Bez dogovora sa studentima

by princess Email

Beograd -- Studenti okončali blokadu centralnih gradskih saobraćajnica. Posle neuspelih pregovora u resornom ministarstvu, novi protest zakazan za petak.

Pregovri studenata nekoliko beogradskih fakulteta sa dekanima i Ministarstvom proteste su propali, zbog čega studenti najavljuju nove proteste do kraja nedelje.

Procitaj

Oko 250 nezadovoljnih studenata je, dok su trajali pregovori u Ministarstvu, blokiralo Brankov most, zatim most Gazela, a potom su prešli u ulicu Kneza Miloša, odakle su se uputili ka Ministarstvu prosvete.

Sve vreme je saobraćaj u navedenim delovima grada bio blokiran, a oko 16 časova su se mirno razišli iz Nemanjine ulice.

Iz jednog pravca studenti Fakulteta političkih nauka i Visoke elektrotehničke škole, a iz drugog akademci Filozofskog, Geografskog, Univerziteta umetnosti i Visoke poslovne škole.

Sreli su se na beogradskom trgu Slavija u Beogradu i odatle krenuli u blokadu Brankovog mosta i mosta Gazela.
Miloš Jokić, jedan od predstavnika studenata Fakulteta političkih nauka, smatra da su građani Beograda imali razumevanja za kolaps u saobraćaju jer, kako kaže, studenti su već nekoliko godina najugroženija kategorija.

“Evo već poslednje četiri godine ne umeju da odrede sistemsko rešenje, da mi nemamo više tih problema, i da mi znamo na čemu smo kad upisujemo godinu, da znamo šta možemo da očekujemo na kraju te godine”, kaže on.

“Da je sistemski sve rešeno, ovoga ne bi bilo, zato mi sad tražimo da država svoje greške ispravi tako što će da plati školarinu i neka napokon uvede red u visoko školstvo“, poručuje Miloš.

Glavni zahtev studenata je da se o trošku budžeta države školuju svi koji su stekli 48 bodova, dok akademci sa pojedinih fakulteta traže i veće kvote za upis na master studije.
Iako su današnji pregovori propali, studenti su nadležnima dali rok do četvrtka da odgovore i dozvole besplatno studiranje onima koji su ove školske godine sakupili 48 bodova.

Učesnici protestne šetnje za B92 objašnjavaju svoje zahteve:

“Želimo da Vlada prihvati naše uslove i želimo da ovaj protest urodi plodom.”

“Prešao sam taj cenzus od 48, a nema budžeta ni za mene ni za ljude iza mene. Prosto, samo ti zahtevi da nam se ispune.”

“Imam 60 bodova, očistila sam drugu godinu, prosek mi je oko 8, a nisam na budžetu.”

“Zaista neke stvari nisu u redu i morale bi da se poprave, da konačno studenti ne izlaze na ulice, nego da se vrate u slušaonice da uče.”

“Ovde smo zato što neće da plate školarinu. Tražimo da pređe na budžet ko ima 48 bodova, to je to, prosto i jednostavno.“

Protestovali su studenti Fakulteta političkih nauka, Geografskog fakulteta, Visoke poslovne škole, Visoke elektrotehničke škole, Visoke medicinske škole i studenti fakulteta Univerziteta umetnosti.

Studenti su protestovali uz parole ”Mi studiramo, oni profitiraju“ i ”Studentska je tuga pregolema“, a veliki broj građana ih je podržao iz svojih automobila, uzvicima i sirenama, ali to su bili oni čija kolovozna traka nije bila blokirana zbog studentske šetnje.
Šta kažu u Ministarstvu
Kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu prosvete, studente je primio pomoćnik ministra Slobodan Jauković. Akademci su, tvrde u Ministarstvu, raniji zahtev da svi sa 48 do 60 bodova budu na budžetu, preformulisali u zahtev da budu "oslobođeni školarine".

Izvor B92

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: DataObjectCache::get_by_ID()

SELECT *
  FROM blog_2_titems__item
 WHERE (post_ID = 1954)
 ORDER BY post_ID