Category: Pravosuđe

Nastavak suđenja optuženima za ubistvo Ćuruvije

by Clare Underwood Email

Su?enje za ubistvo ?uruvije Odbranu će iznositi bivši načelnik Državne bezbednosti, Radomir Marković. Za ubistvo Ćuruvije su, pored Markovića, optuženi i nekadašnji načelnik beogradskog centra DB, Milan Radonjić, bivši glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi tog resora, Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora, Miroslav Kurak koji je u bekstvu.

Full story »

Zaštita od nasilnika samo na papiru

by admin Email

Porodično nasiljeSudovi izriču po jednu zabranu prilaska žrtvi dnevno, ali to ne „pali“ uvek. U 2013. u porodičnim svađama ubijeno 46 osoba, od čega 27 žena. Skoro svakog dana u prošloj godini po jedan porodični nasilnik dobio je od suda meru zabrane približavanja žrtvi. Tačnije, njih 330, što je daleko više nego godinu pre toga, kada ih je bilo 246.

Full story »

Janši dve godine zatvora

by admin Email

Zatvorska kazna ua Janeza JanšuBivšeg premijera Slovenije Janeza Janšu sud u Ljubljani osudio na dve godine zatvora i novčanu kaznu od 37.000 evra zbog umešanosti u korupciju u aferi "Patria". Bivši slovenački premijer i lider opozicije Janez Janša nepravosnažno je pred sudom u Ljubljani osuđen na dve godine zatvora i novčanu kaznu od 37.000 evra zbog umešanosti u korupciju u aferi "Patria".

Full story »

SAD brane nezavisnost pravosuđa na Kosovu

by admin Email

Kosovsko pravosuđePriština -- Ambasada SAD u Prištni skrenula je pažnju kosovskoj vladi, skupštini i drugim političarima da se ne mešaju u rad pravosuđa. Povodom najava novih protesta zbog određivanja pritvora pripadnicima bivše OVK u procesu poznatom kao "drenička grupa", neimenovani predstavnik Ambasade SAD je u izjavi za Koha ditore rekao da najnovije optužbe i sumnje nisu uperene protiv OVK kao celine već prema pojedincima zbog sumnji za izvršene zločine nad žrtvama i Albancima i Srbima.

Full story »

Potvrđena presuda Berluskoniju

by admin Email

Silvio BerluskoniRim -- Apelacioni sud u Milanu potvrdio je danas presudu za bivšeg premijera Silvija Berluskonija po optužbi za utaju poreza, kojom je osuđen na četiri godine zatvora. "Sud potvrđuje presudu protiv Silvija Berluskonija", rekao je sudija milanskog suda, javio je TV kanal "Skaj TG 24", prenosi agencija Frans pres.

Full story »

Peticija za sud u Ćupriji

by admin Email

Osnovni sud u ĆuprijiĆuprija -- Građani, političke stranke, zaposleni u pravosuđu i advokati Ćuprije traže da se njihovom gradu vrati Osnovni sud, a imaju podršku u Skupštini opštine. Peticiju, koju vodi 20 advokata, za vraćanje osnovnog suda, za deset dana potpisalo je oko 2.000 građana, a zatražena je i pomoć ministra pravde Nikole Selakovića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, rekla je predsednica Skupštine opštine Dragana Jovanović Tanjugu.

Full story »

Amnestija nije rasteretila zatvore

by admin Email

Amnestija u SrbijiBeograd -- Iz zatvora u Srbiji amnestirano je oko 2.000 osuđenika od novembra prošle godine, ali se prenaseljenost nije bitno smanjila, piše u izveštaju Helsinškog odbora. Zakon o amnestiji, na osnovu kog su oslobođeni zatvorenici, usvojen je u novembru 2012, podseća "Danas".

Full story »

Sudija koji je sam sebe kaznio

by admin Email

Kazna za sudijuSudija Rejdmond Voet iz države Mičigen u SAD kaznio je sebe sa 25 dolara zbog nepoštovanja suda, jer mu je u sudnici zazvonio njegov mobilni telefon."I sudije su ljudi i nisu iznad pravila, prekršio sam pravilo i morao sam to da platim. Ako ja ne živim prema propisanim pravilima, ne mogu ni druge da nateram na to", rekao je Voet. Sudijin telefon je u petak, 12. aprila na zakazanom suđenju, slučajno se aktivirao tražeći ispunjenje određenih glasovnih komandi. Voet je veoma strog kada su u pitanju uređaji poput mobilnih telefona, jer smatra da oni ometaju suđenje, prenosi AP.

Tri veka zatvora za silovanja dece

by alien Email

Madrid -- Šampionu karatea Fernando Tores Banea osuđen na 302 godine zatvora zbog silovanja učenika u njegovoj školi borilačkih veština na Kanarskim ostrvima.

Full story »

Dečaku se za ubistvo sudi kao odraslom

by admin Email

Doživotni zatvor za dečaka?Dečaku se sudi kao odraslom za ubistvo dvogodišnjeg brata i silovanje petogodišnje rođake. Kada je dvogodišnjem bratu razbio glavu o policu za knjige i seksualno zlostavljao petogodišnju rođaku, Kristijanu Fernandezu, za koga javni tužilac Kalifornije traži da mu se sudi kao odraslom, pri čemu može biti osuđen i na doživotnu robiju, bilo je samo 12 godina.

Full story »

Sudsko pravo u službi pravosuđa

by admin Email

Sudijsko pravoSudsko pravo uskoro bi moglo da bude poseban predmet na pravnim fakultetima i posebna grana prava. To je „živ” predmet koji se bavi vrlo praktičnim pitanjima organizacije i rada sudova, a studenti u okviru nastave odlaze na suđenja.

Full story »

Nova "nova mreža sudova"

by admin Email

Nova mreža sudovaMINISTARSTVO pravde i državne uprave formira radnu grupu koja će preispitati dosadašnju mrežu sudova. Uz to, biće napravljen i plan kako da izvrši odluka Ustavnog suda, koji je usvojio žalbe 303 neizabranih sudija i 122 tužioca i njihovih zamenika i vratio ih na posao - saznaju “Novosti”. Prvi na spisku su beogradski sudovi.

Full story »

Gužva u sudnicama

by admin Email

Efikasnost pravosuđaStatistika pokazuje da su sudije prošle godine imale oko 5,9 miliona predmeta u radu. Prema izveštaju Vrhovnog kasacionog suda, kada je reč o sudijama apelacionih sudova, najviše posla je bilo u Beogradu. Sudija Apelacionog suda u Nemanjinoj ulici imao je u radu prosečno 166 predmeta, a u kragujevačkom sudu istog ranga 24,36. Inače, ovi sudovi su imali 22 odsto više predmeta u prošloj nego u 2010. godini.

Full story »

Sud u Strazburu odlučio u korist veterana

by admin Email

Presuda u korist rezervistaNIŠ –Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo je odluku u korist vojnih veterana i naložio Vladi Srbije da u roku od šest meseci od pravosnažnosti presude uredi način isplate dnevnica, saopštili su danas predstavnici Udruženja boraca iz 1999. godine i njihov advokat Srđan Aleksić.

Full story »

Srbija je gladna pravde

by admin Email

Nikola SelakovićNeophodno je napraviti sveobuhvatnu analizu stanja u pravosuđu, a potom rešavati probleme u skladu sa Ustavom i zakonom. Nemamo pravo ne grešku. Novi ministar pravde u vladi slaže se sa konstatacijom da stanje u srpskom pravosuđu, najblaže rečeno, nije dobro i naglašava da probleme treba rešavati hitno, ali ne i brzo.

Full story »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 19 >>

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-02-17 20:55:03'
   AND hit_remote_addr = '54.90.204.233'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog5.php/dpravosudje/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1