Categories: Crna Gora, 02.Pravosuđe MNE, 01. Opšta događanja MNE, 03. Advokatura MNE, 04. Uprava MNE, 05. Fakulteti MNE, 06. Zakonodavstvo MNE

Preventiva jedino rešenje za decu siledžije

by admin Email

Stručnjaci smatraju da, bez obzira na slučajeve silovanja vršnjaka i nasumičnog ubadanja prolaznika, granicu krivične odgovornosti ne treba spuštati ispod 14. godine. Česta „gostovanja” dece koja nisu oduvala ni 14 svećica na torti u crnim hronikama pokreću pitanje da li treba spustiti granicu krivične odgovornosti? Naime, po našem zakonodavstvu deca mlađa od četrnaest godina ne mogu odgovarati za izvršeno krivično delo. Međutim, deca, i to sve mlađa i mlađa, izvršioci su surovog nasilja.

Full story »

Pravo žrtve na kompenzaciju

by admin Email

Goran Ilić i Dragana BoljevićRazmatra se mogućnost da se formira fond iz koga bi država oštećenima krivičnim delima isplaćivala ili deo nadoknade za pretrpljenu patnju ili celu nadoknadu. Republika Srbija uskoro bi mogla da dobije fond iz koga bi se žrtvama krivičnih dela isplaćivao deo ili cela naknada za pretrpljene patnje. Uz finansijsku, žrtvama bi bile pružane i druge vrste pomoći, a posebno se vodilo računa da se na njih više ne gleda kao na izvor saznanja o krivičnom delu i njegovom učiniocu.

Full story »

Intervju – Snežana Malović

by admin Email

Snežana MalovićMinistarka pravde Snežana Malović, pita zašto je i na čije insistiranje predmet Svetlane Ražnatović stajao u fioci pet godina, a na njegovo okončanje sporazumom gleda kao na kraj osmogodišnje agonije. Otkriva da su formirana sudska veća koja će raditi samo na „starim predmetima”, ali kaže i da je sigurna da će se utvrditi eventualno postojanje krivične odgovornosti Mire Marković u ubistvu Slavka Ćuruvije…

Full story »

O nagodbi sa Cecom odlučiće sud

by admin Email

Beograd -- Tužilaštvo prihvatilo nagodbu sa Svetlanom Ražnatović i njenom sestrom, prema kojoj će one platiti kaznu i izdržati kaznu kućnog zatvora. Konačnu reč daje sud. Portparol Tužilaštva Tomo Zorić potvrdio da je tužilaštvo zaključilo sporazum o priznanju krivice sa Svetlanom Ražnatović i njenom sestrom Lidijom Ocokoljić.

Full story »

Svi optuženi za deportaciju oslobođeni optužbi i napustili zatvor

by alien Email

Svi optuženi, kojima je u podgoričkom Višem sudu suđeno za deportaciju bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, oslobođeni su optužbi i napustili su istražni zatvor u Spužu. U obrazloženju oslobađajuće presude, predsjednik Vijeća sudija Milenka Žižić je kazala da su okrivljeni postupali po naredbi tadašnjeg ministra Pavla Bulatovića, i da su to svakodnevne dužnosti. Optuženi su bili Branko Bujić, Sreten Glendža, Božidar Stojović, Milorad Šljivančanin, Boško Bojović, Milisav Marković, Radoje Radulović, Duško Bakrač i Milorad Ivanović.

Full story »

Srbija pred Evropskim sudom za ljudska prava

by admin Email

Građani najčešće tuže Srbiju zbog sporosti suđenja i izvršenja presuda, a tužbi ima čak 5.000. – Odštete daleko od toga da su kao dobici na lotu. Srbija ima velikih problema u izvršavanju presuda Evropskog suda za ljudska prava, navedeno je u saopštenju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Ova skupština usvojila je rezoluciju u kojoj je nabrojano devet država koje, neadekvatnim sprovođenjem odluka suda u Strazburu, krše Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Full story »

Ako ti treba pomoć (ne) zovi Crnogorca

by alien Email

Iako bi mnogi Crnogorci ustvrdili da smo kao društvo humani i spremni na davanje onima kojima je pomoć potrebna neka međunarodna istraživanja pokazuju suprotno. Tako je i prema svjetskom indeksu davanja od 153 zemlje obuhvaćene istraživanjem Crna Gora zauzela 138 mjesto. Po humanosti ispred Crne Gore su sve zemlje regiona osim Srbije.

Full story »

Nepromenjen režim na granici sa CG

by alien Email

Podgorica -- Maloletni građani Crne Gore i Srbije će do 30. septembra naredne godine moći prelaziti granicu kao do sada, bez pasoša ili lične karte. To su dogovorili ministri unutrašnjih poslova dveju zemalja, Ivan Brajović i Ivica Dačić.

Full story »

EU o jugoistočnoj Evropi: Slab napradak u reformi pravosuđa

by alien Email

Evropska komisija je u utorak objavila izveštaj o napretku zemalja Jugoistočne Evrope u procesu integracije u Evropsku uniju, koji je predstavio komesar za proširenje Štefan File. File je rekao da je Komisija preporučila da Crna Gora dobije status kandidata za šlanstvo u Evropskoj uniji. Evropska komisije je ocenila da su sve zemlje u regije slabo napredovale u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije.

Full story »

Danaj traži referendum za Albance u Crnoj Gori

by T Email

U Crnoj Gori treba organizovati referendum na kome bi se Albanci izjasnili da li žele da žive u zajedničkoj državi sa svojim sunarodnicima, izjavio je predsednik novoformirane „Liste za prirodnu Albaniju” Kočo Danaj.

Full story »

Potpisan sporazum o izručivanju

by alien Email

Srbija i Crna Gora potpisale Sporazum o izručenju.Ministarka pravde Snežana Malović i ambasador CG u Srbiji Igor Jovičić potpisali su sporazum sinoć u Beogradu. Ovim dokumentom je predviđeno da će dve zemlje izručivati jedna drugoj svoje državljane. Ministarka Malović potvrdila je za B92 da se ugovor primenjuje od momenta potpisivanja, tačnije od sinoć i da je on pre ugovorenog termina potpisan zbog operativnih istraga koje su u toku, a na osnovu kojih je već došlo do hapšenja određenih lica.

Full story »

CG: Odloženo svedočenje Bulatovića

by alien Email

Svedočenje Momira Bulatovića na suđenju za deportaciju Muslimana iz Crne Gore 1992. odloženo dok bivši predsednik ne bude oslobođen čuvanja državne tajne. Bulatović se pojavio na suđenju, navodeći da raspolaže obimnom dokumentacijom, za čije obelodanjivanje mu je potrebno oslobađanje od čuvanja državne tajne. On je rekao da je pred Međunarodnim sudom u Hagu oslobođen čuvanja državne tajne i da očekuje da će isto uraditi sud u Podgorici, preneo je Glas Amerike.

Full story »

Homen: Usvojen tekst sporazuma o izručenju sa Crnom Gorom

by alien Email

Vlada Srbije usvojila je tekst sporazuma o izručenju sa Crnom Gorom koji predviđa mogućnost ekstradicije okrivljenih za najteža i krivična dela za koja je zaprećena kazna iznad tri godine zatvora, izjavio je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen. "Za razliku od Sporazuma sa Hrvatskom koji u ovoj prvoj fazi podrazumeva samo izručenje za najteže oblike krivičnih dela, pre svega organizovanog kriminala i korupcije, sa Crnom Gorom smo razgovarali i predložili opšti sporazum koji bi se odnosio na sva krivična dela gde je zaprećena kazna iznad tri godine zatvora", rekao je Homen agenciji Beta.

Full story »

Dogovor o ekstradiciji u septembru

by alien Email

Ministar pravde Crne Gore kaže da će vladinom platformom u septembru biti definisani pregovarački tim i okvir za pripremu sporazuma sa Srbijom o ekstradiciji. Usaglašeni stavovi pregovaračkih timova biće sadržani u tekstu Ugovora, koji će potom biti dostavljen vladama na potvrđivanje, rekao je Miraš Radović.

Full story »

Oštre kritike CG zbog državljanstva

by alien Email

Hrišćansko-socijalna unija (CSU), jedna od vladajućih stranaka u Nemačkoj, traži da se Crnogorcima ponovo uvedu vize zbog odluke o “ekonomskom državljanstvu”. Zbog toga je Hrišćansko-socijalna unija zatražila da se ponovo uvedu vize za građane Crne Gore za ulazak u zemlje Šengenskog sporazuma.

Full story »

1 2 3 >>

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-01-22 03:07:47'
   AND hit_remote_addr = '54.146.206.127'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog5.php/mne/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1