Mreža: Odložiti raspravu o Zakonu o legalizaciji

by admin Email

Legalizacija bespravne gradnjeBEOGRAD - Mreža za restituciju najavila je danas da će od poslanika Skupštine Srbije i Vlade zatražiti da se povuče iz procedure i odloži rasprava o postojećem predlogu Zakona o legalizaciji objekata.

Procitaj

"Uzimajući u obzir i da je Vlada Srbije jučerašnjim predlogom izmena Zakona o javnoj svojini, otvorila raspravu i o pitanju javne svojine, poslanicima i Vladi upućen je i predlog amandmana kojim će se uvesti obaveza popisa građevinskog zemljišta u javnoj svojini", navodi Mreža.

Navodi se i da se "jedna od osnovnih primedbi Ustavnog suda Srbije, pri utvrđivanju neustavnosti odredbi o legalizaciji, upravo odnosi na različite režime ostvarivanja prava na gradnju, legalnih i nelegalnih graditelja".

Mreža smatra i da, pošto "još uvek nije usvojen novi Zakon o planiranju i izgradnji, i sa usvajanjem Zakona o legalizaciji bi trebalo zastati, kako bi se izbegli različiti tretmani, a naročito specijalne pogodnosti za legalizaciju određenim subjektima".

Navodi se i da će nadležnima biti dostavljen i podatak "da je samo na teritoriji opštine Stari grad u Beogradu, od 1.085 podnetih zahteva za legalizaciju, 178 podneto od strane jednog pravnog lica - Luke Beograd".
"Amandmanom na Vladin jučerašnji Predlog izmena Zakona o javnoj svojini, uvela bi se obaveza popisa građevinskog zemljišta u javnoj svojini, koja je zbog spornog Zakona o planiranju i izgradnji potpuno do sada izbegnuta i ne postoji", navodi Mreža.

Ukazuje se i da bi "ignorisanjem ili odbijanjem ovih zahteva, poslanici i Vlada Srbije, "direktno prekrišili Akcioni plan za sprovođenje nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, kojim je između ostalog predviđeno "uspostavljanje potpune evidencije o imovini u javnoj svojini i njenim korisnicima".

Izvor: tanjug.rs

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: DataObjectCache::get_by_ID()

SELECT *
  FROM blog_2_titems__item
 WHERE (post_ID = 2693)
 ORDER BY post_ID