Category: 06. Zakonodavstvo MNE

Preventiva jedino rešenje za decu siledžije

by admin Email

Stručnjaci smatraju da, bez obzira na slučajeve silovanja vršnjaka i nasumičnog ubadanja prolaznika, granicu krivične odgovornosti ne treba spuštati ispod 14. godine. Česta „gostovanja” dece koja nisu oduvala ni 14 svećica na torti u crnim hronikama pokreću pitanje da li treba spustiti granicu krivične odgovornosti? Naime, po našem zakonodavstvu deca mlađa od četrnaest godina ne mogu odgovarati za izvršeno krivično delo. Međutim, deca, i to sve mlađa i mlađa, izvršioci su surovog nasilja.

Full story »

Pravo žrtve na kompenzaciju

by admin Email

Goran Ilić i Dragana BoljevićRazmatra se mogućnost da se formira fond iz koga bi država oštećenima krivičnim delima isplaćivala ili deo nadoknade za pretrpljenu patnju ili celu nadoknadu. Republika Srbija uskoro bi mogla da dobije fond iz koga bi se žrtvama krivičnih dela isplaćivao deo ili cela naknada za pretrpljene patnje. Uz finansijsku, žrtvama bi bile pružane i druge vrste pomoći, a posebno se vodilo računa da se na njih više ne gleda kao na izvor saznanja o krivičnom delu i njegovom učiniocu.

Full story »

Homen: Usvojen tekst sporazuma o izručenju sa Crnom Gorom

by alien Email

Vlada Srbije usvojila je tekst sporazuma o izručenju sa Crnom Gorom koji predviđa mogućnost ekstradicije okrivljenih za najteža i krivična dela za koja je zaprećena kazna iznad tri godine zatvora, izjavio je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen. "Za razliku od Sporazuma sa Hrvatskom koji u ovoj prvoj fazi podrazumeva samo izručenje za najteže oblike krivičnih dela, pre svega organizovanog kriminala i korupcije, sa Crnom Gorom smo razgovarali i predložili opšti sporazum koji bi se odnosio na sva krivična dela gde je zaprećena kazna iznad tri godine zatvora", rekao je Homen agenciji Beta.

Full story »

Đukanović dobio prevod zakona

by admin Email

Jadranka KosorPodgorica -- Hrvatska premijerka Jadranka Kosor predala je crnogorskom kolegi Milu Đukanoviću hrvatski prevod evropskih zakona. Kosorova je na konferenciji o zapadnom Blakanu na Brdu kod Kranja u Sloveniji, kako su preneli podgorički elektronski mediji, rekla da je predaja prevoda "znak prijateljstva" Hrvatske prema Crnoj Gori. Hrvatska je ranije prevela oko 100.000 stranica evropskih propisa, što košta više od osam miliona evra.

Full story »

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-01-22 03:08:40'
   AND hit_remote_addr = '54.146.206.127'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog5.php/mne/zakonodavstvomne/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1