Izazovi tužilačke istrage

by admin Email

Nikola SelakovićBEOGRAD - Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je danas da je primena tužilačke istrage, koja se od danas sprovodi u svim sudovima i javnim tužilaštvima u Srbiji po novim odredbama Zakonika o krivičnom postupku (ZKP), veliki izazov za srpsko pravosuđe.

Procitaj

"Kao i svaka nova stvar i ovo je veliki izazov za srpsko sudstvo i nešto više za srpsko tužilaštvo, jer ono postaje noseći faktor u krivčnom postupku i preuzima dobar deo nadležnosti koji je do sada pripadao istražnim sudijama", rekao je Selaković Tanjugu nakon obilaska Višeg i Prvog osnovnog suda i tužilaštva u Beogradu.

Viši sud u u Beogradu i Prvi osnovni sud u Beogradu su po broju predmeta najvažniji sudovi u Srbiji, napomenuo je Selaković i ukazao da je zbog toga bitno videti kakve su uslove za rad dobili tužioci u tim tužilaštvima.

On je istakao da je spremnošću i agilnošću vršilaca funkcija predsednika sudova i nadležnih tužilaca postignut dogovor za primer posebno kada su u pitanju smeštajni resursi.

Oko 26 novih kabineta i dežuranu dobilo je Prvo osnovno tužilastvo od Prvog osnovnog suda, šest, a do kraja godine osam kabineta i džuranu dobilo je Više tužilaštvo od Višeg suda, rekao je Selaković.
"Ministarstvo će se, takođe, potruditi da do kraja godine, odnosno u naredna tri meseca kada ćemo imati vremena da uđemo dubinski u primenu ZKP-a, obezbeđuje sukcesivno uslove što u ljudstvu što u materijalnim resursima i ubeđeni smo da ćemo spremnošću svih, obezbediti da primena novog ZKP-a i sprovođenje tužilačke istrage budu na zadovoljavajućem nivou", rekao je ministar.

On je podsetio da je svaki početak težak, kao i tranzicioni period koji u Srbiji traje znatno duže nego u drugim zemljama.
"Tranzicioni periodi su često problematični i nisu popularni, jer ljudi pružaju otpor nečemu što je novo. To je u prirodi ljudskog bića. Ali ono što je bitno je da postoji spremnost Ministarstva pravde i državne uprave, sudstva i tužilaštva da do primene dođe (tužilačke istrage)", naglasio je Selaković.

On je naveo kao primer da je Bosna i Hercegovina imala dva dana da počne da primenenje tužilačku istragu.
"Zakon je (u BIH) donet u petak, a počeo je da se primenjuje u ponedeljak i već 11 godina se sprovodi tužalačka istraga bez većih problema", rekao je ministar.

Naravno prve i druge godine problema je bilo što može da se očekuje i kod nas, ali ličnim kontaktima između sudija koje su postupalle u istražnoj materiji i zamenika javnih tužilaca, ti problemi se mogu prevazići uveren je on.
"Jutros smo imali priliku da vidimo da su oni u stalnom kontaktu i da, kad se naiđe na neku problematičnu situaciju, oni jedni drugima priskaču u pomoć", naglasio je Selaković.

Izvor: tanjug.rs

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: DataObjectCache::get_by_ID()

SELECT *
  FROM blog_2_titems__item
 WHERE (post_ID = 2690)
 ORDER BY post_ID