Categories: Pravni saveti, Obligaciono - obvezno pravo, Nasledno - nasljedno pravo, Stvarno pravo, Porodično / obiteljsko pravo, Radno i socijalno pravo, Kazneno / krivično pravo

Ugovor o delu

by Sasa Milosavljevic Email

Poštovani,

na razgovoru za posao poslodavac mi je za početak ponudio regulisanje međusobnih obaveza ugovorom o delu.
Zanima me šta je to, koliko može trajati i da li u tom slučaju mora da mi uplaćuje socijalno i penziono osiguranje, da li uopšte ima neke obaveze prema meni?

Hvala unapred

POGLEDAJTE ODGOVOR

Tehnička greška u već potpisanom ugovoru

by Sasa Milosavljevic Email

Poštovani,

ugovor je potpisan između dve firme. Nakon potpisanog ugovora uočio sam pisanu grešku u ugovoru! Greska je u iznosu, tj. u ceni izvođackih radova. Onaj koji je pisao pogrešno je upisao iznos.
Šta da radim? Koje su moguće opcije ili šta već u vezi ugovora?

Unapred hvala

POGLEDAJTE ODGOVOR

Pozajmica novca (Kriv. delo prevare)

by Sasa Milosavljevic Email

Postovani,

nadam se da cu odgovor dobiti brzo, jer je vec dosta vremena proslo od kako se otvorila rasprava za novac. Znam da je pitanje veciti problem obicnih ljudi, ipak pitam.
Ja sam u verovanju da smo u iskrenim prijateljskim odnosima, u vise navrata pozajmila novac jednoj osobi. To nije bio problem, sve dok mi je od strane iste saopsteno da mi taj novac nece vratiti, jer nista nije potpisala. To je nazalost tacno, jer sam ja u svojoj naivnosti posla od reci koja mi je data. Jedini tzv. dokaz koji imam je postanska uplatnica za sumu koju sam zadnju poslala, u veri da doticna osoba ima ogromnih problema i da joj ja pomazem. Na toj postanskoj uputnici se vidi datum uplate i ime za koga sam uplatu izvrsila. Postoji li nacin da barem do te sume novca dodjem. Kako? Postoji li nacin da sav pozajmljen novac potrazim nazad, i nada da do njega dodjem? Kako? Ima li smisla voditi bilo kakav postupak po pitanju potraznje dugovanja?
Mnogo pitanja, a zapravo mi treba samo pravni savet sta su moje mogucnosti i kakvi su izgledi da dodjem do svog novca?

Unapred zahvalna

POGLEDAJTE ODGOVOR

Vanbračna zajednica i imovina stečena tokom njenog trajanja

by Sasa Milosavljevic Email

Poštovani,

potreban mi je savet u vezi regulisanja imovinskog stanja.
Devojka i ja smo zajedno kupili stan na kredit, kredit glasi na moje ime i u katastru se stan vodi na mene. Želimo da ispravimo ovu nepravdu i da budemo suvlasnici stana. Kako je najlakše ispraviti ovo stanje?
Planiramo brak u skorije vreme, želeli bismo pre braka da regulišemo svojinski status stana.

POGLEDAJTE ODGOVOR

Ostavinska rasprava

by Sasa Milosavljevic Email

Poštovani,

kuca i plac koji čine zaostavštinu se vode na dedinog oca (pradedu). On je umro 1977 godine, ali nije uradjena ostavinska rasprava posle njegove smrti. Pored mog dede, pradeda je imao jos šestoro dece. Pretpostavljam da bi kuća trebala da se deli na 7 delova?
Moj deda i njegova druga žena od 2001 godine su izdavali deo kuće i sav novac od zakupa uzimali za sebe. Zar nisu trebali da dele na jednake delove sa ostalim naslednicima?
Sad kad je moj deda umro(ove godine), ostali naslednici bi hteli da pokrenu tužbu protiv njegove žene,da im se isplati novac.

POGLEDAJTE ODGOVOR

Prinudna naplata parničnih troškova

by Sasa Milosavljevic Email

Poštovani,

po pravosnažnom rešenju su presuđeni troškovi parnice. Kako posle roka datog u presudi višeg suda, suprotna strana nije uplatila presuđen iznos, advokat predaje tužbu za prinudnu naplatu koju osnovni sud odobrava. Posle žalbe, viši sud odlučuje da se prihvati tužba i odobrava prinudnu naplatu troškova. Pošto je od tada proslo više od 5 meseci, a troškovi još uvek nisu naplaćeni, interesuje me koji je sledeći korak i šta sada treba uraditi kako bi se postupak naplate završio?

POGLEDAJTE ODGOVOR

Zastarelost krivičnog gonjenja

by Sasa Milosavljevic Email

Poštovani,

interesuje me kada nastaje zastarelost, što se tiče ovog slučaja? Vođen postupak protiv NN lica za nanošenje teških telesnih povreda, lice NN se odazivalo pozivima suda i posle 3 godine je lice NN dobilo od suda obaveštenje da se zbog nedostatka dokaza postupak obustavlja. Posle odprilike godinu dana dolazi novi poziv. Kada je tome kraj, tj. kada nastupa zastarelost ovog postupka, tj. posle kog vremena, godina?

HVALA UNAPRED

POGLEDAJTE ODGOVOR

Svedok u prekršajnom postupku povodom saobraćanje nezgode

by Sasa Milosavljevic Email

Postovanje,

Dobio sam resenje da platim kaznu jer nisam dolazio na sud kao svedok u saob. nesreci. Kazna je 30 000 din. Što prevazilazi moja mesecna primanja. Moram da platim u roku od 5 dana. Molim za savet sta bih mogao da ucinim jer te pare nemam?

POGLEDAJTE ODGOVOR

Saobraćajna nezgoda

by Sasa Milosavljevic Email

Pozdrav svima,
Nerazumem se bas u pravo i zakone i izvinjavam se ako sam temu postavio na pogresno mesto.
Treba mi pravni savet oko udesa.
Imao sam saobracajku pre 3 dana. Isao sam putem sa prvenstvom prolaza brzinom 50-60 km/h i sa leve strane mi je izleteo auto brzinom 50-60 km/h koji uopste nije stao na svoj znak stop i ja sam udario u njega u suvozaceva vrata. Vozim juga i auto mi se jednom recju raspao, u kolima sam bio sa zenom i detetom. Razbio sam glavu, zena je povredjena dete se ugruvalo. Bili smo na hitnoj i urgentnom. Konstatovane lakse povrede. Zvao sam miliciju i posle alko testa ja sam duvao 0,0 a on 1,2. Sta sad da radim? Od koga da naplatim stetu, jel uzimam zapisnik i idem u osiguranje? Cije osiguranje moje ili njegovo? Jel to ide na sud?
Nemam pojma sta da radim, ovo je prvi put da sam se slupao. Bilo je gomilu svedoka i policija je rekla da je on kriv a posto je bio pijan odmah je priveden. A ja sedim kuci bez auta i cekam.
Unapred hvala

POGLEDAJTE ODGOVOR

Fizički napad - prekršaj

by Sasa Milosavljevic Email

Nedavno sam napadnuta najpre vebalno, a posle i fizički samo zato, što sam vlasnicu jednog lokala upozorila da smeće stavlja u čvršće vreće a ne u one kese koje se cepaju na dodir. Otpatke onda raznose psi lutalice po travnjaku.
Napominjem, da sam govorila normalnim tonom, a prilikom napada na mene sam uspela da se odbranim samo jednim šamarom, posle fizičkog nasrtanja na mene. Usledilo je boksovanje pesnicom, izgleda dobro uvežbano. A ja sam bila priklještena tako da nisam uopšte mogla da se branim.
Umesto da ja njoj pošaljem policiju, ona je poslala meni. Policija nije napisala zapisnik, odnosno moju izjavu, niti sam nešto potpisivala. Kada sam upozorila policajca da ništa nije zapisivao, rekao je da ću njegov zapisnik čuti na sudu. Šta Vi o tome mislite? Šta mogu da očekujem? Kako da se odbranim? Ne osećam se krivom. Dogadjaj se odigrao u "boksericinom" salonu.

POGLEDAJTE ODGOVOR

Reklamacija neispravnog proizvoda

by Sasa Milosavljevic Email

Imam mali problem i molio bih najlepse za neki koristan savet, sta mi je ciniti?
Naime pre mesec dana uzeo sam elektricnu pumpu za auto, sutradan ta ista pumpa je crkla, odma' sam to prijavio u radnji gde sam je kupio. Posle mesec dana od dana kupovine i podnete reklamacije nista se ne desava ni pare nisam dobio natrag, a nisu mi ni pumpu zamenili. Kada sam zvao ponovo tu istu radnju, rekli su mi kako mi treba fiskalni racun automehanicara koji mi je ugradjivao tu pumpu, e sad javlja se novi problem ja taj racun nemam, jer taj isti mehanicar ne moze da mi naplati za nesto sto nije ispravno, sad nisam ni vamo, ni tamo sta mi je ciniti?

POGLEDAJTE ODGOVOR

Kako pokloniti nekretninu?

by Sasa Milosavljevic Email

Pozdrav svima!
Nedavno je trebalo da dobijem plac na poklon, ali po nekom novom zakonu, to treba obaviti u sudu u opštini na kojoj se nekretnina nalazi. S obzirom na to da nisam u mogućnosti da odem par stotina kilometara dalje (da ne bih odsustvovala s posla), htela bih da znam da li je potrebno da poklonoprimac bude prisutan, i ako da, da li je moguće da nekoga opunomoći za to, kao i da li je potrebno punomoć sudski overiti.

POGLEDAJTE ODGOVOR

Raspodela imovine

by admin Email

...1. Imam li zakonskog osnova da trazim vise od 50% s obzirom na to da smo suprug i ja ulozili puno novca da sprat kuce dovedemo u stanje u kome je sada?
2. Moze li se kao vlasnik dela kojeg cu ja naslediti upisati i ime mog supruga s obzirom da smo on i ja zajednicki ulozili u sredjivanje sprata?
3. Da li za imovinu koju je otac posedovao u Hrvatskoj (radi se o zemljistu) moramo da pokrecemo ostavinsku raspravu u Hrvatskoj ili se sve moze obaviti u Srbiji? Otac je imao prebivaliste u Srbiji i dvojno drzavljanstvo.
POGLEDAJ ODGOVOR

Overa ugovora kada je jedna ugovorna strana stranac

by admin Email

Kada se radi o overi kupoprodajnog ugovora prilikom prodaje nepokretnosti (kuca je u pitanju), a jedno lice je drzavljanin Srbije a drugo strani drzavljanin da li taj strani drzavljanin mora licno da bude prisutan overi ugovora u sudu ili ne?
Ta nepokretnost se nalazi u Srbiji i overa ugovora se obavlja u Srbiji.
I da pitam jos, koji propis regulise tu materiju?
PROČITAJ ODGOVOR

Naknada štete za nastradalog brata

by admin Email

Da li imam prava na naknadu stete za brata koji je nastradao u saobracajnoj nesreci a ne zivim sa njim u zajednici a sa njim je zivela druga sestra i majka: da li samo one imaju pravo ili i ja?
PROČITAJ ODGOVOR

1 2 >>

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-02-20 02:05:20'
   AND hit_remote_addr = '34.203.28.212'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog4.php/pravnisaveti/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1