Category: Zakonodavstvo

Izmene i dopune zakona R Srbije u periodu od 1.12. – 10.12.2011.

by admin Email

Izmene zakonaLista zakona Republike Srbije koji su imali izmene i(ili)dopune u periodu od 1.12. 2011. – 10.12.2011.

Full story »

Crkva u Hrvatskoj će plaćati PDV

by admin Email

PDV i  za CrkvuZagreb -- Crkva u Hrvatskoj moraće da izdaje račune i plaća PDV na novčane donacije iz inostranstva, kaže Vesna Pusić iz Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU. U praksi to znači još jednu novost, a to je da će Crkva, tj. njene institucije, za svoje usluge morati ispostavljaju račune, pišu mediji u Hrvatskoj.

Full story »

HR: Neplaćanje zarada krivično delo

by admin Email

Plate ili zatvorZagreb -- Neisplaćivanje plate zaposlenima uskoro će u Hrvatskoj biti krivično delo ako hrvatski Sabor usvoji izmene Zakona o radu. Izmene zakona trebalo bi da uvedu i zabranu otvaranja novih preduzeća u slučaju neizmirenja obaveza prema radnicima. U Hrvatskoj oko 80.000 radnika ne prima platu.

Full story »

Potrošači kao u EU

by admin Email

Slobodan MilosavljevićMinistar trgovine Slobodan Milosavljević je ocenio da se Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o trgovini suštinski tiču svakog građanina Srbije i kao potrošača i kao trgovca, odnosno, davaoca usluga. "Najvažnije je da se teret dokazivanja, sa potrošača kao jedinke, prebacuje na trgovca, proizvođača ili pružaoca usluga određednog servisa", naveo je Milosavljević. Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević je objasnio da će građani, zahvaljujući novom Zakonu o zaštiti potrošača, biti oslobođeni obaveze da dokazuju da nisu dobili proizvod ili uslugu određenih svojstava koju su platili.

Full story »

Ko i kako piše zakone u Srbiji

by admin Email

Na zakon o zabrani diskriminacije čekalo se osam godina, a od 2001. se čeka na propis o izdavaštvu. Tekst zakona o PDV-u radio je tim od desetak ljudi godinu i po dana. Strane eksperte je angažovao nemački GTZ (Organizacija za tehničku pomoć), a domaće Ministarstvo finansija. Svako je plaćao svoje stručnjake. Izrada ovog važnog propisa koji je donet u julu 2004, a stupio na snagu 1. januara 2005. odužila se zbog izbora i promene vlade.

Full story »

HR: Ukidanje zabrane incesta?!

by admin Email

Radna skupina za izmjenu Kaznenog zakona razmatra ideju da se rodoskvrnuće izbriše iz kataloga kaznenih djela. Uvjet da se seks između brata i sestre te oca i kćeri ili majke i sina ne bi kažnjavao jest da su obje strane punoljetne te da su se u intimni odnos upustile pri zdravoj pameti te slobodnom voljom.

Full story »

Hrvatska: Krizni porez ustavan

by alien Email

Porez na primanja iznad 3.000 kuna, što je oko 410 evra, koji je letos uvela hrvatska vlada, u skladu je sa Ustavom, odlučio je Ustavni sud Hrvatske.

Full story »

Rasprava o zdravstvenim zakonima

by admin Email

Vestacka oplodnjaBeograd - Skupština je završila raspravu o zakonima iz oblasti zdravstva, među kojima su zakon o javnom zdravlju, transfuziji, transplantaciji, ali i lečenju neplodnosti.
Upravo zakon o lečenju neplodnosti izaziva najveću pažnju, jer omogućava ženama koje nisu u zajednici sa muškarcem, da steknu potomstvo veštačkim putem. To pitanje koje se, na primer u Hrvatskoj, našlo i pred Ustavnim sudom, a u Srbiji će biti zakonski regulisano.

Full story »

Restitucija i zakon o izgradnji

by admin Email

Beograd - Vraćanje oduzete imovine neće imati nikakvog smisla kada država sve rasproda, kažu naslednici bivših vlasnika.
Vlasnici oduzete imovine već devet godina čekaju da im zakonom bude vraćeno ono što je njhovim precima nasilno oduzeto. Naslednici, ali i Svetska jevrejska organizacija za restituciju, upozoravaju da ako se prvo donese zakon o planiranju i izgradnji, onda zakon o denacionalizaciji i restituciji neće imati efekta.

Full story »

Usvojen Predlog zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika

by admin Email

Beograd, 9. jul 2009. godine – Vlada Republike Srbije usvojila je danas Predlog zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, Predlog zakona o uređenju prostora i izgradnji, Predlog zakona o državnom premeru i katastru, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o javnom informisanju.

Full story »

Vlada će do kraja godine usvojiti zakon o restituciji

by admin Email

Beograd, 8. jul 2009. godine – Ministar za dijasporu u Vladi Republike Srbije Srđan Srećković izrazio je danas uverenje da će Vlada Srbije do kraja godine usvojiti zakon o restituciji i ocenio da su za to u Srbiji sazrele političke okolnosti.
Srećković je na promociji zbornika "Rehabilitacija i restitucija u Srbiji", održanoj u Ministarstvu za dijasporu, najavio da će na sutrašnjoj sednici Vlade podneti inicijativu za formiranje državne komisije za otkrivanje svih tajnih masovnih grobnica sa telima ubijenih 1945. godine.

Full story »

Skupština Srbije usvojila Zakon o regionalnom razvoju

by admin Email

Beograd – Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o regionalnom razvoju kojim je Srbija podeljena na sedam statističkih regiona. Od 130 prisutnih poslanika, za zakon je glasalo 117 poslanika, dok su 3 poslanika bila protiv.
Sedam statističkih regiona čine - Vojvodina, Beograd, Zapadni, Istočni, Centralni, Južni i Kosovo i Metohija, a zakon utvrđuje kriterijume na osnovu kojih će se određivati koji regioni spadaju u razvijene, a koji u nerazvijene.

Full story »

Protivimo se Šeksovu amandmanu

by admin Email

Helsinški odbor za ljudska prava (HHO) sa zabrinutošću prati rad na usklađivanju Zakona o kaznenom postupku u sklopu strategije uklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskim zakonodavstvom, posebno u vezi s Prijedlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku.

Full story »

Radna grupa Ministarstva pravde završila izmene Krivičnog zakona Srbije

by admin Email


Beograd - Radna grupa Ministarstva pravde završila je izmene i dopune Krivičnog zakonika (KZ), kojim se kaznena politika pooštrava i kazne podižu za čak 60 odsto.
Očekuje se da bi se u skupštinskoj proceduri ove izmene mogle naći već 13. jula, a njihova primena bi počela danom usvajanja u parlamentu.

Full story »

Vlada prihvatila 15 amandmana na Predlog zakona o zaštiti konkurencije

by admin Email


Beograd, 16. jun 2009. godine – Ministar trgovine i usluga u Vladi Republike Srbije Slobodan Milosavljević izjavio je danas da je od 66 amandmana podnetih na Predlog zakona o zaštiti konkurencije Vlada Srbije, kao predlagač, prihvatila 15 amandmana.

Full story »

1 2 >>

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-01-22 03:06:37'
   AND hit_remote_addr = '54.146.206.127'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog5.php/hrvatska/zakonodavstvohr/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1