Category: 02. Pravosuđe BIH

Elektronske narukvice i u BiH

by admin Email

Elektronska narukvicaSarajevo -- Ministar pravde BiH Zoran Mikulić kaže da će oko 120 osuđenika služiti zatvorsku kaznu u kućnom pritvoru obeleženi elektronskom narukvicom.Prema njegovim rečima, ovu vrste kazne, koju osuđenici između sebe nazivaju "elitnom", nedavno su počeli da izriču opštinski sudovi u Travniku i Busovači, a uskoro će se primenjivati u Sarajevu, Tuzli i Mostaru.

Full story »

BiH: Alkalaj u udesu, vozio pijan

by admin Email

Sarajevo -- Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj, pod dejstvom alkohola, učestvovao je u saobraćajnoj nesreći u Sarajevu u kojoj je lakše povređena jedna žena. "Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj učestvovao je sinoć u blizini zgrade Vlade Federacije BiH u saobraćajnoj nezgodi u kojoj je lakše povređena Maja Babajić, koja se nalazila u drugom vozilu," objavio je "Dnevni avaz."

Full story »

Policija u BiH uhapsila Glavaša

by alien Email

Branimir Glavaš, koji osuđen zbog ratnih zločina nad Srbima u Hrvatskoj 1991. godine, uhapšen je večeras u Drinovcima, u opštini Grude, potvrdio je njegov advokat Ante Madunić. Madunić je rekao da Glavaš ima tri dana da se žali na odluku o pritvaranju i sedmicu dana da se žali na izrečenu kaznu, javili su hrvatski mediji. "U toku je hapšenje i potvrđena je zatvorska kazna u trajanju od osam godina. Imamo pravo žalbe na oba rješenja i vjerovatno ćemo ih uložiti. Mom klijentu su dopustili da razgovara sa ljudima i hapšenje teče mirno", precizirao je Madunić.

Full story »

Glavaš pred sudom 20. septembra

by admin Email

Sarajevo -- Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za 20. septembar ročište na kojem će razmatrati slučaj Branimira Glavaša. Glavaš je osuđenog u Hrvatskoj na osam godina zatvora zbog ratnih zločina. Sud BiH je 2. septembra, preko Ministarstva pravosuđa, primio zahtev pravosudnih tela Hrvatske za izvršenje zatvorske kazne od osam godina zatvora, što je pravosnažno izrekao Vrhovni sud Hrvatske zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku.

Full story »

Španija izručila Vlahovića BiH

by alien Email

Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu večeras je avionom stigao optuženi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini Veselin Vlahović - Batko koga je Španija izručila BiH. Vlahović je osumnjičen da je od 1992. do 1995. godine učestvovao u ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva u sarajevskom naselju Grbavica, a za njim je, na zahtev Tužilaštva BiH, raspisana poternica u oktobru 2008 godine.

Full story »

Hrvatska i BiH potpisuju sporazum o izvršavanju sudskih odluka

by alien Email

BiH i Hrvatska danas će potpisati izmijenjeni sporazum o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, što će spriječiti bijeg osuđenih osoba iz jedne u drugu državu.

Full story »

Kraj zloupotrebama dvojnog državljanstva?

by alien Email

BiH do kraja januara potpisaće sa Srbijom i Hrvatskom sporazume o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima, koje je u identičnom tekstu utvrdio Savjet ministara BiH, rekao je sekretar Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić za sutrašnji Fokus.

Full story »

Forum ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU – Zapadni Balkan

by admin Email

Dana 16. i 17. studenog 2009. u Bruxellesu se održava sedmi po redu Ministarski forum pravosuđa i unutarnjih poslova EU – Zapadni Balkan. Forum predstavlja neformalni sastanak koji okuplja ministre pravosuđa i unutarnjih poslova Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, zatim visoke predstavnike Europske komisije te agencije EU u području pravosuđa i unutarnjih poslova. Cijelokupni program i organizacija Foruma odvija se pod vodstvom Kraljevine Švedske kao države koja trenutno predsjedava Europskom unijom.

Full story »

Uhapšen zbog ratnih zločina

by alien Email

U Sarajevu je uhapšen bivši zamenik komandanta specijalnog odreda Armije BiH zbog sumnje da je počinio ratne zločine tokom rata u BIH.

Full story »

Tribunal razočaran odlukom Vijeća ministara BIH

by alien Email

Haški tribunal je razočaran odlukom Vijeća naroda BiH da ne produži mandat međunarodnim sudijama i tužiocima u Državnom sudu i kancelariji tužioca.

Full story »

Banke na sudu zbog kamata

by admin Email

Sarajevo - U Opštinskom sudu u Sarajevu počeo je dokazni postupak protiv banaka koje su podigle kamate na potrošačke kredite u tokom otplate.

Nadležna inspekcija je podnela 192 prekršajna naloga protiv deset banaka u Bosni i Hercegovini, zbog neosnovanog podizanja kamata. Ako sud potvrdi navode inspekcije, uslediće i tužbe protiv banaka. Prva se pred sudom našla Inteza San Paolo banka.

Full story »

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-02-17 20:55:28'
   AND hit_remote_addr = '54.90.204.233'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog5.php/bih/bihpravosudje/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1