Category: Upis na fakultet

Uslovni upis sa 48 bodova

Uslovi upisaBeograd -- Dogovorićemo hitno sa fakultetima da studente upišu uslovno, sa 48 bodova kao granicom za budžet, kaže Slobodan Stupar, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje. On objašnjava da iako zakon koji to predviđa još nije izglasan u Skupštini, kada ga izglasaju, takav upis će samo i zvanično biti potvrđen.

Full story »

Za upis godine dovoljno 48 bodova

Upis na fakultetPrihvaćen predlog studenata da uslov za upis godine ostane 48 bodova i šest ispitnih rokova. Izmene Zakona po skrćenom postupku, u roku od 15 dana. Rektorski savet, Konferencija Univerziteta Srbije i Predsedništvo Studentske konferencije Univerziteta Srbije prihvatili su predlog studenata da uslov za upis godine ostane 48 bodova i šest ispitnih rokova. Predstavnici Ministarstva prosvete kažu da je moguće da se po skraćenom postupku izvrše izmene Zakona u roku od 15 dana. Do tada profesori očekuju dopis Ministarstva kako bi uslovno upisivali studente, pošto upis počinje za sedam dana.

Veliko interesovanje za upis na prava i ekonomiju

Upis na pravni fakultetPrijava kandidata za upis na fakultete Beogradskog univerziteta počela je juče i trajaće tri dana. Najveće interesovanje vlada za Pravni, Ekonomski, Filološki i Fakultet za bezbednost, dok su maturanti najmanje zainteresovani za Fizičku hemiju, Fizički i Veterinarski fakultet. Mesta na Beogradskom univerzitetu ima za 14.406 studenata i to za 9.288 budžetskih i 5.118 samofinansirajućih.

Full story »

UB: Mesta za više od 14.200 brucoša

Upis na fakultetBeograd -- Na Univerzitetu u Beogradu počinje prvi upisni rok, a mesta ima za nešto više od 14.200 brucoša.Predaja dokumentacije i prijavljivanje trajaće tri dana, do petka, 22. juna, a fakulteti, u okviru tog roka, sami odlučuju kada primaju dokumenta. U sastavu Univerziteta u Beogradu je 31 fakultet, a u novoj školskoj godini ima mesta za oko 9.200 budžetskih brucoša i blizu 5.000 samofinansirajućih akademaca.

Full story »

Odložen upis na fakultete za sedam dana

Upis na fakulteteUpis u prvu godinu osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija biće odložen za nedelju dana, kako je to dopisom od univerziteta u Srbiji tražilo Ministarstvo nauke i prosvete, pa će tako početi 27. juna i trajati do 18. jula. U resornom ministarstvu kažu da će svi univerziteti u Srbiji morati da poštuju dopis Ministarstva, pa i Univerzitet u Beogradu, koji je na jučerašnjoj sednici Senata odlučio da se upis ne odlaže, već da se održi od 20. do 22. juna.

Full story »

Nema poskupljenja školarine (za sada)

Beograd -- Zasad nema najava o poskupljenju školarina na državnim fakultetima, a Ekonomski i Mašinski fakultet u Beogradu odlučili su da cene studija ne menjaju."Ta tema će biti aktuelna u aprilu i maju", rekao je student prorektor Beogradskog univerziteta Milan Krstić.Prema njegovim rečima, ni sa jednog fakulteta, zasada, nije stigla najava o poskupljenju.

Full story »

Biseri budućih pravnika: Karađorđe ratovao na Neretvi

Prijemni ispit na Pravnom"Biseri" studenata Pravnog fakulteta u Beogradu, koje već godinama prikuplja dr Vojislav Stanimirović. Nema generacije i prijemnog ispita da ne iznedri poneku "mudrost". BORHES je bio egipatski faraon, Homer rimski vojskovođa koji je predvodio bitke na Ilijadi i Odiseji, a Hamlet je napisao "Romea i Juliju". Ovo su samo neki od "bisera" koje maturanti prosipaju na prijemnom za Pravni fakultet u Beogradu ili već primljeni brucoši na jednom od prvih ispita - Uporedna pravna tradicija.

Full story »

Na fakultet uskoro bez prijemnog

Prijemni ispitBeograd -- Gimnazijalci će moći da upišu fakultet bez prijemnog ispita, a uvode se „opšta", „stručna" i „umetnička" matura, piše Press. Đaci će mnogo lakše moći da promene školu, broj učenika u odeljenju moraće da bude manji od 30, profesori neće imati pravo na štrajk, a srednje obrazovanje i dalje neće biti obavezno u Srbiji. Ovo su najvažnije odredbe koje se nalaze u Nacrtu zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju koji bi trebalo da bude usvojen do početka naredne godine.

Full story »

Studiranje i uz rate

Beograd -- Većina poslovnih banaka odobrava građanima kredite za školarine, rok otplate od 12 do 60 meseci. I posle drugog upisnog roka, biće mnogo svršenih srednjoškolaca koji neće moći da studiraju o trošku države na fakultetima ili onih koji će se upisati na privatne studije. Novac za školarinu mogu da obezbede zaduživanjem kod banaka. Zajam za studiranje mogu da uzmu njihovi roditelji ili sami studenti, ako su zaposleni.

Full story »

Stijepović: Nastava na crnogorskom jeziku

stijepovicCrnogorski ministar prosvjete Slavoljub Stijepović kazao je juče da će se od septembra nastava u školama i na fakultetima izvoditi na crnogorskom jeziku. Upitan da li će se nastava izvoditi samo na crnogorskom jeziku kako predviđaju izmjene zakona iz oblasti obrazovanja, budući da ima onih koji nastavu izvode na ekavici, Stijepović je kazao da je službena upotreba crnogorskog jezika ustavna kategorija.

Full story »

Visina školarina

Upisne aktivnosti na fakultetima u Srbiji počinju sledeće sedmice, a budući samofinansirajući brucoši moraće da plate školarinu koja se na visokoškolskim ustanovama Univerziteta u Beogradu kreće od 45.000 do 240.000 dinara. Najviše para moraće da izdvoje buduće arhitekte jer je godina studiranja na Arhitektonskom 240.000 dinara. Rudarsko-geološki fakultet je tradicionalno među najjeftinijim, a ove godine školarina je 45.000 dinara.

Full story »

Najviše mesta na Pravnom, Ekonomskom, Filološkom

BEOGRAD, 25. februara (Tanjug) - Predložene kvote Univerziteta u Beogradu (UB) za upis brucoša u školskoj 2010/11. približne su prošlogodišnjim, i prema planu najviše mesta će, kao i do sada, biti na Pravnom, Ekonomskom, Filološkom i Poljoprivrednom fakultetu. Pravni fakultet planira da upiše 1.500 budžetskih i samofinansirajućih brucoša, koliko i Ekonomski, na Filološkom je kvota 1.175 brucoša, a na Poljoprivrednom 910 studenata.

Full story »

Studenti FPN-a najavljuju protest

Predstavnici Studentskog parlamenta Fakulteta političkih nauka najavili su za danas u podne protest zbog odluke fakulteta o načinu upisivanja u narednu godinu studija. Na FPN je za danas zakazana i sednica Naučno-nastavnog veća, na kojoj će ponovo biti razmatrana odluka o upisu, a studentske organizacije pozvale su sve studente da se okupe u amfiteatru fakulteta i tu sačekaju odluku. Najavljeno je da će Studentski parlament BU podržati okupljanje. U kom pravcu će se protesti kretati, odlučiće se u zavisnosti od odluke Naučno-nastavnog veća.

Najmanje 42 boda za upis naredne godine

Beograd - Budžetski studenti koji studiraju po novom režimu moraće da osvoje najmanje 42 ESP boda da bi upisali narednu godinu i ostali u tom statusu. Broj bodova za upis naredne godine će se postepeno povećavati na 48, pa potom na 54, da bi od školske 2010-2011. godine studenti morali da osvoje svih 60 ESP bodova, odnosno da narednu godinu upišu bez prenošenja ispita.

Full story »

Prijemni za fakultete od 30. juna do 2. jula

Prijavljivanje za upis brucoša na osnovne studije trajaće od 25. do 27. juna ...
Oko 85 odsto maturanata u Srbiji je odlučilo šta će studirati, 10 odsto se dvoumi, dok 4,35 odsto nema nikakvu ideju o tome, pokazalo je istraživanje sajta prijemni.infostud.com. Podnošenje dokumenata za upis na osnovne studije fakulteta BU trajaće od 25. do 27. juna, dok će prijemni biti od 30. juna do 2. jula.

Full story »

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-02-19 14:00:55'
   AND hit_remote_addr = '18.212.206.217'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog2.php/upis/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1