Categories: Pravni tekstovi, Reagovanja, Nekrolozi, Prikazi, Predlozi zakona, Brošure, vodiči..., Antidiskriminacioni vodič, Istorijski pravni akti, Studenstski radovi

Izdvojeno mišljenje Olivere Vučić u predmetu VIIIU-413/2012

by admin Email

Olivera Vučić, prof. drKako sam uporno i pomalo već zamorno za sebe, moje kolege u Sudu i stručnu i opštu javnost, izdvajala proteklih godina mišljenja u odnosu na bezmalo sve odluke Ustavnog suda donošene po pitanjima „reforme pravosuđa”, i tako, prirodno, mnogo toga u vezi sa samom ovom reformom i postupanjem Ustavnog suda u vezi sa spornim pravnim pitanjima koje je njen pravni osnov i samo sprovođenje otvaralo, već napisala, ovom prilikom izreći ću samo suštinu moga protivljenja, bez ponavljanja opsežne argumentacije.

Full story »

Odbrana Koštuničina i komentari

by admin Email

Srđa PopovićSRĐA POPOVIĆ - O potrebi da se Vojislav Koštunica ispita ili sasluša na okolnosti oružane pobune Jedinice za specijalne operacije iz novembra 2001, govori se u opštoj i stručnoj javnosti već osam godina, od „Sablje“ do danas.

Full story »

O Gotovini, agresiji i genocidu

by admin Email

Ante GotovinaOvaj tekst je druga (i nadam se poslednja) epizoda serije „Haška presuda Gotovini“, s podnaslovom „mali ogled o političkoj manipulaciji sudskim odlukama“. Ako već niste, prvu epizodu pogledajte ovde.

Full story »

Haška presuda Gotovini

by admin Email

Ante GotovinaJučerašnja presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Gotovini, Markaču i Čermaku izazvala je potpuno predvidive reakcije. U Hrvatskoj opšta konsternacija; u Srbiji i Republici Srpskoj manje ili više otvoreno likovanje. Nezavisno od njenog pravnog kvaliteta, ova presuda možda najbolje pokazuje kolika je zapravo nemogućnost prava i suđenja za ratne zločine da poremete duboko uvrežena poimanja stvarnosti podređena nacionalističkom jednoumlju, barem u kratkom i srednjem roku.

Full story »

Znamo li ko sve ugrožava našu privatnost

by admin Email

prof. dr Stevan Lilić

Internet dospeo do petine. U 1988. godini broj korisnika Interneta iznosio je jedan milion, a u 2009. - 1,5 milijardi ili 21,9 odsto svetske populacije. Jedna od ranijih definicija privatnosti formulisala se kao „pravo da se bude ostavljen na miru”. Savremene definicije privatnosti stavljaju naglasak na tzv. kontrolu informacija. Konkretno, to znači da ključno pitanje postaje ko i kako kontroliše Internet. Ceo svet imao je nedavno priliku da vidi pokušaje režima da spreči upotrebu mobilnih telefona, video-snimaka i „socijalnih internet mreža” (Gugl, Fejsbuk, Jutjub, Tviter) u protestima u Egiptu i drugim zemljama Bliskog istoka.

Full story »

Godinu dana posle – kako reformisati reformisano pravosuđe

by admin Email

prof. dr Vesna Rakić - Vodinelić

Danas 16. decembra 2010. godine navršava se godinu dana od prvog objavljivanja spiskova reizabranih (ili, ako se tako više voli: na opštem izboru izabranih) starih-novih sudija i tužilaca.

Brojne kontroverze i političke trzavice pratile su aktere ovog procesa. Nije jednostavno izdvojiti ključne odlučujuće činjenice koje su dovele do toga da reformski proces (započet donošenjem Ustava iz 2006. godine, potom brojnih pravosudnih organizacionih zakona, nastavljen reizborom koji je izvršio Visoki savet sudstva, prvim izborom Narodne skupštine, osporavan u javnosti, pa i u odluci Ustavnog suda, oštro kritikovan u izveštaju Evropske komisije), rezultira potpunim neuspehom, sa svih pravno relevantnih stanovišta.

Full story »

Za savremeno upravno pravosuđe

by admin Email

AUTOR: PROF. DR ZORAN R. TOMIĆ
„Velika je slava biti u svojoj struci prvi, a dvostruka je biti izvanredan“ (B. Grasijan)
Pravna norma, da bi bila istinski valjana - jasna, usklađena, pravedna, moralna i razumna - mora podjednako da veže i građane i vršioce vlasti, stvaraoce i izvršioce prava, u legitimnom javnom interesu. I da se neselektivno i sa izvesnošću nepristrasnosti blagovremeno ostvaruje. Sudska kontrola uprave putem upravnog spora sastoji se u odlučivanju o zakonitosti tužbom osporenih upravnih i drugih predviđenih pojedinačnih akata kojima se rešavalo o pravima, obavezama i interesima građana i njihovih kolektiviteta. U upravnom sporu, sud sudi državi i drugim javnim telima povodom izražene sumnje u protivpravnost njihovih pojedinačnih akata vlasti, odnosno propuštanja da se uopšte rešava u konkretnim slučajevima („ćutanje uprave“).

Full story »

Izdržavanje dece

by admin Email

Piše: Maja Biculović
advokatica iz Niša

Strucni tekstoviRazvod braka, sam po sebi, izaziva veoma traumatične posledice za svako dete. Ma koliko godina deca imala u trenutku kada shvate da više nikada neće živeti kao „sve druge normalne porodice“, odlazak jednog roditelja, najčešće oca, uvek predstavlja „tamnu senku“, koja će ih pratiti tokom celog života. Da stvar bude gora, prestanak bračne zajednice uglavnom je samo početak pakla, koji se produžava dugi niz godina nakon toga.
Iskustvo pokazuje da se nekadašnji bračni partneri veoma često sreću u sudnicama jedan na spram drugog, a da je najčešći razlog neplaćanje izdržavanja.

Full story »

Deoba zajedničke imovine

by admin Email

Piše: Maja Biculović
advokatica iz Niša

Strucni tekstoviTokom braka, nasleđivanjem i drugim pravnim poslovima više lica mogu da steknu pravo svojine na jednoj stvari. Nekada su udeli na njoj tačno određeni (idealni delovi), te svako od suvlasnika zna koliki je deo njegovog prava na stvari. U drugim slučajevima udeo nije tačno određen, ali se na zahtev vlasnika – zajedničara može uvek odrediti, te tada govorimo o zajedničkoj svojini.
Imajući u vidu sudsku i advokatsku praksu, život u slozi, pod istim krovom ili upravljanje jednom stvari sa drugim suvlasnicima, odnosno zajedničarima, najčešće je nemoguć. Kada se poseduje jedna stvar, život pokazuje, najčešći je razarač „bratske sloge“.

Full story »

Sudovi u Beogradu

by admin Email

Sudovi u BeograduNova mreža sudova u Beogradu. Brošura je preuzeta sa sajta Ministarstva pravde Republike Srbije.

Full story »

Shema sudova posebne nadležnosti

by admin Email

Shema sudova posebne nadležnosti Pogledajte shemu sudova posebne nadležnosti

Full story »

Shema sudova opšte nadležnosti

by admin Email

Shema sudova opšte nadležnosti Pogledajte shemu sudova opšte nadležnosti

Full story »

Mapa sudova posebne nadležnosti

by admin Email

Mapa javnih tužilaštava

by admin Email

Izigravanje zakona (Fraus legis) - Milan Stavrov

by admin Email

Čovek je u svom delovanju objektivno slobodan. Njegova sloboda manifestuje se pre svega u mogućnosti i sposobnosti izbora između različitih mogućnosti. Međutim, upravo tu se može na čoveka uticati. Sredstvo kojim se reguliše njegovo ponašanje su društvena pravila. Poštovanje tih pravila zavise od njegove volje i svesti - može da ih poštuje, da ih krši, ili zaobilazi. U slučaju da se ipak odluči za pravo koje nije društveno prihvatljivo, mora računati sa sankcijama, koje određuje pravo.

Full story »

1 2 3 4 5 6 7 >>

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-02-17 20:56:57'
   AND hit_remote_addr = '54.90.204.233'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog4.php/pravnitekstovi/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1