EuroDig skup u Madridu

by masha_ns Email

Link: http://www.eurodig.org/

| Masha_ns |

EurodigDana 29. i 30. aprila 2010. godine održan je treći po redu EuroDig. Domaćin je, ovaj put, bio Madrid, a skup je održan u kompleksu španske Telefonike. EuroDig ili Evropski dijalog o upravljanju Internetom (European Dialogue on Internet Governance, EuroDIG) je nastao kao potreba evropskih zemalja, okupljenih oko Saveta Evrope, da uspostave regionalnu diskusiju o važnim temama vezanim za razvoj Interneta. Već sama lista prijavljenih učesnika obećavala je uspešan dijalog, što je i cilj EuroDig-a.

Procitaj

Među 419 prijavljenih učesnika, od kojih neki nisu bili fizički prisutni, o čemu će biti kasnije reči, našli su se predstavnici različitih interesnih grupa, počev od predstavnika ministarstava različitih evropskih država, uglavnom telekomunikacija, predstavnika Saveta Evrope i Evropskog Parlamenta, preko web giganata kao što su Yahoo i Skype, pa sve do akademskih institucija, različitih kompanija, nevladinih organizacija i mnogih drugih. Svi oni su se okupili sa istim ciljem – unaprediti i nastaviti dijalog o upravljanju Internetom, započetog još 2008. godine u Strazburu na prvom EuroDig skupu.

Na skupu je održano dve uvodne sednice, pet plenarnih i sedam radionica, kako je bilo i planirano. Nakon uvodne reči organizatora, među kojima je govorio i Vladimir Radunović, predstavnik DiploFoundation-a, i kratkog podsećanja na cilj skupa, otpočelo se sa konkretnim debatama. Prva na listi bila je debata o javnom i ekonomskom značaju Interneta za Evropu. Bez obzira na to što su se tokom debate mogli čuti različiti stavovi povodom ovog pitanja, učesnici su bili složni oko jednog – Internet je polazna osnova ukupnog razvoja.

Sa ove diskusije na globalnom nivou, prešlo se na diskusiju na nacionalnom nivou. Učesnici su iznosili informacije vezane za to kako se vlade, civilno društvo i privatni sektor u različitim državama nose sa pitanjem vladavine Internetom. Tokom debate moglo se uočiti kakve razlike postoje u pogledu vladavine Internetom između zapadne i istočne Evrope. Dok se na Zapadu između ostalog bave i regulatornim pitanjima tržišta, na Istoku su uglavnom fokusirani na osnovna ljudska prava.

Nakon ove druge uvodne sednice, u isto vreme održane su tri radionice, od kojih je najinteresantnija bila ona u okviru koje se raspravljalo o cyber kriminalu, sa naglaskom na pitanju nadležnosti. S obzirom da je problem cyber kriminala međunarodnog karaktera, u toj oblasti dolazi do izražaja međunarodna saradnja između država, koja još uvek nije na zavidnom nivou, zbog brojnih teškoća, složili su se učesnici ove radionice.

Prvog dana održana je još i prva plenarna sednica na ovogodišnjem EuroDig-u. Na njoj se raspravljalo o sadržaju dostupnom na Internetu i kako se boriti sa nelegalnim sadržajem. Dva pitanja su ovde bila aktuelna. Ko je odgovoran za sadržaj dostupan na Internetu? Da li velike Internet industrije imaju pravo da blokiraju sadržaj na Internetu? I u pogledu ovog pitanja uočile su se brojne razlike ili, bolje rečeno, različita viđenja ovog problema, ali to je i suština učešća različitih interesnih grupa na ovakvim skupovima.

Drugi dan počeo je plenarnom sednicom na temu privatnosti. Tokom debate došlo se do zaključka – neophodni su nam globalni standardi privatnosti.

Kao što sam na početku ovog izveštaja spomenula, nisu svi učesnici bili fizički prisutni u Madridu. Jedan od važnih ‚proizvoda‘ EuroDig-a jeste i uspešno održavanje lokalnih skupova sa učešćem na daljinu, koji su aktivno učestvovali u debatama i doprineli kvalitetu istih. Jedan od lokalnih skupova održan je i u Beogradu.

EuroDig bio je odlična prilika da se čuje svačiji glas, da se razmene ideje, mišljenja, pa i nauči nešto novo. Ceo skup zatvoren je diskusijom o budućnosti Interneta i sumiranju svega onoga što se čulo tokom dvodnevnog skupa u Madridu, uz najavu EuroDig-a 2011, koji će se na radost svih nas održati 2. i 3. juna 2011. godine u Beogradu.

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: DataObjectCache::get_by_ID()

SELECT *
  FROM blog_2_titems__item
 WHERE (post_ID = 1589)
 ORDER BY post_ID