Breaking & Entering

by admin Email

Od nastanka života kakvog danas znamo (ili mislimo da znamo?) svet je patio i pati i dalje od jedne hronične boljke - kako sačuvati svoje? Proces koji je prisutan gde god možemo uočiti živog sveta, od bakterija i virusa do razjarene orke, bilo da je u pitanju domaćin za parazita ili stanište bogato hranom... Svaki život ima neki svoj "interes" koji negde ostvaruje i koji štiti.

Procitaj

Čovečanstvo je osmislilo čitav niz mehanizama u cilju zaštite svojih interesa. Naravno, ne govorim o pravnim mehanizmima, govorim o tehnologiji bezbednosti. Da na trenutak zaboravimo na pitanje privatnosti na Fejsbuku i da se vratimo malo staroj dobroj tehnologiji za obezbeđivanje. Nekada su obijali kraljevske sanduke sekirama i lažnim ključevima, danas... oh, pa nije se mnogo promenila situacija.

U to ime, želeo bih sa svim studentima prava (i svima koji su dovoljno radoznali) da podelim sledeće video sekvence o načinima savlađivanja bezbednosnih prepreka. Težina prepreka je različita, za pojedine (provaljene za 10 minuta) su kompanije tvrdile da ih "niko nikada nije savladao". Pa vi gledajte šta je marketing. Ono što je bitno kod ovih stvari je uočavanje maštovitosti provalnika. Neretko u kriminalističkoj tehnici dolaze u situaciju da moraju sami da shvate šta i kako radi nepoznati alat koji su upravo našli kod provalnika.

Ko zna, ne može da vam šteti - a možda vam i koristi.

1. Tehnologija koja koristi za identifikaciju otisak prsta, puls i toplotu tela (navodno nepobediva kombinacija), pobeđena balističkim gelom ili prostom fotokopijom otiska prsta

2. Priručna kasa otvorena novčićem ili šrafcigerom

3. Fiksne brave sa unutrašnje strane vrata

4. Otvaranje četiri različite bravice sa šifrom uz pomoć veoma jednostavnog alata

5. Brave ABUS sa (prema proizvođaču) sigurnosnom oznakom 8 (teška za provaliti), otvorena za oko 30ak sekundi. Brave ovog kvaliteta koje se koriste za zaključavanje bicikla koštaju oko 50 evra i gotovo da nema kvalitetnijih

6. Različiti lanci (materijali obrađivani različitim metodama koje vidimo na onim šarenim nalepnicama u radnji), navodno mogu da izdrže garantovano 5 minuta, pojedini koštaju oko 150 britanskih funti... ne izdrže ni minut (razmislite čime vezujete bicikl)

7. Možda ste u poslednje vreme u radnjama videli male kućne "sefove" sa ključem i el. bravom. Pa evo da vidite koliko za koliko vremena i na koliko načina mogu da se obiju.

8. Kineski alatić za obijanje poznatih Mul-T-Lock brava. Sudeći prema komentarima, ovaj alat više nije toliko funkcionalan, ali treba imati u vidu da vlasnici skupljih brava ipak ne menjaju brave svakih godinu dana. Ovaj alat je bio funkcionalan do 2007. godine. Dakle ako imate ovakvu kvalitetnu bravu, a da je starija od 3-4 godine, niste bezbedni.

9. Za kraj, famozni katanci za laptopove u koje se pojedine kompanije toliko kunu da su spremne da isplate osiguranje kupcima kojima ukradu laptop.

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: DataObjectCache::get_by_ID()

SELECT *
  FROM blog_2_titems__item
 WHERE (post_ID = 1684)
 ORDER BY post_ID