Category: Studentski život

Za jedno mesto u domu konkurišu po tri studenta

Studentski smeštajNajveća borba brucoša za smeštaj u studentskim domovima trenutno se vodi u Beogradu i Novom Sadu, gde su za jedno mesto u proseku konkurisala tri kandidata. d ukupno 9.558 mesta u studentskim domovima u Beogradu, 998 predviđeno je za brucoše, a samo će najjači odlikaši među njima uspeti i da se izbore za sobu.

Full story »

TEMA BROJA: Studije u inostranstvu - Тrbuhоm zа znаnjеm

Kаdа sе pоsmаtrа brој studеnаtа kојi su u pеriоdu izmеđu 2004. i 2011. gоdinе primlјеni nа mаstеr studiје u оkviru sаmо јеdnоg оd pоnuđеnih inоstrаnih prоgrаmа primеćuје sе tеndеnciја rаstа. Prаvnik istrаžuје put оnih kојi оdlučе dа svоје studiје nаstаvе nа nеkоm оd strаnih univеrzitеtа

Full story »

Veće školarine na fakultetima

Beograd -- Više od deset fakulteta Univerziteta u Beogradu predložilo je veće školarine, o čemu će od ove godine prvi put svoje mišljenje i saglasnost dati Vlada Srbije.

Full story »

Obuka za MS PowerPoint na PF UNION

ECDL na Pravnom fakultetuU okviru pripreme za polaganje ECDL-a u petak, 11.3.2011. u 16:30h u računarskoj učionici na Pravnom fakultetu UNION počinje obuka za MS PowerPoint

Full story »

Studenti dobrovoljno daju krv u zamenu za besplatan ispit

Savez studenata Pravnog fakulteta, Pravni fakultet u Novom Sadu i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine i ovog semestra organizuju dobrovoljno davanje krvi uz besplatnu prijavu ispita.

Full story »

Akreditovano 93% državnih fakulteta

U proces akreditacije visokoškolskih ustanova, započet 2007. godine, ušla su 123 fakulteta, 83 državna i 40 privatnih. Prema najnovijem izveštaju Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, do septembra ove godine akreditovano je sedam državnih i pet privatnih univerziteta. Akreditovano je 93 odsto državnih fakulteta, dok je sedam procenata dobilo akt upozorenja, a meĐu privatnim fakultetima - njih 72 odsto je akreditovano, 15 procenata je odbijeno, a ostali su još pod aktom upozorenja.

Full story »

Bura na Pravnom fakultetu u Podgorici

Svi današnji crnogorski štampani mediji objavljuju na udarnim mjestima tekstove o zagrijanoj atmosferi na Pravnom fakultetu u Podgorici, koja je kulminirala na prekjučerašnjoj sjednici Vijeća te univerzitetske jedinice. Novinske stupce napunile su međusobne optužbe dekana tog Fakulteta, dr Ranka Mujovića i profesora Milana Popovića.

Full story »

Studiranje i uz rate

Beograd -- Većina poslovnih banaka odobrava građanima kredite za školarine, rok otplate od 12 do 60 meseci. I posle drugog upisnog roka, biće mnogo svršenih srednjoškolaca koji neće moći da studiraju o trošku države na fakultetima ili onih koji će se upisati na privatne studije. Novac za školarinu mogu da obezbede zaduživanjem kod banaka. Zajam za studiranje mogu da uzmu njihovi roditelji ili sami studenti, ako su zaposleni.

Full story »

Oko 95 odsto kadra pogrešno se školuje

Većina naših fakulteta nije precizno definisala za šta školuje svoje kadrove, ne organizuje studentima ozbiljnu praksu i predavanja se odvijaju u velikim grupama. Ovo su, po mišljenju Srbijanke Turajlić, profesorke Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i nekadašnjeg pomoćnika ministra prosvete, najveći problemi našeg visokog obrazovanja. Osnovni problem je to što naši fakulteti nisu definisali koje kadrove žele da školuju, odnosno kakvo će znanje steći osoba koja završi određeni fakultet.

Full story »

Stijepović: Nastava na crnogorskom jeziku

stijepovicCrnogorski ministar prosvjete Slavoljub Stijepović kazao je juče da će se od septembra nastava u školama i na fakultetima izvoditi na crnogorskom jeziku. Upitan da li će se nastava izvoditi samo na crnogorskom jeziku kako predviđaju izmjene zakona iz oblasti obrazovanja, budući da ima onih koji nastavu izvode na ekavici, Stijepović je kazao da je službena upotreba crnogorskog jezika ustavna kategorija.

Full story »

Pretučen student prorektor

NOVI SAD - Nenad Novaković, student prorektor Univerziteta u Novom Sadu i predsednik Saveza studenata Fakulteta tehničkih nauka Milinko Petrović napadnuti su u noći između petka i subote na Petrovaradinskoj tvrđavi. Grupa od petnaestak mladića najpre je kamenovala Novakovićev automobil, a zatim ga pretukla i ostavila da leži bez svesti. On, kako kaže, ne zna šta bi mogao biti povod za takav napad.

Full story »

Ohrid: Beogradski studenti povređeni

Skoplje -- Dvojica beogradskih studenata zadobila su teže povrede, kada su, pod još nejasnim okolnostima, pali sa terase zajedničke sobe u ohridskom hotelu "Desaret". S. V. (20) i V. M. (21), zadobili su u subotu uveče prelome rebara, ručnog zbloba i karlice, ali njihovo stanje je stabilno, saopštio je doktor Naum Ljatko iz Ohridske bolnice.

Full story »

Protestna šetnja studenata

Oko hiljadu studenata prošetalo je centralnim gradskim ulicama do Ministarstva prosvete gde su uručili zahtev da se hitno izmeni Zakon o visokom obrazovanju. Član Organizacionog odbora Ekonomskog fakulteta Nenad Bučevac rekao je da studenti traže da posle četvorogodisnjih studija steknu zvanje diplomiranog ekonomiste,diplomiranog defektologa i da se vrate apsolventski rokovi. Studenti traže i da se izjednače uslovi za prelazak sa samofinasirajućih na budžetske studije na svim fakultetima i ukinu kvote za master studije.

Full story »

Protest studenata zbog "Bolonje"

Studenti u Austriji danas protestuju, povodom održavanja samita o Bolonjskoj deklaraciji, na godišnjicu primene ovog dokumenta.U Beču su planirane demonstracije poslepodne i pojedine grupe studenata nameravaju da blokiraju samit, koji treba da počne večeras u bečkom dvorcu “Hofburg". Na sastanku će, kako je najavljeno, učestvovati ministri iz 46 zemalja među kojima je i ministar obrazovanja Srbije Žarko Obradović.

Full story »

Hrvatski fakuteti neće "Bolonju"

Zagreb -- Sve više fakulteta u Hrvatskoj smatra da bolonjski sistem studiranja nije najbolje rešenje i razmatra mogućnost vraćanja tradicionalnom načinu učenja. Bolonjski proces bila je nužna formalna promena kako bi naše diplome postale uporedive s evropskim, ali je izazvao "dosta zbrke jer odstupa od dosadašnje tradicije i očekivanja domaćeg tržišta", rekao je saradnik Ureda za upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu psiholog prof. dr. Damir Ljubotina, a prenosi "Jutarnji list".

Full story »

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-02-20 20:33:31'
   AND hit_remote_addr = '54.226.23.160'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog2.php/studentskizivot/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1