Latest Comments

Mirjana Katic

In response to: Tema broja - Kako ukrotiti „Bolonju“?

Mirjana Katic [Visitor]
Postovani, pise vam student medicinskog fakulteta, koja bi toliko toga zelela da vas pita o normama Bolonje i njenom sistemu sprovodjenja, citajuci gore naveden tekst, mnogo toga se poklapa i sa nasim problemima na fakultetu. Nezadovoljstva studenata, nekvalitetno znanje, i formalnost su takodje zastupljeni i na nasem fakultetu ali je malo onih koji imaju snage da pricaju o tome. Studenti su introvertni, i neupuceni u ovaj sistem. Profesori sprovode svoj licni sistem i u sustini katedre uskracuju i oduzimaju poene i demotivisu za kontinuirani rad i trajno znanje, bolje receno kvalitet i kratkotrajnos znanja je veoma prisutan. Kaoi to da nemamo prikladne uslove za sprovodjenje Bolonje.
PermalinkPermalink 19.03.12 @ 23:01
Filolog

In response to: "Moje pravo" na takmičenju u besedništvu na PF u Beogradu

Filolog [Visitor]
Dosavši da slusam najbolje govornike medju studentima Pravnog fakulteta, ocekivala sam da cujem vrcavost, ideje, vizionare, slobodnomislece intelektualce, suprotstavljena misljenja, prkos establismentu...Niceg od toga nije bilo.
Svi iz jedne glave (profesorske?) govore. Ako je to cvet nase mladosti, vrlo sam zabrinuta.
Izdvojio se mladic koji je govorio o gradjanskom shvatanju demokratije, jedini u cijem govoru malo povetarca ima. Sve ostalo je ustajala bara.
Voditelj samo doprinosi mucnoj slici citavog dogadjaja. Ispod svakog nivoa!
PermalinkPermalink 30.01.12 @ 11:50
admin

In response to: ECDL - Naučite Excel za tri dana

admin [Member]
4. jula počinje novi ciklus obuka na PF u Beogradu.
PermalinkPermalink 25.06.11 @ 18:46
Jovana

In response to: ECDL - Naučite Excel za tri dana

Jovana [Visitor]
Da li ce biti jos termina za obuku u narednih mesec dana?
PermalinkPermalink 06.05.11 @ 15:40
djukaus

In response to: "Moje pravo" na takmičenju u besedništvu na PF u Beogradu

djukaus [Visitor]
SMATRAM:
Da PF treba da organizuje i neguje ovu divnu manifestaciju kao i u dobra stara vremena.

NE SMATRAM: da Besednistvo pripada studentima od do, jer CILJ OVE MANIFESTACIJE (takmicenja) nije osvajanje nagrade, nego: negovanje lepote govora i izrazavanja, retorike koja je, nazalost, u nasem drustvu zanemarena, kao i ETIKA.
Mislim da se ove godine, i pored rangiranja, niko od takmicara nije proslavio. Za mene, to je skrnavljenje BESEDNISTVA. Besednistvo je zaboravljena poezija za usi nas drugih, koliko i za vas prve. Zato pisem ovo, a ko ce procitati, ne znam.
Hvala. V.R.

Dopuna prethodno napisanog:
U besednistvu, koje organizujete, treba da ucestvuju SVI zainteresovani, uz prethodnu kandidaturu.
Jer ovde, kao sto sam rekao, nije cilj nagrada, vec lepota, sustina i sadrzaj naseg govora.
V. R.
PermalinkPermalink 07.03.11 @ 20:18
irena

In response to: Diplomirani (ni)je isto što i master

irena [Visitor]
potpuno luda drzava. Meni se ne priznaju specijalisticke studije nakon cetiri godina. Po starom bila bi diplomirana a po bolonji nisam nego treba jos jednu godinu da upisem sa bi mi se priznalo.. Hvala nasoj nevladi. U Nemackoj se ukida bolonja a kod nas uvodi sve sto predstavlja ubistvo za nasu naciju
PermalinkPermalink 06.12.10 @ 18:51
T

In response to: Diplomirani (ni)je isto što i master

T [Member]
Luda država, nema šta...
PermalinkPermalink 17.11.10 @ 19:02
Nalue

In response to: Diplomirala prava u dvadesetoj godini

Nalue [Visitor]
Wow, svaka cast. Ona je definitivno uzor za sve nas (studente), tj. trebalo bi da bude, meni od ovog trenutka jeste svakako! Veliki pozdrav!
PermalinkPermalink 09.11.10 @ 10:53
bojan

In response to: Koliko košta student u Beogradu

bojan [Visitor]
mislim sta reci svake godine je skuplje umesto da olaksavaju oni poskupljuju od skolarine i ostalog sta je navedno stvarno sramota
PermalinkPermalink 20.10.10 @ 21:59
Marko

In response to: Bura na Pravnom fakultetu u Podgorici

Marko [Visitor]
Sramota....
PermalinkPermalink 09.10.10 @ 21:39
nikola

In response to: Posao putem Alumni mreže pronalazi 43 % studenata u svijetu

nikola [Visitor]
Xaxa, posao u zemlji srbiji
PermalinkPermalink 01.06.10 @ 02:52
Ema

In response to: Protest studenata zbog "Bolonje"

Ema [Visitor]
Da li sa cetiri god. fakulteta nismo zasluzili VII stepen!?
Nemoj da cutis, reaguj - izadji i ti na protest!
PermalinkPermalink 29.05.10 @ 15:35
Alex

In response to: Studenti nezadovoljni "Bolonjom"

Alex [Visitor]
Ja stvarno ne znam de se to moze poloziti ispit sa pukom prisustvom predavanjima,prisustvo nosi 5 bodova(i to samo kod nekih profesora) ,a kod vecine se uposte ne boduje.Ako zna neko takav fakultet molio bi ga da mi kaze ime...
Imamo bre samo jedan rok(ipopravni sa njim) da polazemo te ispite i ako padnes moras godinu dana da cekas da ponovo izadjes na ispit,to je strasno...jest da su neki predmeti laksi i moze se polozit bez ucenja..ali to su periferni predmeti kao Osnovi ekonomske politike,Sociologija,Opsta istorija itd(ovim ne zelim da umanjim znacaj predmeta,samo vaznost koja im je data ,po mo meni su krivi profesori koji te predmete predaju).
I na kraju nezadovoljni oni,mi kao ne znamo nista,a uzeli su nam minimum 20 prosecnih plata u CG za te tri godine osnovnih studija...pa sto nam onda ne predajete nesto sto se moze u praksi primeniti a ne lepu teoriju od koje nema vajde?

PermalinkPermalink 12.02.10 @ 14:30
nezadovoljna!

In response to: Studenti nezadovoljni "Bolonjom"

nezadovoljna! [Visitor]
ma o cemu vi pricate?,,Student sprema ispit, u stvari ne sprema ni ispit nego sprema kolokvijum, tamo gde je to iscepkano na testove i kolokvijume. Čim to završi, na to se više ne možemo vraćati.,, Mi na pravnom nemamo nikakve olaksice!nista nam kolokvijumi ne znace,na ispit moras da izadjes a da znas celu knjigu i ispiti su usmeni!i kakva je to bolonja???samo su nam zagorcali zivot!
PermalinkPermalink 07.02.10 @ 23:51
IVA

In response to: Tanji udžbenici

IVA [Visitor]
Hahahah udzbenici nemaju vise od 600 strana? pa kako ja onda ucim krivicno od 720 i gradjansko i stvarno od 75o!napisu oni knjigu od 6oo strana ali traze za prolaz i dodatnu literaturu!iz nekih svojih knjiga iz praistorije! i bolonja se uopste ne primenjuje na pravnom fakultetu u beogradu!kolokvijumi nista ne znace!moras da izadjes na ispit i da znas celu knjigu!i ne samo da je znas nego da je znas napamet!a usput knjige su pisane OCAJNO,sadrze milion nepotrebnih informacija koje samo zbunjuju...NE MOZE SVAKO DA PISE KNJIGU!
PermalinkPermalink 05.02.10 @ 03:01
T

In response to: Kamenica - sremska Sorbona

T [Member]
Odgovor za profesorku Nešković: da, i mi se svi to pitamo... Možda ima neke veze sa državnim fakultetima na kojima ima dosta "profesora" koji nisu prenosioci znanja, već snobizma i samoživosti.
PermalinkPermalink 08.11.09 @ 14:30
Urke

In response to: Diplomirala prava u dvadesetoj godini

Urke [Visitor]
Koji si lvl u Warrhammeru? Mada ja vise voli da igram Withchera, procitao sam i knjgu... Poz od kolege, buduceg pravnika ;)
PermalinkPermalink 20.09.09 @ 21:21
blossom

In response to: Tanji udžbenici

blossom [Visitor]
Da li su normalni ovi što pričaju o Bolonji i njenoj uspješnoj primjeni?Sve su to priče za malu djecu.Samo oni koji idu po Bolonji znaju kakvo je stanje stvari.
Govore da udžbenici ne smiju imati preko 600 strana.E,pa malo sutra.Ja sam prva bolonjska generacija na Pravnom fakultetu u Beogradu i znam da situacija nije tako blistava kakvom je predstavljaju.
Od prve godine imamo ogromne predmete koji uopšte nisu u skladu sa Bolonjom.U stvari,Bolonja je samo formalno sprovedena preko jednosemestralnih ispita,a ostao je stari način rada.Najteži predmeti po pravilu probijaju granicu od 600 strana.
I šta to govore da Obligaciono pravo ima 600 strana.To nije tačno jer sam ga ja sad položio u junu.Imalo je preko 800 strana,a zavisno od profesora pelo se i na više stranica.Još kad uračunate Zakon o obligacionim odnosima,onda ide preko 1000 strana.Šta beše sa famoznih 600 strana?
Obligacije nisu jedini ispit koji probija granicu.Tu je Krivično pravo sa 700-750 strana,Krivično procesno sa 660 strana,Kompanijsko pravo sa 620 strana.Uz to,i Ustavno pravo je imalo 700 strana kad sam bio prva godina.Sreća da su to skratili na 550 strana.
I onda se pitamo zašto imamo loše školstvo.Evo vam odgovora!
Zato što nas zatrpavaju viškom informacija,zato što učimo nepotrebne stvari,zato što imamo manjak praktičnog znanja,zato što neki fakulteti imaju višak studenata i ne može normalno da se radi,zato što se po običaju gleda kroz prste lošijim studentima,zato što nema volje i želje da se stavari dovedu na pravo mjesto.
Ljudi,neki naši profesori nisu znali kako izgledaju novi indeksi i gdje treba da daju potpise ili ocjene na ispitu.Toliko o pripremi za uvođenje Bolonje,a to je tek vrh ledenog brega.
Svako tumači i primjenjuje Bolonju kako mu se dopada,a to se po pravilu lomi preko leđa studenata.
Nije ni čudo što stalno ima studentskog nezadovoljstva.U pitanju je odsustvo želje da se bilo šta promjeni.Nema nikog da motiviše studenta,već je prepušten samom sebi.Koliko se samo puta dešava da uporan rad i zalaganje ne budu nagrađeni adekvatnom ocjenom na ispitu.
Pa,jesmo li mi studenti ljudi ili stoka?
Koliko su samo neki profesori sujetni.Čovjek bi pomislio da zvanje doktora nauka znači nešto,ali ipak ne.U duši su ostali sitni ljudi,čat izuzecima.Izgleda da im je potrebno da se malo spuste na zemlju i da malo razmisle o budućnosti akademaca i ove zemlje.
Cilj je podstaći talente i omogućiti im napredak,a na bacati ih u blato.No,to nije iznenađujuće kada znamo da u našem društvu nema kulture rada i uspjeha i ljudskog pregnuća.
I ko su oni da se hvale da Bolonja dobro funkcioniše?Neće biti gospodo,jer se to vama malo čini sa te visine na kojoj ste.
Spustite se i zađite malo među studente.Čujte njihovo nezadovoljstvo,posavjetujte se sa njima,vidite šta se može učiniti u cilju poboljšanja našeg školstva i stvaranja sposobnih stručnjaka.
htjeo sam da napišem kratak komentar,ali su rječi same nadirale i čitavo nezadovoljstvo datom situacijom.
Neka ovo bude konstruktivan doprinos i kritika postojeće,ne tako sjajne situacije na univerzitetima.
Ništa ne može polovično da se radi.Krenuli smo jednim putem,nazad nema i zato moramo doći do kraja.Ipak,sva je prilika da smo tek malo odmakli od početka.Predstoji mnogo napora dok sve privedemo kraju kako valja.
Neka svi znaju da su za to potrebni Red,Rad i Disciplina i na kraju velika posvećenost postavljenom cilju.
Dodaću još da ovo nije pisao bilo koji student,već student koji za manje od mjesec dana startuje četvrtu godinu studija i koji dobro zna o čemu govori,tj,piše.
Pozdrav svim kolegma studentima!
Samo hrabro napred!

PermalinkPermalink 05.09.09 @ 22:04
Saša Milosavljević

In response to: Zašto studenti ne čitaju zakone?

Saša Milosavljević [Visitor]
Odličan tekst i odlično pitanje za ovo naše sadašnje stanje na fakultetima. Nadovezao bih se samo na poslednji deo teksta autora, što se tiče primene zakona kao nastavnog sredstva na ispitima, to u nekoj bliskoj budućnosti teško da će se ostvariti posmatrajući sadašnje stanje nastavnih programa na fakultetima, ali, ne mora da znači da možda i neće. A bilo bi od velikog značaja i studentima i profesorima to, čak šta više uz pomoć profesora koji imaju taj naučni nivo obrazovanja (pošto je rekao autor da na osnovnim studijama se stiče samo praktični nivo, dok se za naučni mora nastaviti dalje, što je u neku ruku možda i diskutabilno)i novim pristupom studentima na nastavi, studenti bi shvatili i naučili da tumače norme i pravila koje u svakodnevnom životu i primeni se mogu tumačiti i primenjivati od slučaja do slučaja na najrazličitije načine. Jer znate ipak je život taj koji piše pravila a ne zakonodavac, pa se mogu pojaviti okolnosti i situacije koje nisu pravno regulisane.
PermalinkPermalink 14.08.09 @ 09:47
T

In response to: Elektronski rat studenata i profesora

T [Member]
Ometače koriste na novosadskom Pravnom iako je to zabranjeno... al njima to ne smeta.
PermalinkPermalink 05.08.09 @ 11:39
alien

In response to: Nema prepisivanja na ispitima

alien [Visitor]
zanimljivo...veoma...
PermalinkPermalink 25.07.09 @ 23:49
aniram

In response to: Tanji udžbenici

aniram [Visitor]
Prva sam generacija po bolonji na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, a predmeti su bili jednosemestralni u prvoj godini, u drugoj god. Krivicno (materijalno) pravo je bilo dvosemestralno i ne moze da se polaze do juna nista, u trecoj su svi dvosemestralni... niko vam ne daje mogucnost da parcijalno polazete. Knjige ne da nisu smanjene... knjige su POVECANE, a da ne pricam o tome da iz pojedinih predmeta knjiga ni nema, pa ucite iz gomile zakona kojekakvih skripta. Predavanja su uzasna jer nismo podeljeni u grupe, tako da studenti ni ne idu na predavanja, kojih smo usput oslobodjeni, moramo samo po potpis da dodjemo. Zasto ne idemo na predavanja kada ih vec imamo? Gusiti se u ucionici (u koju moze da sedne 50 ljudi)sa oko 300 studenata koliko nas je otprilike na trecoj god, naravno ne dodju svi... ali zasto fakultet unapred racuna na to da nece svi da dodju i zasto ne razmislja o tome sta se desava kada dodje nas 100? Zar predavanja uoptalom nisu obavezna za studente po bolonji?
Svi ispiti su usmeni... pismeno nista...
Poeni koje bi trebali da sticemo na osnovu aktivnosti sa vezbi i predavanja i ostalog upisuju nam se u indeks po pravilu za svaki predmet iz predavanja 30 poena (ako je jednosemestralni) ili dva puta po 15 (ako je dvosemestralni)... iz vezbi dobijemo 10 poena, s tim da nam fakultet odredi samo jedne vezbe na koje mozemo da idemo, nema mogucnosti da birate vezbe na koje hocete da idete.
I tako pre ispita imate 30 ili 40 poena (ako uradite seminarski dobijete jos 10, ali ne igra ni to neku ulogu), a na ispitu vam u polje za poene dopisu bodove do 100... ja cak imam iz pojedinih predmeta 120 poena... a ocenu 9 ili 110 a ocena je 8... Pitam se zasto niko ne kontrolise rad fakulteta, ne samo Pravnog i ne samo novosadskog... ??? Kod nas, konkretno nema ni B od bolonje... sem prilikom upisa u sledecu god, gde se trazi mnogo bodova (polozenih ispita) i mnogo para ako ih nemate...
PermalinkPermalink 15.06.09 @ 21:26
gordana

In response to: Diplomirala prava u dvadesetoj godini

gordana [Visitor]
svaka čast Nina.Želim ti sve najbolje i da naravno doktoriraš kao najmlađi pravnik u Srbiji.Pozdrav.
Gordana Marić, dipl. pravnik
Čačak
PermalinkPermalink 08.04.09 @ 17:02
Milena

In response to: Kako položiti prijemni ispit?

Milena [Visitor]
e hvala vam puno znace vasi saveti.:)mada ja imam veliku tremu ali potrudicu se da se prilagodim savetima..:)hvala jos jednom ;)
PermalinkPermalink 27.01.09 @ 22:06
admin

In response to: Posle 60 godina dodela diploma u svečanim togama

admin [Member]
Da citiram komentar jednog člana foruma: Marcus: "Ne vidim to kao nekakvu "Amerikanizaciju", toga je staro rimsko nasleđe, dakle evropsko i predstavlja obeležje elite. Toga je recimo u Oksfordu jako dugo prisutna i u određenim prilikama su studenti i profesori dužni da je nose. Ona na određeni način stvara odnos zajedništva, raspoznavanja itd. (kao i sve uniforme) pa mislim da nije loša stvar."
PermalinkPermalink 19.01.09 @ 23:17
aleksa

In response to: Posle 60 godina dodela diploma u svečanim togama

aleksa [Visitor]
mi ne treba da kopiramio americki nacin dodjeljivanja diploma nego nacin sticanja i koriscenja znanja!
PermalinkPermalink 19.01.09 @ 14:28
Anna

In response to: Studije bi trebalo da budu potpuno besplatne

Anna [Visitor]
Veoma dobro receno.
Veoma me raduje sto na nasem Fakultetu postoje ljudi kao sto ste Vi, koji razmisljaju i o drugoj strani i njenim pravima.
PermalinkPermalink 24.12.08 @ 21:05
Bojan Muratovic

In response to: Odgvovor profesora Strawsona

Bojan Muratovic [Visitor]
Dear Sir,

having just read your post concerning the declaration of Kosovo's independence and the background to it, I have given myself the liberty to address it, as I strongly disagree with your interpretation of certain past events.

I hope you will not hold it against me when I say that the judgments on actual situation on the Balkans, as they are portreyed in your post, are incompatible with your academic expertise as it is clearly based on media releases; no sources in several sciences (history, international relations, geopolitics) have been consulted by the author.

In reference to UNGA resolution and the right to self-determination, I would like to point out that this principle has more to do with liberation and independence of former colonies (such as the British Empire colonies) than with the actual right of giving any and every ethnic community within one independent state the right of taking away a segment of that state's territorry territorry.
It's one thing if, for instance, Great Britain gives its consent to the independence of Hong Kong - which GB occupied at one point in history, by means of war - and it's another thing if a minority population decides to give itself the right to take with them a part of an independent territorry.

There is no country in the world that is free of ethnic minorities, in terms of its population structure. Imagine where would the world end up if in each state a certain minority decided to declare independance.

Inasmuch as NATO bombardment is concerned, please reconsider your own definiton of "humanitarian intervention".
What does it mean ?
How is it possible to bomb a country out of philantropy ?
You are kindly asked to address these questions and provide a clarification.

The bombardment of Serbia was aimed at ruining serbian industrial, military and transport infrastructure. And its principal goal was the establishment of a NATO military base in Kosovo, one of the biggest of the kind in the world; not the human rights concerns of the Occident.

The wars "The Allies" fight against Iraq and Afrganistan are in their core structure identical to the Kosovo issue - a re-establishment of coloniaL world as it was the case before WWII, with different leading powers and, most importantly, different means of colonialisation.

Serbia was stigmatised in the recent decade or two for strategic and geopolitical reasons, not because it actually did more harm to its neighbours than vice-versa. For example, Croatia is an ethnically cleansed state, as can be witnessed by anybody objective enough, but the "benevolent" Occident is not having an issue with it.

Serbia was at the losing end in the media war waged against her; the propaganda machinery against it, entamed at the beginning of the previous decade, was something no small country could have handled. No metter what the truch in real life is, the official "truth" is what is repeated long enough by the media.

The occidental media aimed not only at depicting Serbia as the "rogue state" and the ethnic Serbs as a "wengence lead, blood thirsty nationalists"; they also aimed at diminishing the moralty of the Serbs themselves, within Serbia, and at making them believe that they, actually, ARE guilty as charged and as negative and violent as deemed by the Big ones. All three goals have been attained, unfortunately, and it will take us a lot of years to set things straight.

You are kindly asked to consult all sides before making a judgement on political issues. Clear insights of what goes on somewhere far away from home are impossible without much deeper investigation of facts. A little knowledge in geo-politics would not do anyone any harm, either...

Kind regards,

Bojan Muratovic
from belgrade, Serbia
muratovic_bojan@yahoo.com
PermalinkPermalink 19.12.08 @ 12:50
Marko

In response to: Studije bi trebalo da budu potpuno besplatne

Marko [Visitor]
Profesore,
Hvala Vam sto postojite i radite za nas fakultet i nase drustvo!
PermalinkPermalink 10.10.08 @ 01:56
Noa

In response to: Najmanje 42 boda za upis naredne godine

Noa [Visitor]
sta ovo treba da znaci? ja sam student pravnog fakulteta u beogradu i generacija sam '06. Vec sam se upisala u narednu godinu (oko nedelju dana pre ovog clanka) sa 32 poena, jer je pisalo da mogu da se prenesu bilo koja 2 ispita. Nije ni bitno. Ja sam se upisala po pravilima koja je postavio fakultet. Da li ovaj clanak znaci da taj zakon, odnosno izmene zakona, mogu da vaze retroaktivno i da mi "obrisu" upis, odnosno da me vrate u predhodnu godinu??? molim za odgovor!
PermalinkPermalink 26.09.08 @ 21:48
mina

In response to: Šimpanze pamte bolje od studenata

mina [Visitor]
nisam se uopste iznenadila...nadam se da ce nekim ljudima ovo doci do mozga.
PermalinkPermalink 28.05.08 @ 13:48

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Record the hit

INSERT INTO blog_2_thitlog(
        hit_sess_ID, hit_datetime, hit_uri, hit_referer_type,
        hit_referer, hit_referer_dom_ID, hit_keyphrase_keyp_ID, hit_serprank, hit_blog_ID, hit_remote_addr, hit_agent_type )
      VALUES( '15279116', FROM_UNIXTIME(1550694936), '/new/b2/blogs/blog2.php?disp=comments', 'direct', '', NULL, NULL, NULL, 2, '54.226.23.160', 'unknown'
      )