Tags: studiranje

"Nema para za zahteve studenata"

by princess Email

ObradovicBeograd -- Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da Ministarstvo prosvete, nažalost, nema para da bi moglo svakom studentu da plati školarinu.Podsetimo, studenti su u nedavnom protestu tražili da im bude plaćena školarina ukoliko su stekli 48 bodova. "Mi smo u protekle dve godine učinili sve što možemo da pomognemo studentima, ne samo novčano, nego i normativno", rekao je Obradović.

Full story »

Bolonja još nije zaživela u Srbiji

by T Email

Uprkos tome što je na fakultetima omogućeno da se naredna godina studija upiše sa 48, umesto sa 60 bodova, primena Bolonje ne pokazuje zadovoljavajuće rezultate. Branko Kovačević, rektor Beogradskog univerziteta, za “Blic” kaže da Bolonja nije na svim fakultetima primenjena kako treba. Upravo to je i uticalo na smanjenje kriterijuma i da se tako veštački poveća prolaznost.

- Još postoje fakulteti koji su uska grla i gde je na pojedinim predmetima prolaznost svega 10 odsto, što je nedopustivo, i ti nastavni programi moraju da se menjaju. Ovakvih problematičnih predmeta ima na gotovo svakom fakultetu u Srbiji - objašnjava Kovačević i dodaje da za takve probleme najveću odgovornost snose profesori.

Takav primer je Fakultet veterinarske medicine, na kome se prosečno studira oko 10 godina.

Mišljenje Velibora Stojića, dekana ovog fakulteta, jeste da bi prolaznost i kvalitet nastave bili mnogo bolji da se upisuje manje studenata. On smatra i “da će Bolonja načisto uništiti školstvo jer ne može dobro da se primenjuje na fakultetima koji upisuju po nekoliko stotina studenata”.

- Ona bi mogla da se ostvari kada bi se na fakultete upisivalo manje studenata sa kojima bi profesori mogli da rade. Ovako, sa velikim brojem studenata ne može da bude kvalitetne nastava - kaže za “Blic” prof. Stojić, dekan.

Za ovakvo stanje u našem školstvu studenti mahom kažu da je problem u tome što profesori nisu navikli na interaktivnu nastavu. Takođe, i grupe na predavanjima i vežbama su velike, a da je po sredi i deficit nastavnog kadra. Zato Nataša Sajlović iz SUS kaže da, iako reforma nije apsolutni fijasko, negativnih efekata i te kako ima.

- Nastavnici su preopterećeni mnogobrojnim obavezama ili pak apatični u pogledu sopstvenog profesionalnog usavršavanja - kaže Sajlovićeva i dodaje da je potrebno srediti predmete, motivisati nastavnike da štivo koje pišu prilagođavaju objektivnim potrebama studenata.

I Marina Kvržić, student prodekan Filološkog fakulteta, smatra da Bolonja nije na svim fakultetima jednako implementirana, pa zato prolaznost studenata varira od fakulteta do fakulteta. U početku primene ove deklaracije,najviše problema su imali fakulteti koji su upisivali više stotina studenata, poput Pravnog, Ekonomskog i Medicinskog fakulteta.

- Na Filološkom fakultetu prošle godine samo 30 odsto studenata uspelo je da se upiše u narednu godinu, a Bolonja zahteva od 70 do 80 odsto. Ovim tempom mi taj procenat nećemo dostići ni za 10 godina - kaže Marina Kvržić.

Iako su svi ispitni rokovi završeni, univerziteti u Srbiji još nemaju kompletnu sliku o broju studenata koji su uspeli da upišu narednu godinu. Zasad na univerzitetu u Novom Sadu i Beogradu kažu da su dostigli neophodnu prolaznost studenata - oko 70 odsto.
Kako su za “Blic” ocenili sagovornici, Bolonja je najbolje primenjena na Arhitektonskom fakultetu. Na ovom fakultetu tako je ove godine čak 90 odsto studenata uspelo da se upiše u narednu godinu.

5 Najboljih univerziteta u svetu

1. Harvard
2. Institut tehnologije u Kaliforniji
3. Institut tehnologije u Masačusetsu
4. Stenford
5. Prinston

Napomena: Svi univerziteti su iz SAD

Iz SAD najviše prestižnih

Britanski nedeljnik “Times Higher Education” (THE) objavio je u saradnji sa agencijom “Thomson Reuters” rang-listu od 200 najboljih univerziteta na svetu, na kojoj je vodeći američki Harvard, a za njim slede još četiri visokoškolske institucije iz SAD - Institut tehnologije u Kaliforniji, Institut tehnologije u Masačusetsu, Stenford i Prinston.
Prestižni britanski univerziteti Kembridž i Oksford zauzeli su tek šesto i sedmo mesto ove liste. Od univerziteta iz kontinentalne Evrope među prvih 30 našao se samo Švajcarski federalni institut tehnologije - na 15. mestu. Elitni svetski univerziteti najbliži Srbiji jesu austrijski u Beču i Insbruku.
Po zemljama najviše prestižnih univerziteta imaju SAD - 72, sledi Velika Britanija sa 29, Nemačka sa 14 i Holandija sa deset univerziteta. Sve ostale zemlje imaju jednocifren broj visokoškolskih institucija na ovoj listi.

Izvor: Blic

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-02-20 02:03:20'
   AND hit_remote_addr = '34.203.28.212'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog1.php/studiranje:'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1