Category: Marko Bojović

Patrijarh Pavle i Amerika

by admin Email

| Pisma iz Amerike| Marko Bojović |

Hristos vaskrse!

Njegova pobeda nad smrću verovatno je jedina u istoriji čovečanstva u kojoj nema poraženih! Zato njegovi vernici i sledbenici već dva milenijuma pozdravljaju ovim pozdravom sve, ne očekujući da će bilo koga da uvrede, pa čak ni u današnje vreme govora političke korektnosti, odomaćenog u Americi.
Jedan od pravih, istinskih vernika i sledbenika Hristovih, bio je i ovaj omaleni čovek koga vidite. Budući prosto normalan u vremenu opšteg ludila, posmatran je kao čudo i poštovan kao svetac.

Full story »

Više od zdravlja

by admin Email

| Pisma iz Amerike| Marko Bojović |

Poštovani zakonoslovci, Predsednik države iz koje vam pišem, Barak Obama, potpisao je novi zakon o zdravstvenom osiguranju sa 22 olovke. Zašto? Nije u pitanju ni tik ni loš kvalitet olovaka, već običaj, kojeg su se držali neki američki predrsednici, počev, veruje se, od Frenklina Ruzvelta. Razlog koji stoji iza običaja je da se u znak zahvalnosti onima koji su podržali usvajanje nekog zakona od izuzetnog značaja podari olovka. Neke od njih kasnije završe u nekom muzeju. Tako je, na primer, predsednik Lindon Džonson potpisao Akt o građanskim pravima 1964. godine, kojim je pre svega rešavan problem crnaca u SAD, sa 75 penkala. Jedno od prvih, poklonio je Martinu Luteru Kingu.

Full story »

Srpske svetkovine u Americi (2)

by admin Email

| Pisma iz Amerike| Marko Bojović |

Uz već pomenutu najstariju našu crkvu u Americi, Sv. Save u Džeksonu, možemo među drugim značajnim svetilištima pomenuti najpre naš najstariji manastir u Americi – Sv. Save u Libertivilu, kod Čikaga. Osnovan je 1925. godine i u njemu je sahranjeno nekoliko značajnih ličnosti. Pomenimo prvo voljenog i osporavanog Sv. Vladiku Nikolaja Velimirovića, koji je u više navrata dolazio u Ameriku. On je bio prvi vršilac dužnosti američkog vladike za srpsku zajednicu, u Americi je proveo desetak poslednjih godina svog života i tu okončao ovozemaljski život.

Full story »

Srpske svetkovine u Americi (1)

by admin Email

| Pisma iz Amerike| Marko Bojović |

Dragi moji juristi,
Januar je na izmaku. Kada se u Srbiji pomene januar, jedna od prvih asocijacija su praznici. U prošlom mom javljanju, bilo je reči o jednom američkom prazniku, sećanju na prošlost i njenom preispitivanju i analizi, zahvalnosti precima. U kontekstu svega toga, pomenimo i naše ljude u Americi. Često se, naime, u atmosferi opšte ispolitizovanosti svega, previđa da Sjedinjene američke države nisu samo njena politika, posebno ne spoljna, od koje je mnogima u svetu, pa i kod nas, ali i u samoj Americi, bilo muka. Isto kao što ni Srbija '90ih godina nije bila oličena samo u predsedniku Miloševiću.

Full story »

Zahvalnost

by admin Email

| Pisma iz Amerike| Marko Bojović |

Poštovani sadašnji i budući pravnici Srbije i njenog okruženja,

Srdačno vas pozdravljam iz milionskog Indijanapolisa, glavnog grada Indijane, jedne od 50 Sjedinjenih američkih država, gde sam sa dužim i kraćim prekidima boravio u poslednjih 10 godina, završio deo svojih studija, oženio se i trenutno radim. Na osnovi tog svog iskustva, koje je, pored raznih kraćih putovanja, vezano još i za gradove Njujork i Čikago, trudiću se da vam približim život ove velike zemlje sa raznih tački gledišta, posebno onih za koje verujem da vama mogu biti interesantne.

Full story »

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-02-19 13:56:42'
   AND hit_remote_addr = '18.212.206.217'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog1.php/saradnici/markobojovic/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1