Category: Zoran Đinđić

Latinka Perović o Zoranu Đinđiću

by admin Email

Latinka Perović12. marta 2007. godine - Zbornik je prvi pokušaj da se o Zoranu Đinđiću, odnosno o Srbiji u to vreme, detaljnije govori na osnovu istraživanja a ne na osnovu površnih utisaka. Ovaj zbornik je rađen dve i po godine: to je minimalan period da bi se temeljno pročitalo sve što je Zoran Đinđić napisao.Ali htela bih da kažem zašto je zbornik počeo da se radi odmah posle ubistva Zorana Đinđića. Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji poverio je taj posao meni, ja sam ga prihvatila iz profesionalnih razloga ali i iz moralnih, intelektualnih razloga, jer sam, kao istoričar, znala da je to jedno u nizu političkih ubistava u Srbiji koja su, nažalost, ostala nerasvetljena i koja su održala liniju nasilja u političkom životu Srbije.

Full story »

Od nacionalizma do patriotizma

by admin Email


Zoran Đinđić

Poslednje predavanje Zorana Đinđića, održano studentima banjalučkog univerziteta 21.02.03, datuma koji pamtimo po pokušaju atentata kod hale Limes.
Ovo nije predavanje u naučnom smislu, nije ni govor u tradicionalnom smislu, nego je naprosto pokušaj da se jedna tema osvetli sa jedne možda neobične strane i dopuni argumentima. Banski Dvori u Banjaluci su dobro mesto da se pokrene proces razmišljanja, koji će možda nekima od vas doneti pomak u razumevanju stvari bitnih za vaš život.

Suština svih organizovanih sistema, bilo da su pojedinačna živa bića ili zajednice, države ili društva, je to da se nalaze u nekom okruženju, koje na bitan način utiče na sudbinu, opstanak, uspešnost tog organizma. Veoma je važno za taj organizam ili organizaciju da razume svoje okruženje, da, ako je moguće, ustanovi neke pravilnosti u ponašanju tog svog okruženja i da mu se prilagodi.

Naravno, postoje retki izuzeci, kada je organizam u stanju da toliko utiče na svoje okruženje da mu uopšte nije važno šta se u tom okruženju dešava, jer ga on definiše. Primer je Amerika danas, organizam koji smatra da uopšte nije bitno šta se događa u svetu, koji je prirodno okruženje te zemlje, nego smatra da je ta zemlja toliko moćna da može oblikovati i dizajnirati svoje vlastito okruženje.

U istoriji su se nekoliko puta pojavili takvi primeri, koji su vodili sudaru sa realnošću. Ispostavilo se da nijedan organizam, bilo da je država ili ideologija nije dovoljno moćan da kontroliše svoje okruženje. Svako ko je to pokušao, na kraju je propao, od Rimskog carstva do danas. Još je Čarls Darvin kao veliko saznanje formulisao sledeće: "U surovoj borbi za opstanak uspevaju, ne ni najveći ni najjači ni najpametniji, nego oni koji se najbrže prilagođavaju promenama u svom okruženju". To je formula uspeha.

Full story »

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-02-22 04:58:40'
   AND hit_remote_addr = '34.228.115.216'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog3.php/djindjic/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1