Beskućnik kriminalac zabrinut jer ne može da ide u kućni pritvor

by admin Email

beskucnikIZMIŠLJENA VEST, 9. maj 2011, (Njuz) – Beogradski beskućnik Milivoje Pandilović (49), koga krajem meseca očekuje suđenje zbog provale u dva stana u centru grada, plaši se da bi kaznu mogao da izdržava u nekom zatvoru, u slučaju da se dokaže njegova krivica. Pandilović se osvrnuo na nagodbu Svetlane Ražnatović sa sudom da kaznu služi u kućnom pritvoru, kao i na istu presudu napadačima na snimatelja televizije B92, što je protumačio kao „očigledno novi trend u domaćem pravosuđu“, koji bi najviše mogao da pogodi upravo beskućnike.

Procitaj

- Svakodnevno nas vređaju prolaznici, pijani tinejdžeri, tako da smo se već pomirili da je to nezaobilazno u životu beskućnika. Ipak, ovim potezom država je počela da nam se smeje u lice, što zaista nismo očekivali. Među nama ima prestupnika i ako država uskoro nešto ne preduzme, mogli bismo da završimo u zatvoru – upozorava Pandilović
Miljenko Dereta, izvršni direktor Građanskih inicijativa, smatra da država nije dovoljno mislila na beskućnike kada se opredelila da kazne zatvora zameni služenjem kazne u kućnom pritvoru i da će u bližoj budućnosti morati da se izbori sa ovom nepravdom.
- Slučaj Pandilovića nije jedini, svaki beskućnik koji je počinio neko krivično delo moći će da se nađe u zatvoru. Država bi mogla da tu nepravdu ispravi time što će se opredeliti za, sada već malo prevaziđenu, kaznu zatvora za sve prestupnike, ali postoji i druga mogućnost. Beskućnici bi mogli da se dovedu u isti položaj kao i prestupnici koji su nosioci stanarskog prava, tako što će im država obezbediti stan, u kojem će kasnije moći da služe kaznu kučnog pritvora – smatra Dereta.
Ovim povodom oglasilo se i Ministarstvo za prostorno planiranje koje je saopštilo da će u narednih mesec dana otvoriti gradilište na kojem će biti izgrađeno oko hiljadu stambenih pritvorskih jedinica u koje će biti smešteni svi osuđenici koji nemaju svoj stan ili kuću u kojem bi izdržavali kaznu kućnog pritvora.
- Stanovi za izdržavanje kućnog pritvora biće rađeni po ugledu na prostor u kojem će kaznu izdržavati Svetlana Ražnatović, jer je ona uzeta kao parametar i prvi ovakav slučaj u domaćem zakonodavstvu, tako da će svi osuđenici dobiti adekvatan smeštaj i ergonomske elektronske rukavice – rekli su nam u Ministarstvu.
Na pitanje da li ovakva mera države može da podstakne građane da čine više prestupa kako bi se domogli luksuznog stambenog prostora, u Ministarstvu su nam rekli da će u državnim stanovima za kućni pritvor kazne moći da služe isključivo oni koji nisu u mogućnosti da državi oduže dug u sopstvenom prostoru.
- To, međutim, otvara i druga pitanja, kao što je pitanje da li na taj način osuđenik praktino rentira svoj stan državi i kako da ga država, ukoliko se utvrdi da je tako, adekvatno obešteti. To je još jedno pitanje koje ćemo u saradnji sa Ministarstvom pravde morati da rešimo – zaključili su u Ministarstvu za prostorno planiranje.
Marko Dražić
Nenad Milosavljevi

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: DataObjectCache::get_by_ID()

SELECT *
  FROM blog_2_titems__item
 WHERE (post_ID = 2153)
 ORDER BY post_ID