Category: 01. Opšta događanja MNE

Svi optuženi za deportaciju oslobođeni optužbi i napustili zatvor

by alien Email

Svi optuženi, kojima je u podgoričkom Višem sudu suđeno za deportaciju bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, oslobođeni su optužbi i napustili su istražni zatvor u Spužu. U obrazloženju oslobađajuće presude, predsjednik Vijeća sudija Milenka Žižić je kazala da su okrivljeni postupali po naredbi tadašnjeg ministra Pavla Bulatovića, i da su to svakodnevne dužnosti. Optuženi su bili Branko Bujić, Sreten Glendža, Božidar Stojović, Milorad Šljivančanin, Boško Bojović, Milisav Marković, Radoje Radulović, Duško Bakrač i Milorad Ivanović.

Full story »

Ako ti treba pomoć (ne) zovi Crnogorca

by alien Email

Iako bi mnogi Crnogorci ustvrdili da smo kao društvo humani i spremni na davanje onima kojima je pomoć potrebna neka međunarodna istraživanja pokazuju suprotno. Tako je i prema svjetskom indeksu davanja od 153 zemlje obuhvaćene istraživanjem Crna Gora zauzela 138 mjesto. Po humanosti ispred Crne Gore su sve zemlje regiona osim Srbije.

Full story »

Nepromenjen režim na granici sa CG

by alien Email

Podgorica -- Maloletni građani Crne Gore i Srbije će do 30. septembra naredne godine moći prelaziti granicu kao do sada, bez pasoša ili lične karte. To su dogovorili ministri unutrašnjih poslova dveju zemalja, Ivan Brajović i Ivica Dačić.

Full story »

EU o jugoistočnoj Evropi: Slab napradak u reformi pravosuđa

by alien Email

Evropska komisija je u utorak objavila izveštaj o napretku zemalja Jugoistočne Evrope u procesu integracije u Evropsku uniju, koji je predstavio komesar za proširenje Štefan File. File je rekao da je Komisija preporučila da Crna Gora dobije status kandidata za šlanstvo u Evropskoj uniji. Evropska komisije je ocenila da su sve zemlje u regije slabo napredovale u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije.

Full story »

Danaj traži referendum za Albance u Crnoj Gori

by T Email

U Crnoj Gori treba organizovati referendum na kome bi se Albanci izjasnili da li žele da žive u zajedničkoj državi sa svojim sunarodnicima, izjavio je predsednik novoformirane „Liste za prirodnu Albaniju” Kočo Danaj.

Full story »

Dogovor o ekstradiciji u septembru

by alien Email

Ministar pravde Crne Gore kaže da će vladinom platformom u septembru biti definisani pregovarački tim i okvir za pripremu sporazuma sa Srbijom o ekstradiciji. Usaglašeni stavovi pregovaračkih timova biće sadržani u tekstu Ugovora, koji će potom biti dostavljen vladama na potvrđivanje, rekao je Miraš Radović.

Full story »

Oštre kritike CG zbog državljanstva

by alien Email

Hrišćansko-socijalna unija (CSU), jedna od vladajućih stranaka u Nemačkoj, traži da se Crnogorcima ponovo uvedu vize zbog odluke o “ekonomskom državljanstvu”. Zbog toga je Hrišćansko-socijalna unija zatražila da se ponovo uvedu vize za građane Crne Gore za ulazak u zemlje Šengenskog sporazuma.

Full story »

Crnu Goru nisu priznale 72 države

by alien Email

Gotovo četiri godine nakon proglašenja nezavisnosti, Crnu Goru nisu priznale 72 od 192 države članice Ujedinjenih nacija. Među državama koje nisu priznale Crnu Goru su Venecuela, Bolivija, Somalija, Jemen, Čad, Etiopija, Gana, Sudijska Arabija. Spisak država koje do 18. marta ove godine nisu priznale nezavisnost Crne Gore deo je odgovora crnogorske Vlade na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Full story »

Tužilac: Nema krivičnog dela

by admin Email

Podgorica -- Osnovni državni tužilac ocenio je da je napad na predsednika "Pokreta za promjene" Nebojšu Medojevića prekršaj i da u tome nema elemenata krivičnog dela. Nebojša Medojević ocenjuje da je subotnji napad na njega "mafijaška poruka da prestane da se bori protiv kriminogenih organizacija i organizovanog kriminala". Medojević je odbio policijsku zaštitu, ocenivši da mu to još nije potrebno, uprkos subotnjem napadu na njega, saopštila je Uprava policije.

Full story »

Napasnici slobodno šetaju, djeca pokušavaju da zaborave

by alien Email

U Crnoj Gori o pedofiliji se najčešće ćuti zbog "sramote".

Postoje slučajevi da su djeca uzrasta od 10 do 16 godina izložena seksualnom zlostavljanju, pokazuju podaci kancelarije ombudsmana.

Full story »

Niko ne poštuje zabranu pušenja u kafićima

by alien Email

“Pušenje ubija” - poruka je koja je dovela do smanjenja broja pušača u svijetu i ublažavanja pogubnih posljedica cigareta po zdravlje ljudi.

I Crna Gora bilježi pad uživalaca nikotina koji je, prema naučnim istraživanjima nakon heroina najjači opijat.
Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih prozivoda iz 2005., međutim, gotovo da niko ne poštuje. Nemoguće je doći do podatka koliko je vlasnika kafića i restorana i pušača kažnjeno zbog nepoštovanja zakona.

Full story »

Pravna pomoć i dalje skupa

by alien Email

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći građanima koji je usklađen sa propisima Evropske unije i preporukama koje je Crnoj Gori dao Savjet Evrope, trebalo je da bude usvojen krajem avgusta - planirano je reformom pravosuđa, ali je on još u fazi izrade, analiza, usaglašavanja, tako da se stiglo samo do nacrta.

Full story »

Crna Gora dobija notarsku sluzbu

by alien Email

Crna Gora bi, polovinom septembra, nakon četiri godine od usvajanja zakona, trebalo da dobije notarsku službu. Ministarstvo pravde je u junu objavilo poziv za prijavljivanje kandidata za polaganje notarskog ispita. Planirano je, kako se navodi, da se polaganje notarskog ispita održi u drugoj polovini septembra.

Full story »

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-02-17 16:43:34'
   AND hit_remote_addr = '3.80.38.5'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog5.php/mne/mneopsta/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1