Americi.
Jedan od pravih, istinskih vernika i sledbenika Hristovih, bio je i ovaj omaleni čovek koga vidite. Budući prosto normalan u vremenu opšteg ludila, posmatran je kao čudo i poštovan kao svetac.

Full story »

Više od zdravlja

by admin Email

| Pisma iz Amerike| Marko Bojović |

Poštovani zakonoslovci, Predsednik države iz koje vam pišem, Barak Obama, potpisao je novi zakon o zdravstvenom osiguranju sa 22 olovke. Zašto? Nije u pitanju ni tik ni loš kvalitet olovaka, već običaj, kojeg su se držali neki američki predrsednici, počev, veruje se, od Frenklina Ruzvelta. Razlog koji stoji iza običaja je da se u znak zahvalnosti onima koji su podržali usvajanje nekog zakona od izuzetnog značaja podari olovka. Neke od njih kasnije završe u nekom muzeju. Tako je, na primer, predsednik Lindon Džonson potpisao Akt o građanskim pravima 1964. godine, kojim je pre svega rešavan problem crnaca u SAD, sa 75 penkala. Jedno od prvih, poklonio je Martinu Luteru Kingu.

Full story »

Srpske svetkovine u Americi (2)

by admin Email

| Pisma iz Amerike| Marko Bojović |

Uz već pomenutu najstariju našu crkvu u Americi, Sv. Save u Džeksonu, možemo među drugim značajnim svetilištima pomenuti najpre naš najstariji manastir u Americi – Sv. Save u Libertivilu, kod Čikaga. Osnovan je 1925. godine i u njemu je sahranjeno nekoliko značajnih ličnosti. Pomenimo prvo voljenog i osporavanog Sv. Vladiku Nikolaja Velimirovića, koji je u više navrata dolazio u Ameriku. On je bio prvi vršilac dužnosti američkog vladike za srpsku zajednicu, u Americi je proveo desetak poslednjih godina svog života i tu okončao ovozemaljski život.

Full story »

Srpske svetkovine u Americi (1)

by admin Email

| Pisma iz Amerike| Marko Bojović |

Dragi moji juristi,
Januar je na izmaku. Kada se u Srbiji pomene januar, jedna od prvih asocijacija su praznici. U prošlom mom javljanju, bilo je reči o jednom američkom prazniku, sećanju na prošlost i njenom preispitivanju i analizi, zahvalnosti precima. U kontekstu svega toga, pomenimo i naše ljude u Americi. Često se, naime, u atmosferi opšte ispolitizovanosti svega, previđa da Sjedinjene američke države nisu samo njena politika, posebno ne spoljna, od koje je mnogima u svetu, pa i kod nas, ali i u samoj Americi, bilo muka. Isto kao što ni Srbija '90ih godina nije bila oličena samo u predsedniku Miloševiću.

Full story »

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

by masha_ns Email

| Masha_ns |

Dana 29. aprila 2008. godine Srbija je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom (Stabilization and Association Agreement). Dve i po godine kasnije i dalje postoje nedoumice oko suštine samog sporazuma, odnosno šta ovaj sporazum zapravo znači. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) je ugovor kojim se regulišu prava i obaveze države koja je pristupila procesu pridruživanja Evropskoj Uniji (EU). Sam proces pridruživanja EU obuhvata četiri faze. Prva faza je proces stabilizacije i pridruživanja koja u sebi obuhvata pripremnu fazu za potpisivanje SSP-a, zatim studiju izvodljivosti, pregovore o zaključivanju SSP-a i potpisivanje i sprovođenje SSP-a. Kada se ova prva faza završi sledi kandidatura za članstvo.

Full story »

Zahvalnost

by admin Email

| Pisma iz Amerike| Marko Bojović |

Poštovani sadašnji i budući pravnici Srbije i njenog okruženja,

Srdačno vas pozdravljam iz milionskog Indijanapolisa, glavnog grada Indijane, jedne od 50 Sjedinjenih američkih država, gde sam sa dužim i kraćim prekidima boravio u poslednjih 10 godina, završio deo svojih studija, oženio se i trenutno radim. Na osnovi tog svog iskustva, koje je, pored raznih kraćih putovanja, vezano još i za gradove Njujork i Čikago, trudiću se da vam približim život ove velike zemlje sa raznih tački gledišta, posebno onih za koje verujem da vama mogu biti interesantne.

Full story »

Kako osloboditi Novi Sad na Pravnom fakultetu i od koga?2

by admin Email

Sećanje na ostvarenje Kenedijevog svemirskog sna

by Miki Email

Autor: G. R. M.

Vašington - Kada je sirijski satiričar Lukijan pisao o putovanjima u svemir u drugom veku nove ere, njegove misli izgledale su poput naučnofantastičnih priča o džinovskim paucima i interplanetarnom ratu. Ipak, u potonjim vekovima naučnici poput Kopernika, Galileja i Njutna učinili su da takva zamisao postane bliža narodu.

Najzad, 20.jula 1969. američki astronaut Nil Armstrong postao je prvi čovek koji se spustio na mesečevo „More tišine“. „Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo“, izjavio je tada. Posadu svemirskog broda „Apolo 11“ pored Armstronga činili su Edvin Baz Oldrin (koji je drugi dotakao mesečevo tlo), i Majkl Kolins (kružio oko meseca u komandnom mogulu). Avantura programa Apolo, vredna 25 milijardi dolara, trajala je od 1969. do 1972. Tokom tog perioda obavljeno je šest misija, a 12 astronauta „prošetalo je“Mesecom.

Povodom četiri decenije od stupanja na jedini satelit planete Zemlje trojicu kosmonauta juče je u Beloj kući primio američki predsednik Barak Obama, a jubilej je proslavljen širom sveta. Armstrong, Oldrin i Kolins obratili su se novinarima u vašingtonskom Nacionalnom muzeju vazduhoplovstva i svemirskih istraživanja. Armstrong je ocenio da je u vreme hladnog rata nadmetanje čija će posada prva stići na Zemljin satelit bilo „izuzetna nacionalna“ investicija i za SAD i za Sovjetski Savez, kao i „najznačajnija mirovna trka dveju strana“. „Ne tvrdim da je to bila diverzija koja je sprečila rat, ali je ipak bila diverzija“, rekao je Armstrong. Prema njegovom mišljenju, „Apolo 11“ omogućio je mehanizam za pokretanje saradnje između dva bivša suparnika.

Oldrin je najviše pažnje posvetio inspiraciji tadašnjeg američkog predsednika Džona Kenedija, koji se borio za „dobrobit Amerike i okončanje hladnog rata“. Kenedi je izjavio da su SAD odlučne da tokom 1960-ih „odu na Mesec“. „To je izazov koji prihvatamo, ne želimo da odlažemo i nameravamo da ostvarimo“, smatrao je. Ipak, Kenedi nije doživeo ostvarenje svoje vizije, budući da je ubijen 1963. u Dalasu. „Apolo 11 je simbol onoga šta velika zemlja i veliki narod mogu da urade kada uložimo velike napore, radimo zajedno i imamo snažne vođe, s vizijama i odlučnošću“, ocenio je Oldrin. Trojica astronauta takođe su se založila za slanje istraživačke misije s posadom na Mars. Kolins, koji je kružio u Mesečevoj orbiti dok su Armstrong i Oldrin šetali po Mesecu, ocenio je da je Mars mnogo zanimljiviji od Meseca.

„Ponekad mislim da sam bio na pogrešnom mestu. Kao dete, više sam voleo Mars, a tako je i sada“, kazao je Kolins. „Plašim se da nas sadašnje isticanje značaja povratka na Mesec ne navede u tehnološki ćorsokak, čime bi, bespotrebno, na više decenija bilo odloženo istraživanje Marsa, mnogo korisnijeg odredišta“, rekao je on.

Uništeni originalni snimci

U trenutku kada je u svetu obeležavana 40-godišnjica istorijskog sletanja na Mesec NASA je saopštila da su svi originalni video snimci tog događaja uništeni. Svih 200.000 snimaka o toj svemirskoj epopeji, kada su se, uništeno je, a oni koji se mogu videti potiču iz arhiva TV stanice CBS ili su snimci napravljeni uz pomoć kineskopa, uređaja za direktno snimanje TV slika. Snimak prvih Armstrongovih koraka na Mesecu videlo je, u direktnom prenosu 20. jula 1969, na stotine miliona ljudi širom sveta. Tanjug

Poruke mira

Armstrong i Oldrin ostavili su pre četiri decenije poruke mira 73 svetska zvaničnika na površini Meseca. Poruke su čuvane u malom silikonskom disku. „U ime Britanaca i svoje lično ime, pozdravljam veštinu i hrabrost koje su dovele čoveka na Mesec. Neka ovaj poduhvat omogući sticanje novih znanja i služi na dobrobit čovečanstva“, napisala je britanska kraljica Elizabeta Druga.

Prvi blog

by T Email

Okej, ovo je moj prvi blog. Možda bi trebalo tu da napišem sada nešto kao duboko i dotaknem neke ideje, ali nekako me moja lažna skromnost obuzdava u tome.

Opet, od nečega se mora početi...
Kako sam po prirodi melanholik, vreme je brljavo, političke prilike su više političke neprilike, a i karma mi je osetno loša posle junskog ispitnog roka, posvetio bih ovaj blog pevaču o kome ne znam skoro apsolutno ništa, ali sam nabasao na neki njegov intervju koji bih podelio sa vama.

To je danas... mislim, današnjica. Valjda. Jer je intervju mator, a ništa se nije promenilo.

Full story »

Odgovornost - kratka priča o protraćenoj mladosti

by begbie86 Email

Beograd, danas...

"Gde si Maro, čoveče, nema te sto godina?! Šta ima? Kako si?" - ushićeno pozdravi Aleksa nekadašnju drugaricu iz klupe.

"Pa gde si bre ti Flex, uželela sam te se! Evo baš sam pošla do Nevene, skuplja se neko staro društvo iz škole, organizovali smo neku sedeljku i tako... Posle idemo na neku žurku u Expo, dolazi Hernan Cataneo, biće ekstra! Ajde sa nama, nismo mogli da te nađemo nigde, jesi li menjao broj telefona?"

Full story »

1 2 >>

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-02-22 05:00:59'
   AND hit_remote_addr = '34.228.115.216'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog1.php'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1