Categories: Autori, Avramović, Sima, Gajin, Saša, Rakić-Vodinelić, Vesna, Vodinelić, Vladimir V.

Reč na skupštini Društva sudija Srbije

by admin Email

prof. dr Vesna Rakić - Vodinelić
dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu

Sudstvo Srbije je imalo šansu, možda poslednju, da se najzad konstituiše kao vlast i kao kolegijum u koji bi se moglo imati poverenja. Građani Srbije su imali šansu da najzad počnu, makar skromno da veruju u institucije sudske vlasti. Te šanse su kockarski proćerdane

Full story »

Novo sudstvo u najnovijoj Srbiji

by admin Email

prof. dr Vesna Rakić - Vodinelić
dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu

Novo sudstvo u najnovijoj Srbiji – niti iz jajeta, niti iz pene, već iz skarednog fingiranja pravne države

Ovo uglavnom neće biti moj tekst. Ponekad je bolje pustiti izvore da govore sami za sebe. Ipak, neophodno je ponešto napomenuti da bi se jasno razumelo o čemu je reč. Građani Srbije jedva da zaslužuju ikakve informacije. Visoki savet sudstva nas je obavestio samo o imenima i prezimenima izabranih sudija. Reč je o sudijama koji se ne biraju prvi put (jer ih je nekad već izabrala Narodna skupština), te ih Savet postavlja bez ograničenja mandata.

Full story »

Pavlovljev refleks pravosudnog ulizištva

by admin Email

prof. dr Vesna Rakić - Vodinelić
dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu

Nedavno je podignuta optužnica protiv Ratibora Trivunca, Tadeja Kurepe, Ivana Vulovića, Ivana Savića, Nikole Mitrovića i Sanje Dojkić, u kojoj se tvrdi da su izvršili krivično delo međunarodnog terorizma, predviđeno u čl. 391 Krivičnog zakonika Srbije (KZ). Prema optužnici, svi okrivljeni su članovi Anarho-sindikalističke inicijative. Takođe, svi okrivljeni se nalaze u pritvoru od 3. septembra 2009. godine i prema svima je zamenica Okružnog javnog tužioca Leonora Cvijović zatražila produženje pritvora do održavanja glavnog pretresa. Njen zahtev je usvojen.

Full story »

Mirko Živković, prof. dr

by admin Email

prof. dr Mirko Živković
redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu

Svi tekstovi ovog autora na portalu Moje pravo

Rođen 03. 06. 1955. godine u Pirotu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Pravni fakultet u Beogradu upisao je 1974. godine, a diplomirao maja 1979. godine sa prosečnom ocenom 9,24. Magistrirao na Pravnom fakultetu u Beogradu 1985. godine (mentor prof. dr Mihailo Jezdić, tema: „Odnos međunarodnog javnog i međunarodnog privatnog prava“, a doktorirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1989. godine (mentor prof. dr Tibor Varadi, tema „Poveravanje dece na čuvanje i vaspitanje u međunarodnom privatnom pravu“).

Full story »

Infostan - Formular za pismo

by admin Email

Infostan - Formular za pismo

prof. dr Vesna Rakić - Vodinelić
dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu

Formular je prilog uz tekst Vesne Rakić-Vodinelić pod nazivom
Infostan

Full story »

mr Saša Gajin

by admin Email

mr Saša Gajin
asistent na Pravnom fakultetu UUB;
Istraživač u Institutu za uporedno pravo u Beogradu

Svi tekstovi ovog autora na portalu Moje pravo


Kontakt

Pravni fakultet UUB, Goce Delčeva 36, 11070 Novi Beograd, tel. 2095 500
Institut za uporedno pravo, Terazije 41, 11000 Beograd, tel. 323 89 84
E-mail: mailto:sabo011@excite.com

Full story »

Rhetorike techne - Besednik

by Sima Avramović Email

prof. dr Sima Avramović
redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Qualis homo, talis oratio
(Kakav čovek, takav govor)
Ciceron

Šta je važnije u trojstvu besednik, beseda, auditorijum? Iskazano je mnogo različitih mišljenja o tom pitanju. Najčešće su se na prvom mestu smenjivali besednik i sama beseda. Ali, i kada se daje prevaga jednom ili drugom, na kraju se svi slože u tome da samo skladno jedinstvo sva tri elementa garantuje potpuni uspeh. Pa ipak, zar se druga dva ne izvode iz prvog? Nije li besednik taj koji treba i da sačini besedu, kao i da analizira i pridobije slušaoce? Naravno, u današnje doba ima i drugih mogućnosti: govor koji će neko drugi sastaviti o bilo kojoj temi se može kupiti za male pare preko Interneta. Sve je više i onih koji imaju privilegiju da sastavljanje svog govora povere profesionalcu za odnose sa javnošću («svom» PR-u), licu zaduženom u stranci za pisanjem govora, potčinjenom službeniku u ministarstvu ili drugoj ustanovi, licu koje se vlasniku firme učini sposobnim da to uradi umesto njega, itd. Oni će za svoje naredbodavce završiti i drugi deo posla – analiziraće auditorijum i prilagoditi tekst govora tim zahtevima. Samo je još potrebno da govornik ne upropasti taj veliki napor anonimnih saradnika. I tu nastaje problem. Kada stane za govornicu, besednik ostaje sam, sa svojim papirima ili bez njih, ukoliko je napisani govor naučio napamet. Dakle, čak i ukoliko neko drugi sačini savršen govor, vodeći računa o auditorijumu i svim drugim značajnim elementima, na kraju sve ipak zavisi od sposobnosti besednika da izloži besedu i od njegove spretnosti da se prilagodi specifičnim, često nepredvidivim uslovima u kojima se govori. A kada govornik nema ekipu koja bi za njega uradila prethodni posao, što je ipak najčešći slučaj, zaista sve zavisi od njega – besednika, njegove ličnosti, njegovih osobina i sposobnosti. Qualis homo, talis oratio! „Kakav čoek, tako i zbori“, kaže i stara srpska poslovica.

Sima Avramović, prof. dr

by admin Email

prof. dr Sima Avramović
redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Svi tekstovi ovog autora na portalu Moje pravo

Rođen je 19. jula 1950. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju u tadašnjoj VIII beogradskoj gimnaziji. Pravni fakultet u Beogradu je upisao 1969/70. godine, a diplomirao u junu 1973. sa prosečnom ocenom 9,92. Posle diplomiranja kao stručni saradnik izvodio je vežbe iz predmeta Opšta istorija države i prava i Rimsko pravo, a za asistenta-pripravnika je izabran aprila 1975. godine. U zvanje asistenta za predmet Opšta istorija države i prava je izabran 1979. godine, za docenta 1982. i reizabran 1987. godine, a u zvanje vanrednog profesora izabran je 1988. godine.

Full story »

mr Nikola Bodiroga

by admin Email

mr Nikola Bodiroga
asistent Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Svi tekstovi ovog autora na portalu Moje pravo

Nikola Bodiroga Rođen 06. jula 1978. u Beogradu. Pravni fakultet u Beogradu upisao 1998, kao redovan student. Diplomirao 20.septembra 2002, sa prosečnom ocenom 10,00. Tokom studija dobio više nagrada i stipendija: 1) Pohvalnice za odličan uspeh 2000, 2001, 2002, 2003; 2) Stipendiju Ministarstva prosvete, aprila 2002; 3) Stipendiju Ministarstva pravde, maja 2002, kao jedan od 10 najboljih studenata prava u Srbiji; 4) Stipendiju Vlade Kraljevine Norveške, septembra 2002, 5) Nagradu iz fonda „Nenad Eftimovski“, septembra 2002; 6) Nagradu student generacije Pravnog fakulteta u Beogradu i Beogradskog Univerziteta, 27. januara 2003.

Full story »

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-02-19 13:51:43'
   AND hit_remote_addr = '18.212.206.217'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog4.php/autori/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1