Category: 02.Pravosuđe MNE

Intervju – Snežana Malović

by admin Email

Snežana MalovićMinistarka pravde Snežana Malović, pita zašto je i na čije insistiranje predmet Svetlane Ražnatović stajao u fioci pet godina, a na njegovo okončanje sporazumom gleda kao na kraj osmogodišnje agonije. Otkriva da su formirana sudska veća koja će raditi samo na „starim predmetima”, ali kaže i da je sigurna da će se utvrditi eventualno postojanje krivične odgovornosti Mire Marković u ubistvu Slavka Ćuruvije…

Full story »

O nagodbi sa Cecom odlučiće sud

by admin Email

Beograd -- Tužilaštvo prihvatilo nagodbu sa Svetlanom Ražnatović i njenom sestrom, prema kojoj će one platiti kaznu i izdržati kaznu kućnog zatvora. Konačnu reč daje sud. Portparol Tužilaštva Tomo Zorić potvrdio da je tužilaštvo zaključilo sporazum o priznanju krivice sa Svetlanom Ražnatović i njenom sestrom Lidijom Ocokoljić.

Full story »

Svi optuženi za deportaciju oslobođeni optužbi i napustili zatvor

by alien Email

Svi optuženi, kojima je u podgoričkom Višem sudu suđeno za deportaciju bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, oslobođeni su optužbi i napustili su istražni zatvor u Spužu. U obrazloženju oslobađajuće presude, predsjednik Vijeća sudija Milenka Žižić je kazala da su okrivljeni postupali po naredbi tadašnjeg ministra Pavla Bulatovića, i da su to svakodnevne dužnosti. Optuženi su bili Branko Bujić, Sreten Glendža, Božidar Stojović, Milorad Šljivančanin, Boško Bojović, Milisav Marković, Radoje Radulović, Duško Bakrač i Milorad Ivanović.

Full story »

Srbija pred Evropskim sudom za ljudska prava

by admin Email

Građani najčešće tuže Srbiju zbog sporosti suđenja i izvršenja presuda, a tužbi ima čak 5.000. – Odštete daleko od toga da su kao dobici na lotu. Srbija ima velikih problema u izvršavanju presuda Evropskog suda za ljudska prava, navedeno je u saopštenju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Ova skupština usvojila je rezoluciju u kojoj je nabrojano devet država koje, neadekvatnim sprovođenjem odluka suda u Strazburu, krše Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Full story »

Potpisan sporazum o izručivanju

by alien Email

Srbija i Crna Gora potpisale Sporazum o izručenju.Ministarka pravde Snežana Malović i ambasador CG u Srbiji Igor Jovičić potpisali su sporazum sinoć u Beogradu. Ovim dokumentom je predviđeno da će dve zemlje izručivati jedna drugoj svoje državljane. Ministarka Malović potvrdila je za B92 da se ugovor primenjuje od momenta potpisivanja, tačnije od sinoć i da je on pre ugovorenog termina potpisan zbog operativnih istraga koje su u toku, a na osnovu kojih je već došlo do hapšenja određenih lica.

Full story »

CG: Odloženo svedočenje Bulatovića

by alien Email

Svedočenje Momira Bulatovića na suđenju za deportaciju Muslimana iz Crne Gore 1992. odloženo dok bivši predsednik ne bude oslobođen čuvanja državne tajne. Bulatović se pojavio na suđenju, navodeći da raspolaže obimnom dokumentacijom, za čije obelodanjivanje mu je potrebno oslobađanje od čuvanja državne tajne. On je rekao da je pred Međunarodnim sudom u Hagu oslobođen čuvanja državne tajne i da očekuje da će isto uraditi sud u Podgorici, preneo je Glas Amerike.

Full story »

Homen: Usvojen tekst sporazuma o izručenju sa Crnom Gorom

by alien Email

Vlada Srbije usvojila je tekst sporazuma o izručenju sa Crnom Gorom koji predviđa mogućnost ekstradicije okrivljenih za najteža i krivična dela za koja je zaprećena kazna iznad tri godine zatvora, izjavio je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen. "Za razliku od Sporazuma sa Hrvatskom koji u ovoj prvoj fazi podrazumeva samo izručenje za najteže oblike krivičnih dela, pre svega organizovanog kriminala i korupcije, sa Crnom Gorom smo razgovarali i predložili opšti sporazum koji bi se odnosio na sva krivična dela gde je zaprećena kazna iznad tri godine zatvora", rekao je Homen agenciji Beta.

Full story »

Dogovor o ekstradiciji u septembru

by alien Email

Ministar pravde Crne Gore kaže da će vladinom platformom u septembru biti definisani pregovarački tim i okvir za pripremu sporazuma sa Srbijom o ekstradiciji. Usaglašeni stavovi pregovaračkih timova biće sadržani u tekstu Ugovora, koji će potom biti dostavljen vladama na potvrđivanje, rekao je Miraš Radović.

Full story »

Predmet Šarić u Crnoj Gori po pravosnažnosti optužnice

by alien Email

Specijalni tužilac Srbije za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da će Srbija dostaviti Crnoj Gori spise predmeta o švercu kokaina nakon pravosnažnosti optužnice protiv grupe Darka Šarića.

Full story »

Mujović pod lupom zbog anonimne prijave

by admin Email

Odjeljenje za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Vrhovnog državnog tužilaštva formiralo je pretkrivični spis, povodom krivične prijave protiv dekana Pravnog fakulteta Ranka Mujovića, koji je anonimno optužen za korupciju i zloupotrebu službenog položaja. Zamjenik specijalnog državnog tužioca Mira Samardžić obavijestila je 26. marta 2010. godine rektora Univerziteta Crne Gore Predraga Miranovića da je formirala pretkrivični spis povodom "krivične prijave čiji navodi upućuju na postojanje sumnje da se na Pravnom fakultetu u Podgorici vrše nezakonite radnje".

Full story »

Podgorica ne može ustupiti Srbiji slučaj deportacija

by alien Email

Crna Gora u ovom trenutku ne može ustupiti Srbiji predmete protiv optuženih za deportaciju bosansko-hercegovačkih civila 1992, saopćeno je danas iz Višeg suda u Podgorici. "Postupak je u fazi glavnog pretresa tako da preuzimanje krivičnog gonjenja od strane Republike Srbije u ovom trenutku nije moguće", kazao je agenciji Beta portparol Višeg suda Srđan Vujović.

Full story »

Užice: Optužnica zbog eksplozije

by admin Email

Užice - Osnovno javno tužilaštvo u Užicu podiglo optužnicu protiv pet radnika "Prvog partizana" osumnjičenih da su odgovorni za prošlogodišnju ekslpoziju u toj fabrici. Optužnica je podignuta protiv Velibora Janjića (57), radnikaa na zasipanju baruta, Milojke Tešić (57), šefa za protivpožarnu zaštitu, Milisava Đerića (50), poslovođe, Prvoslava Đerića (44), rukovodioca poogona i Zorana Ćirovića (46), rukovodioca kontrole.

Full story »

Uhapšena zbog lažne dojave o bombi

by admin Email

bombaBeograd -- Policija je uhapsila Zoricu Veselinović (38) zbog upućivanja lažnih telefonskih dojava o postavljenoj bombi u zgradi Delegacije EU u Srbiji, kaže Ivica Dačić. Zorica Veselinović iz Beograda je 1, 2. i 3. marta uputila lažne dojave. "Protiv Zorice Veselinović biće podneta krivična prijava Prvom osnovnom sudu u Beogradu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo izazivanje panike i nereda", rekao je zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Full story »

Dio sudija ide u tužilaštvo

by alien Email

U narednih osam mjeseci predstavnici pravosuđa moraće da obezbijede nove tužioce, smanje broj sudija, organizuju obuke, mijenjanju nekoliko zakona, izrade nove, kupe tehničku opremu, prošire kancelarije i zidaju nove na već postojećim zgradama, kako bi se adekvatno pripremili za primjenu novog Zakona o krivičnom postupku 26. avgusta 2010. godine.
Sve to predviđeno je ambicioznim Akcionim planom za primjenu novog ZKP-a, koje je uradilo Ministarstvo pravde Crne Gore.

Full story »

Počelo suđenje za deportaciju Bošnjaka

by alien Email

U Višem sudu u Podgorici danas je počelo suđenje optuženima za deportaciju 79 bosansko-hercegovačkih civila iz Crne Gore u BiH u proljeće 1992. godine. Većinu deportoviranih ubile su snage bosanskih Srba.

Full story »

1 2 >>

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-02-17 20:55:50'
   AND hit_remote_addr = '54.90.204.233'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog5.php/mne/02mne/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1