ANEM podržao odluku US S o Zakonu o zaštiti manjina

by admin Email

Manjine u SrbijiBEOGRAD - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) pozdravila je danas odluku Ustavnog suda Srbije, kojom su proglašene neustavnim određene odredbe Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina. US S je na jučerašnjoj sednici utvrdio da je odredba Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina u delu koji glasi: "a može da osniva i posebne radio i televizijske stanice koje bi emitovale programe na jezicima nacionalnih manjina" nije u saglasnosti sa Ustavom.

Procitaj

Kako se navodi u saopštenju ANEM-a, ta organizacija je 2011. godine, podnela US S Inicijativu za ocenu ustavnosti pojedinih odredaba zakona o zaštiti prava i sloboda manjina, o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, o lokalnoj samoupravi i o glavnom gradu, a koje su se odnosile na pravo "javnih entiteta" da osnivaju javna glasila, te su stoga bile u direktnoj suprotnosti sa zakonima o javnom informisanju i o radiodifuziji.

U inicijativi je istaknuto da pojedine odredbe tih zakona nisu u saglasnosti sa Ustavom, opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava i potvrđenim međunarodnim ugovorima.

Kako se ističe, navedene zakonske odredbe nisu u saglasnosti sa navedenim aktima, jer je za razvoj medijskog sistema veoma bitno uspostavljanje funkcionalnog medijskog tržišta, za šta je neophodno kreirati ravnopravne uslove za sve njegove učesnike, što u "okolnostima paralelnog funkcionisanja privatnih i neprivatizovanih medija, sa nejednakim položajem, na štetu privatnih, nije moguće ostvariti".

U saopštenju koje je potpisao predsednik ANEM-a Saša Mirković navodi se da je US razdvojio postupke koji se odnose na zakone iz oblasti zaštite prava nacionalnih manjina.

Postupajući po Inicijativi ANEM-a, kako se dodaje, US S je pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti odredbe Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, "nalazeći da se kao sporno postavlja pitanje da li važeći pravni poredak daje mogućnost državi da osniva radio i televizijske stanice izuzev javnog servisa koji je osnovan zakonom".
"Za ovakvo mešanje javne vlasti u ostvarivanje prava na slobodu izražavanja u konkretnom slučaju ne postoji legitiman osnov propisan članom 10. stav 1. Evropske konvencije, niti je ovakvo mešanje neophodno u demokratskom društvu, odnosno srazmerno", dodaje se u saopštenju.

Izvor: tanjug.rs

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: DataObjectCache::get_by_ID()

SELECT *
  FROM blog_2_titems__item
 WHERE (post_ID = 2701)
 ORDER BY post_ID