Category: 01- Opća događanja HR

Malovićeva: Revizija poternica

by alien Email

Beograd -- Ministarka pravde Srbije Snežana Malović najavila je da će Radna grupa tužilaštava Srbije i Hrvatske revidirati poternice za ratne zločine. To se čini, rekla je ona, kako bi se utvrdilo da li treba i dalje voditi te postupke ili ih obustaviti.

Full story »

Dozvola od komšije za držanje psa

by admin Email

Novi Sad -- Da bi neko u Novom Sadu u stanu držao psa koji spada u takozvane opasne rase, ubuduće će morati da dobije saglasnost svih stanara zgrade. Ovo je jedna od novina koje donosi nova gradska odluka o držanju domaćih životinja, a koja je usvojena na osnovu Zakona o dobrobiti životinja. Za nepoštovanje odluke kazne se kreću od nekoliko hiljada pa do milion dinara za pravna lica.

Full story »

Šabić: Koristite svoja prava

by admin Email

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub ŠabićBeograd -- Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pozvao je pravna lica da poštuju odredbe novog zakona o zaštiti potrošača. U saopštenju poverenika Rodoljuba Šabića pozivaju se građani da svoja prava koriste i u slučaju povrede traže zaštitu i odgovornost prekršilaca. Zakonom koji je stupio na snagu 1. januara su za „nasrtljivo poslovanje“ zakonom predviđene oštre novčane kazne i u pravni poredak jsu uneti značajni instrumenti zaštite privatnosti i podataka o ličnosti, ocenjuje poverenik.

Full story »

Preuranjene primedbe EK na reforme

by admin Email

Evropska komisijaBeograd -- Zvaničnici u Evropskoj komisiji su rekli da su preuranjene bilo kakve ocene uticaja primedbi sudija na reformu pravosuđa u Srbiji. Uručivanje odgovora na upitnik je najavljeno za 31. januar. Zvaničnici u rekli da bi bilo preuranjeno sada govoriti o tome u kojoj meri bi primedbe udruženja srpskih sudija i tužilaca, upućene Briselu, mogle imati odraza na mišljenje EK o odgovorima Srbije na "Upitnik" o spremnosti za status kandidata za prijem u EU.

Full story »

"Vraća se poverenje u pravosuđe"

by admin Email

Snežana MalovićBeograd -- Reforma pravosuđa počela da pokazuje rezultate, ali se njeni puni efekti očekuju u narednom periodu, rekla je ministarka pravde Snežana Malović za B92Ona je u novogodišnjem intervjuu za B92 rekla očekuje povećanje efikasnosti parničnih postupaka. Malovićeva je ocenila da je 2010. bila dosta uspešna, naročito kada se govori o ciljevima koje su postavili Vlada Srbije i Ministarstvo pravde, a to su intenziviranje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i evropske integracije.

Full story »

Poravnanje je u obostranom interesu

by alien Email

Beograd -- Iako nagodba Srbije i Hrvatske može da se postigne svakog časa bilo bi bolje da se to desi što ranije kaže profesor međunarodnog prava Tibor Varadi za Politiku. Prema njegovim rečima, Srbija i Hrvatska mogu postići nagodbu kad god žele, pa čak i kada počne usmena rasprava. Bilo bi bolje, međutim, da se to desi ranije jer bi takva odluka kada se već dođe pred sud bila kako necelishodna tako i znak nepoštovanja suda.

Full story »

EU o jugoistočnoj Evropi: Slab napradak u reformi pravosuđa

by alien Email

Evropska komisija je u utorak objavila izveštaj o napretku zemalja Jugoistočne Evrope u procesu integracije u Evropsku uniju, koji je predstavio komesar za proširenje Štefan File. File je rekao da je Komisija preporučila da Crna Gora dobije status kandidata za šlanstvo u Evropskoj uniji. Evropska komisije je ocenila da su sve zemlje u regije slabo napredovale u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije.

Full story »

Sud objedinio zatvorske kazne Norcu na 15 godina

by alien Email

Vanraspravno veće Županijskog suda u Rijeci objedinilo je danas generalu Mirku Norcu kazne za ratne zločine nad srpskim civilima u Gospiću i Medačkom džepu na 15 godina zatvora. Tako bi Norac u zatvoru, umesto 18, trebalo da provede 15 godina, javlja Hina.

Full story »

Tadić-Josipović: Rešenje za tužbe

by alien Email

Predsednici Srbije i Hrvatske u Bačkom Monoštoru kraj Sombora rekli da su uvereni da će vlade dve zemlje naći rešenje za povlačenje tužbi pred Sudom pravde. Meštane malog vojvođanskog mesta u blizini Sombora je obradovala poseta dvojice predsednika, koji su izabrali Bački Monoštor za mesto njihovog prvog susreta u Srbiji. Tadić i Josipović su potvrdili spremnost da grade dobre komšijske odnose. Danas ranije je održan i trojni susret u Pečuju, na kojem je domaćin bio predsednik Mađarske Laslo Šoljom.

Full story »

HR: Profesori osuđeni za korupciju

by alien Email

Županijski sud u Zagrebu osudio je 19 profesora, posrednika i studenata zbog kupoprodaje ispita na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.Među njima je i bivša predsednica Komisije Sabora Hrvatske za odlučivanje o sukobu interesa, profesorka Deša Mlikotin-Tomić. Ona je osuđena na 14 meseci zatvora i tri godine zabrane rada u struci. Prvooptuženi Milan Ćevid, posrednik u kupoprodaji ispita, osuđen je na 28 meseci zatvora.

Full story »

Mesić smanjio kaznu još jednom ratnom zločincu

by alien Email

Odlukom o pomilovanju predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić smanjio je za jednu godinu kaznu Branku Ljubišiću, koji je osuđen na 14 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Full story »

Hrvatska: Krizni porez ustavan

by alien Email

Porez na primanja iznad 3.000 kuna, što je oko 410 evra, koji je letos uvela hrvatska vlada, u skladu je sa Ustavom, odlučio je Ustavni sud Hrvatske.

Full story »

Forum ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU – Zapadni Balkan

by admin Email

Dana 16. i 17. studenog 2009. u Bruxellesu se održava sedmi po redu Ministarski forum pravosuđa i unutarnjih poslova EU – Zapadni Balkan. Forum predstavlja neformalni sastanak koji okuplja ministre pravosuđa i unutarnjih poslova Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, zatim visoke predstavnike Europske komisije te agencije EU u području pravosuđa i unutarnjih poslova. Cijelokupni program i organizacija Foruma odvija se pod vodstvom Kraljevine Švedske kao države koja trenutno predsjedava Europskom unijom.

Full story »

Direktor HRT optužen za šovinizam

by alien Email

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske su najavili punu podršku i zaštitu četvoro kolega Hrvatske radiotelevizije protiv kojih je pokrenut postupak vanrednog otkazivanja ugovora o radu.

Full story »

Hrvatska: Optužnica za ministra

by alien Email

Hrvatska je podigla tužbu protiv bivšeg ministra odbrane Berislava Rončevića zbog korupcije, što predstavlja prvo suđenje jednom od najviših zvaničnika Vlade.

Full story »

1 2 >>

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-02-20 20:37:20'
   AND hit_remote_addr = '54.226.23.160'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog5.php/hrvatska/01hr/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1