Category: Učenje

ECDL na PF Union

ECDL na Pravnom fakultetuPočetak ECDL obuka i sertifikacije na PF UNION predviđen je za utorak 22.2.2011. u 16:30h.

Full story »

ECDL na PF u Beogradu

ECDL na Pravnom fakultetuNastavak ECDL obuka i sertifikacije na PF u Beogradu predviđen je za ponedeljak 21.2.2011. u 16:30h kada počinje obuka za modul Korišćenje računara i upravljanje datotekama.

Full story »

Bura na Pravnom fakultetu u Podgorici

Svi današnji crnogorski štampani mediji objavljuju na udarnim mjestima tekstove o zagrijanoj atmosferi na Pravnom fakultetu u Podgorici, koja je kulminirala na prekjučerašnjoj sjednici Vijeća te univerzitetske jedinice. Novinske stupce napunile su međusobne optužbe dekana tog Fakulteta, dr Ranka Mujovića i profesora Milana Popovića.

Full story »

Stijepović: Nastava na crnogorskom jeziku

stijepovicCrnogorski ministar prosvjete Slavoljub Stijepović kazao je juče da će se od septembra nastava u školama i na fakultetima izvoditi na crnogorskom jeziku. Upitan da li će se nastava izvoditi samo na crnogorskom jeziku kako predviđaju izmjene zakona iz oblasti obrazovanja, budući da ima onih koji nastavu izvode na ekavici, Stijepović je kazao da je službena upotreba crnogorskog jezika ustavna kategorija.

Full story »

Bolonja: 40 sati učenja nedeljno

učenjeBeograd -- Studenti koji uče po principima Bolonjske deklaracije, sedmično treba da rade 40 sati, kako bi ostvarili ukupno predviđenih 60 bodova u toku akademske godine. Prema rečima predsednice Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta prof. dr Vere Vujčić, ukoliko studenti to prihvate, prolaznost će biti znatno veća. Jedan bod odgovara 30-časovnom angažovanju na predavanjima, drugim aktivnostima i u učenju kod kod kuće. To znači da u školskoj godini akademci treba da rade 1.800 sati u oba semestra i tokom spremanja ispita, izjavila je prof. Vujčić.

Full story »

Đaci ne znaju ni da čitaju

PismenostGenijalci iz Srbije koji osvajaju medalje na međunarodnim takmičenjima, nažalost, samo su izuzeci koji potvrđuju pravilo. Prema istraživanjima PISA programa iz 2003. i 2006. godine, za dostizanje efekta koji se u zemljama OECD-a postiže za devet godina, zbog nižeg kvaliteta i neefikasnosti obrazovnog sistema, u Srbiji je učenicima potrebno čak 10 do 12 godina.

Full story »

Zašto studenti ne čitaju zakone?

| T |

Motiv za čitanje zakona pre ispita i u toku nastaveSećam se, svojevremeno je jedan profesor druge godine Pravnog fakulteta u Novom Sadu rekao ono što hronično svi profesori pravnih nauka i disciplina ponavljaju: "dobar pravnik ne zna napamet sve zakone, već zna gde da ih nađe i kako da ih primeni pravilno". U suštini, ovo je veoma jednostavna istina. Propisi se menjaju, a ako je nekada u arhaičnim pravnim sistemima bilo moguće znati napamet najveći broj zakona ili odredbi (npr. Gajev Zakon XII Tablica), to je danas nemoguće. Da li profesori pravnih fakulteta (ili makar najvećeg broja istih) i dalje žive u arhaičnom Rimu ili ne, zaista ne znam.

Full story »

Položen ispit za 20 evra

Da bi dobili prelaznu ocenu u indeksu studenti sve češće varaju uz pomoć modernih tehnologija
Beograd, Novi Sad - U skladu sa vremenom i razvojem nove tehnologije pojavili su se i novi načini varanja studenata na ispitima. Došaptavanje, prepisivanje i „puškice“, kao staromodni načini varanja, sve više se u poslednje vreme zamenjuju novim tehnikama kao što su upotreba bubica i mikrokamera.

Full story »

Profesori čine sve da olakšaju studiranje

Koliko se razlikuju uslovi školovanja na američkim i srpskim univerzitetima? Za ispit se sprema samo jedna knjiga, koja ima između 250 i 300 strana. Svakodnevni domaći zadaci, testovi i nedeljne provere znanja. Akcenat na primeni naučenog, a veoma se ceni timski rad

Full story »

Nema prepisivanja na ispitima

IZ UGLA PROFESORA - Koliko se razlikuje studiranje na američkim i domaćim visokoškolskim ustanovama? Strogo profesionalan odnos. Tamo se nastavnici trude da pronađu šta student zna, a ovde da pronađu šta ne zna. Nesporazumi se rešavaju brzo

Full story »

Elektronski rat studenata i profesora

Odgovori za ispitna pitanja stižu preko mobilnih telefona, ali većina fakulteta ima detektore za otkrivanje takve komunikacije. „Povoljno iznajmljujem bežičnu ’bubicu’ za polaganje ispita, cena već od 30 evra ”, jedan je od oglasa koji se svakodnevno mogu pročitati u blizini većine fakulteta, studentskih domova i menzi.

Full story »

Desetka preko bubice, kamere ili neta

Morala sam da položim ispit. Kad je nekom frka, nekako se pročuje po faksu. Počeli su da mi nude bubice, ali nisam smela. A onda sam čula za tu olovku… I evo me na četvrtoj godini! Nisam sve prepisala. Desetka privlači pažnju. Profa može da proveri, a to je onda kraj.

Full story »

Šimpanze pamte bolje od studenata

Mlade šimpanze imaju izvanredno pamćenje, puno bolje od odraslih ljudi, pokazala je japanska studija. Šimpanze mogu zapamtiti seriju brojeva koji su im prikazivani na monitoru tačno određenim redosledom i to samo nakon jednog pregledavanja.

Full story »

Dremka za bolje učenje

Želite li nešto jako brzo zapamtiti ili naučiti nađite vremena za dremanje tokom dana, jer je nedavno provedena studija pokazala da 90 minuta dremanja tokom dana ubrzava proces dugoročne memorije (pamćenje ''nečega'' i pamćenje ''kako nešto učiniti''). Ispitanici su bili podeljeni u dve grupe od kojih je jedna tokom dana dremala, dok druga nije, a na njima se proučavala brzina dugoročne memorije ''kako nešto učiniti''.
Studija je pokazala kako spavanje preko dana ubrzava rad mozga koji tada puno kvalitetnije savladava nove zadatke i pamti način na koji je nešto izvršeno, piše Webindia.

Kafa i losos za bolje pamćenje

Istraživanje uticaja hrane na pamćenje, koje je trajalo 6 godina i u kome je posmatrano 3000 ispitanika oba pola, pokazalo je da su oni koji su jeli ribu barem jednom sedmično doživeli deset posto sporije opadanje memorije u odnosu na one koji uopšte nisu jeli ribu. Ta razlika je prvoj grupi dala prednost u vidu misaonih sposobnosti tri godine mlađe osobe.

Full story »

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-02-22 01:05:51'
   AND hit_remote_addr = '54.90.204.233'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog2.php/ucenje/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1