Category: 02. Pravosuđe HR

Sudijski dani 2013

by admin Email

Sudijski dani Vrnjačka BanjaVrnjačka Banja -- Godišnje savetovanje sudova u Srbiji "Sudijski dani 2013" počinje u Vrnjačkoj Banji u organizaciji Vrhovnog kasacionog suda. Najviši pravosudni zvaničnici među kojima će biti ministar pravde Nikola Selaković, vršilac funkcije predsednika VKS Dragomir Milojević, kao i predsednici svih sudova u Srbiji, posvetiće posebnu pažnju pitanjima iz reforme pravosuđa i pitanju nove mreže sudova, raspoređivanju sudija, kao i postupanju sudova i tužilaca u tužilačkoj istrazi koja je počela da se primenjuje od 1. oktobra.

Full story »

Izazovi tužilačke istrage

by admin Email

Nikola SelakovićBEOGRAD - Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je danas da je primena tužilačke istrage, koja se od danas sprovodi u svim sudovima i javnim tužilaštvima u Srbiji po novim odredbama Zakonika o krivičnom postupku (ZKP), veliki izazov za srpsko pravosuđe.

Full story »

Od danas tužilac vodi istragu i dokazuje krivicu

by admin Email

tužilačka istragaBEOGRAD - U svim javnim tužilaštvima i sudovima u Srbiji danas je počela da se primenjuje tužilačka istraga, što znači da je "iz ruku istražnog sudije prešla u ruke tužioca" koji preuzima niz nadležnosti koje su do sada bile sudske.

Full story »

Sudijama nadoknada 17 miliona evra?

by admin Email

Društvo sudija SrbijeBeograd -- Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević kaže da će, prema računici tog udruženja, država morati da nadoknadi sudijama i tužiocima 17 miliona evra. Kako je Boljevićeva istakla, u pitanju je najmanji iznos koji će država morati da isplati onima koji su 2009. tužili državu.

Full story »

Kupovali lične podatke na crnom tržištu

by admin Email

Prevare s karticamaUprava kriminalističke policije još traga za grupom od šestero osumnjičenih da su oštetili 127 klijenata Siti banke iz SAD za 20 miliona dinara. Sumnja se da američka Siti banka nije jedina čiji su klijenti oštećeni a istraga treba da utvrdi i na koji način su osumnjičeni dolazili do jedinstvenih podataka sa platnih kartica stranih državljana.

Full story »

Zatvorski sustav neće u privatizaciju

by admin Email

Privatni zatvorIzmjene Zakona o izvršavanju kazne zatvora nisu uvod u privatizaciju zatvorskog sustava niti će te privatizacije biti, izjavio je u Saboru ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Miljenić je to rekao odgovarajući na izlaganje Bore Grubišića (HDSSB) koji je kazao kako je cilj predloženih zakonskih izmjena smanjiti prenapučenost zavora.

Full story »

Reprogram poreznog duga odvjetnicima

by admin Email

Dugovanja odvjetnikaSabor je danas donio Zakon o naplati poreznog duga fizičkih osoba, a Vladinim amandmanom reprogram poreznog duga i oprost zateznih kamata, uz obrtnike, omogućen je i drugim fizičkim osobama koje su zatvorile registriranu djelatnost, poput liječnika, arhitekata i odvjetnika.

Full story »

Počela kontrola imovine sudija

by admin Email

Kontrola imovine sudijeBeograd -- Agencija za borbu protiv korupcije otpočela je proveru imovinskih karata sudija, piše Danas. Na listi onih čija će imovina biti kontrolisana nalaze se imena oko 100 sudija Vrhovnog kasacionog suda, Privrednog apelacionog suda, Privrednog suda u Beogradu, kao i vršioca funkcije predsednika Privrednog suda u Valjevu, Zaječaru, Zrenjaninu, Kragujevcu, Kraljevu, Leskovcu, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu i Čačku.

Full story »

Bogdanov izašao iz zatvora

by admin Email

Bogdanov na slobodiBeograd -- Ivan Bogdanov, kome je Apelacioni sud ublažio kaznu za mesec dana zbog napada na policiju i učešća u masovnoj tuči, danas je izašao iz zatvora. Navijač Crvene zvezde Ivan Bogdanov pusten je danas iz Okružnog zatvora u Beogradu, pošto je izdržao kaznu od godinu dana i 11 meseci na koju je osuđen zbog učešća u masovnoj tuči pred košarkaški meč Partizan - Zvezda 2006. godine, rečeno je Tanjugu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Full story »

RTS nema pare da tuži neplatiše

by admin Email

Tužbe RTS-aBeograd -- Da bi podneo tužbe protiv pola miliona domaćinstava koja ne plaćaju pretplatu, RTS-u treba 950 miliona dinara, piše Kurir. "Samo da bi podneo tužbu protiv 500.000 domaćinstava u Srbiji koja ne plaćaju pretplatu, Javni servis bi morao da izdvoji najmanje 950 miliona dinara. Međutim, novca za to trenutno nema, tako da će, po svemu sudeći, neplatiše proći bolje od onih koji redovno izmiruju svoje obaveze", kaže za Kurir izvor dobro upućen u poslovanje Javnog servisa.

Full story »

Sudsko pravo u službi pravosuđa

by admin Email

Sudijsko pravoSudsko pravo uskoro bi moglo da bude poseban predmet na pravnim fakultetima i posebna grana prava. To je „živ” predmet koji se bavi vrlo praktičnim pitanjima organizacije i rada sudova, a studenti u okviru nastave odlaze na suđenja.

Full story »

Država prašta lopovima

by admin Email

DžeparošBeograd -- Zakon ne dira lopove kada su u pitanju krađe u vrednosti manjoj od 15.000 dinara, a ni policija ne dolazi na poziv oštećenih. Ogroman broj džeparoša i sitnih lopova koji godinama „oštre“ prste po prodavnicama i džepovima građana ne vidi ni policiju, a kamoli sud. Jer, ne samo što su dobro izučili zanat, već u malom prstu imaju i krivični zakon, koji im garantuje da ih država neće dirati za krađu manju od 15.000 dinara.

Full story »

Srbija je gladna pravde

by admin Email

Nikola SelakovićNeophodno je napraviti sveobuhvatnu analizu stanja u pravosuđu, a potom rešavati probleme u skladu sa Ustavom i zakonom. Nemamo pravo ne grešku. Novi ministar pravde u vladi slaže se sa konstatacijom da stanje u srpskom pravosuđu, najblaže rečeno, nije dobro i naglašava da probleme treba rešavati hitno, ali ne i brzo.

Full story »

Zakonik o krivičnom postupku na popravnom

by admin Email

Šabić - ŠkulićParalelnom istragom favorizuje se bogati sloj osumnjičenih. Sud pretvoren u stručni žiri koji boduje dokaze. Zvaničnici Evropske komisije zainteresovali su se za stručnu kritiku novog Zakonika o krivičnom postupku koja je, u formi knjige, predstavljena prošle srede na konferenciji za medije, saznaje „Politika”.

Full story »

Ustavni sud Srbije zabranio "Obraz"

by admin Email

Nasilje na ulicimaBeograd -- Ustavni sud Srbije u Beogradu doneo odluku o zabrani ultradesničarske organizacije "Obraz", potvrđeno za B92 iz tog suda. Tužilaštvo zadovoljno.MUP Srbije je 2005. godine "Obraz" označio kao klerofašističku organizaciju. Podsetimo, pre "Obraza", Ustavni sud Srbije je prošle godine u junu doneo odluku o zabrani delovanje takođe ultra-desničarske organizacije "Nacionalni stroj".

Full story »

1 2 3 4 5 >>

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-02-20 20:37:40'
   AND hit_remote_addr = '54.226.23.160'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog5.php/hrvatska/cropravosudje/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1