Categories: BiH, 01. Opšta događanja BIH, 02. Pravosuđe BIH

Elektronske narukvice i u BiH

by admin Email

Elektronska narukvicaSarajevo -- Ministar pravde BiH Zoran Mikulić kaže da će oko 120 osuđenika služiti zatvorsku kaznu u kućnom pritvoru obeleženi elektronskom narukvicom.Prema njegovim rečima, ovu vrste kazne, koju osuđenici između sebe nazivaju "elitnom", nedavno su počeli da izriču opštinski sudovi u Travniku i Busovači, a uskoro će se primenjivati u Sarajevu, Tuzli i Mostaru.

Full story »

BiH: Alkalaj u udesu, vozio pijan

by admin Email

Sarajevo -- Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj, pod dejstvom alkohola, učestvovao je u saobraćajnoj nesreći u Sarajevu u kojoj je lakše povređena jedna žena. "Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj učestvovao je sinoć u blizini zgrade Vlade Federacije BiH u saobraćajnoj nezgodi u kojoj je lakše povređena Maja Babajić, koja se nalazila u drugom vozilu," objavio je "Dnevni avaz."

Full story »

I Srpska oporezuje nezdravu hranu

by admin Email

Porez na nezdravu hranuBanjaluka -- Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske pokrenulo je inicijativu uvođenja domaće verzije mađarskog "čips poreza". Đorđe Slavinjak, direktor bijeljinske Fabrike sokova "Spektar drink", kaže da je već čuo da evropske zemlje uvode poreze ovog tipa, ali misli da u konačnom ishodu one neće rezultirati manjom kupovinom "nezdravih" proizvoda ili poboljšanjem zdravlja stanovništa.

Full story »

Dobro plaćeni neradnici

by T Email

Analiza rada zajedničkih organa Bosne i Hercegovine u prvih devet meseci ove godine pokazuje da u njima, dobrim delom, vlada – nerad. I to debelo plaćen. Prema podacima Saveta ministara BiH, 31 institucija, koja za svoj rad odgovara Savetu, svoj devetomesečni plan rada ispunila je prosečno sa 63 odsto. U ovim organima ima više od 15.000 zaposlenih.

Full story »

EU o jugoistočnoj Evropi: Slab napradak u reformi pravosuđa

by alien Email

Evropska komisija je u utorak objavila izveštaj o napretku zemalja Jugoistočne Evrope u procesu integracije u Evropsku uniju, koji je predstavio komesar za proširenje Štefan File. File je rekao da je Komisija preporučila da Crna Gora dobije status kandidata za šlanstvo u Evropskoj uniji. Evropska komisije je ocenila da su sve zemlje u regije slabo napredovale u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije.

Full story »

Policija u BiH uhapsila Glavaša

by alien Email

Branimir Glavaš, koji osuđen zbog ratnih zločina nad Srbima u Hrvatskoj 1991. godine, uhapšen je večeras u Drinovcima, u opštini Grude, potvrdio je njegov advokat Ante Madunić. Madunić je rekao da Glavaš ima tri dana da se žali na odluku o pritvaranju i sedmicu dana da se žali na izrečenu kaznu, javili su hrvatski mediji. "U toku je hapšenje i potvrđena je zatvorska kazna u trajanju od osam godina. Imamo pravo žalbe na oba rješenja i vjerovatno ćemo ih uložiti. Mom klijentu su dopustili da razgovara sa ljudima i hapšenje teče mirno", precizirao je Madunić.

Full story »

Izglasana preporuka za ukidanje viza bh građanima

by alien Email

Komitet za unutrašnje poslove Evropskog parlamenta jutros je izglasao preporuku za ukidanje viza građanima BiH.

Full story »

Glavaš pred sudom 20. septembra

by admin Email

Sarajevo -- Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za 20. septembar ročište na kojem će razmatrati slučaj Branimira Glavaša. Glavaš je osuđenog u Hrvatskoj na osam godina zatvora zbog ratnih zločina. Sud BiH je 2. septembra, preko Ministarstva pravosuđa, primio zahtev pravosudnih tela Hrvatske za izvršenje zatvorske kazne od osam godina zatvora, što je pravosnažno izrekao Vrhovni sud Hrvatske zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku.

Full story »

Ukidanje EU viza za BiH i Albaniju

by alien Email

BiH i Albanija ispunile su sve tehničke uslove za ukidanje viza za zemlje EU, saopštili su zvaničnici EU. Bezvizni režim mogao bi da bude odobren za građane te dve zemlje do kraja godine, izjavila je izvestilac Evropskog parlamenta za bezvizni režim Tanja Fajon. Ona je u intervjuu za radio Slobodna Evropa, kazala da se nada da će Evropski parlament o tome glasati krajem septembra ili najkasnije početkom oktrobra.

Full story »

Španija izručila Vlahovića BiH

by alien Email

Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu večeras je avionom stigao optuženi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini Veselin Vlahović - Batko koga je Španija izručila BiH. Vlahović je osumnjičen da je od 1992. do 1995. godine učestvovao u ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva u sarajevskom naselju Grbavica, a za njim je, na zahtev Tužilaštva BiH, raspisana poternica u oktobru 2008 godine.

Full story »

BiH preti kolaps zbog stanova

by alien Email

Slučaj bivšeg oficira JNA, koji je dobio presudu pred sudom za ljudska prava u Strazburu za odštetu za svoj predratni stan u Sarajevu, ozbiljno je uzdrmao BiH. Naime, prema presudi suda u Strazburu, Federacija Bosne i Hercegovine trebalo da isplati odštetu predratnim vlasnicima, uglavnom bivšim oficirima JNA, i taj proces bi Federaciju mogao koštati 16 miliona maraka.

Full story »

Hrvatska i BiH potpisuju sporazum o izvršavanju sudskih odluka

by alien Email

BiH i Hrvatska danas će potpisati izmijenjeni sporazum o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, što će spriječiti bijeg osuđenih osoba iz jedne u drugu državu.

Full story »

Kraj zloupotrebama dvojnog državljanstva?

by alien Email

BiH do kraja januara potpisaće sa Srbijom i Hrvatskom sporazume o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima, koje je u identičnom tekstu utvrdio Savjet ministara BiH, rekao je sekretar Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić za sutrašnji Fokus.

Full story »

Diskriminacija u Ustavu BiH

by alien Email

Sud u Strazburu osudio Bosnu i Hercegovinu zbog uskraćivanja prava Romima i Jevrejima.

Full story »

Sud za ljudska prava: BiH krši prava štediša

by alien Email

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je pilot presudu u slučaju "Suljagić protiv Bosne i Hercegovine" te ocijenio da BiH masovno krši prava štediša, izjavila je danas uoči Skupštine Udruženja za zaštitu štediša u BiH predsjednica Udruženja Amila Omersoftić.

Full story »

1 2 >>

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-01-22 03:06:29'
   AND hit_remote_addr = '54.146.206.127'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog5.php/bih/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1