Nastavak suđenja optuženima za ubistvo Ćuruvije

by Clare Underwood Email

Su?enje za ubistvo ?uruvije Odbranu će iznositi bivši načelnik Državne bezbednosti, Radomir Marković. Za ubistvo Ćuruvije su, pored Markovića, optuženi i nekadašnji načelnik beogradskog centra DB, Milan Radonjić, bivši glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi tog resora, Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora, Miroslav Kurak koji je u bekstvu.

Procitaj

Oni su se u ponedeljak kratko izjasnili o optužnici, rekaši da ne priznaju krivicu za dela koja im se stavljaju na teret.

Marković je kao prvooptuženi počeo da iznosi odbranu i naveo da on nije izdao nalog da se ubije Ćuruvija.

Po njegovim rečima, neće se doći do istine u sudskom postupku, jer se optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal zasniva na pretpostavkama, a ne na dokazima.

"Ne postoji dokaz da sam ja ubio Slavka Ćuruviju, to niko nije kazao. U optužnici ne postoji dokaz da sam sačinio plan ubistva i da sam s tim planom upoznao Ratka Romića", rekap je Marković koji izdržava višegodišnje kazne zatvora zbog drugih dela.

Marković je ocenio da je jedini cilj optužnice da se okrive rukovodioci Državne bezbednosti, a ta teza se provlači kroz više sudskih procesa, kako bi se "sve ono loše što se dogodilo u Srbiji, stavilo na teret bivše vlasti".

"I Evropska unija je rekla da će usporiti integracije ako se ne reši ovaj slučaj. Nije mi teško da priznam ovo delo ako će to pomoći Srbiji, ja sam ionako osuđen na 40 godina, ali istina se duguje porodici", naveo je Marković.

Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja Srbije, ispred zgrade u kojoj je živeo u Beogradu.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu suprugu Branku Prpu u glavu. Plan ubistva i operativno praćenje po optužnici je naredio je Radomir Marković.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen po nalogu NN lica iz vrha vlasti zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Izvor: B92

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: DataObjectCache::get_by_ID()

SELECT *
  FROM blog_2_titems__item
 WHERE (post_ID = 2710)
 ORDER BY post_ID