Category: Opšta događanja

Milovan Đilas: Zašto su streljani Tadići

by admin Email

Milovan ĐilasBio je to strašan udarac za Tadićevo pleme, jer oni nisu bili naši neprijatelji. Njihova privrženost je bila takva da su nastavili da se bore na našoj strani kao partizani, a mnogi od njih su dali živote za našu stvar. Ljubomir Tadić je danas dobro poznati jugoslovenski filozof. On je jedini izbegao streljanje jer smo ga smatrali premladim da bismo ga ubili.

Full story »

Carina i porez pri kupovini putem PayPal-a

by admin Email

PayPalCarinska služba Srbije spremno dočekuje uvođenje Pej Pela, poznatog servisa za slanje novca i plaćanje preko interneta. Građani Srbije od juče mogu da otvore naloge na tom onlajn servisu i da kupuju robu širom sveta. Očekuje se da zbog toga broj poštanskih pošiljaka blago poraste, ali u Carini kažu da njihovi kapaciteti mogu da odgovore tom povećanju.

Full story »

Na Vladi usvojen Akcioni plan za otvorenu upravu

by admin Email

Akcioni plan za otvorenu upravuNa predlog Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Vlada je 25. aprila 2013. godine usvojila Akcioni plan za otvorenu upravu uz pomoć IKT-a, a u sklopu pristupanja Republike Srbije Partnerstvu za otvorenu upravu (POU) za 2013. godinu.

Full story »

S.Arabija ukida odsecanje glave?

by alien Email

Rijad -- Saudijske vlasti razmatraju mogućnost da formalno odustanu od javnog odsecanja glava osuđenih na smrt kao metoda pogubljenja. Ova zemlja je jedina na svetu u kojoj se smrtna kazna izvršava odsecanjem glave nasred trga.

Full story »

Studije u Beču jeftinije nego u Srbiji

by princess Email

Univerzitetska biblioteka u BečuŠkolovanje na Bečkom univerzitetu, najstarijem u srednjoj Evropi na nemačkom jeziku, jeftinije je nego na većini fakulteta u Srbiji, iako je ta ustanova u svojoj šestovekovnoj istoriji dala desetak nobelovaca. Za strane studente školovanje godišnje košta oko 700 evra, dok je za domaće i one koji dolaze iz zemalja EU besplatno. Stranci moraju dobro znati nemački jezik, ali nastave ima i na engleskom. Tokom ove nedelje Univerzitet, koji ima oko 93.000 studenata, posetili su akademci iz Jagodine, što im je omogućila skupština tog grada.

Full story »

Brucoškinja pobednica XIX "Besedništva"

by admin Email

Pobednica takmičenja u Besedništvu Marija GligorevićU okviru Svetosavskih dana na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu u prepunom amfiteatru "Radomir D. Lukić" održano je XIX Takmičenje u besedništvu studenata ovog fakulteta. u organizaciji ovogodišnjeg takmičenja u besedništvu Pravnom fakultetu i Institutio oratoria pomogli su Skupština grada Beograda, "TelekomSrbija", advokatske komore i drugi sponzori, među kojima i Pravni portal mojepravo.net koji je već četvrtu godinu za redom sponzor ove manifestacije lepe reči.

Full story »

Nik Vujičić na Pravnom

by admin Email

Dragi studenti,Sa velikim zadovoljstvom obaveštavamo vas da smo usled velikog interesovanja za predavanje Nika Vujičića, koje će se održati na Pravnom fakultetu, u saradnji sa mobilnim operatorom Telenor obezbedili direktan video prenos predavanja putem Interneta.

Full story »

Uskoro bebe s tri roditelja

by admin Email

Bebe sa 3 roditeljaNarednih godina će, po svoj prilici, biti legalizovan način veštačke oplodnje koji, radi eliminisanja naslednih bolesti, u genetskom inženjeringu beba koristi zdravu DNK trećeg biološkog roditelja. Bebe rođene na ovaj način bi deo svoje DNK nasleđivale od donatora, umesto od majke i oca.

Full story »

Računi zastarevaju posle 12 meseci

by admin Email

Računi javnih preduzećaBeograd -- Ukoliko javna preduzeća pokušaju da pokrenu naplatu duga starijeg od godinu dana, građanin ima pravo da se pozove na zastarelost.Pojedina javna preduzeća već tri meseca koriste usluge privatnih izvršilaca kako bi naplatili dugove od građana. Zbog toga kancelarija ombudsmana podseća građane na njihova prava u ovom procesu.

Full story »

Počeo ulaz na prednja i zadnja vrata

by princess Email

Ulaz na prednja vrataNova pravila ulaska u vozila GSP-a danas su počela da važe. Za prvu zonu glase ovako: u sve trolejbuse i solo autobuse ulaziće se samo na prednja vrata, dok će se u zglobne autobuse i tramvaje ulaziti i na prednja i na zadnja vrata, a izlaziti na srednja. U drugoj zoni važi pravilo ulaska na prednja vrata, i izlaska na ostala.

Full story »

EU: 10.000 ECDL sertifikata dnevno

by admin Email

Digitalna agenda EvropeU Dablinu je 13. oktobra 2011, potpredsednica Evropske Komisije i komesar Digitalne Agende Evrope, G-dja Neelie Kroes, otvorila World ECDL Forum naglašavajuci da "svaki evropljanin treba biti digitalno pismen" po dinamici od bar 10.000 sertifikovanih dnevno, da sve državne uprave trebaju imati dugoročni plan ove fundamentalne promene u društvu, kao i da je ECDL - European Computer Driving Licence široko prihvacen od strane Evropskih organa Uprave za odgovarajuci i vendorski nezavistan standard.

Ličnost dana: prof. dr. Sima Avramović

by admin Email

Dr Sima Avramović je istaknuti profesor Uporedne pravne tradicije i Retorike na Pravnom fakultetu u Beogradu. Predsednik je Statutarne komisije Univerziteta u Beogradu, osnivač prvog fakultetskog biltena Acta Diurna, predsednik Fondacije Alan Votson, predsednik Kluba prijatelja rimskog prava i antike Forum Romanum, glavni urednik Anala Pravnog fakulteta u Beogradu, programski direktor centra za besedništvo Institutio oratoria i organizator nacionalnog takmičenja u besedništvu. Profesor Avramović koristi sedam jezika, uključujući engleski, nemački, grčki, francuski, italijanski, ruski i srpski, a zna i latinski i starogrčki. Objavio je preko sto knjiga i članaka, a najznačajnije knjige su Rhetorike techne – veština besedništva i javni nastup (Beograd 2008), Isejevo sudsko besedništvo i atinsko pravo (Beograd 1988), Ars rhetorica – veština besedništva (2002) i Uporedna pravna tradicija (Beograd 2006).

Full story »

Ustavni sud Srbije zabranio "Obraz"

by admin Email

Nasilje na ulicimaBeograd -- Ustavni sud Srbije u Beogradu doneo odluku o zabrani ultradesničarske organizacije "Obraz", potvrđeno za B92 iz tog suda. Tužilaštvo zadovoljno.MUP Srbije je 2005. godine "Obraz" označio kao klerofašističku organizaciju. Podsetimo, pre "Obraza", Ustavni sud Srbije je prošle godine u junu doneo odluku o zabrani delovanje takođe ultra-desničarske organizacije "Nacionalni stroj".

Full story »

Mas: Bez napretka u vladavini prava

by admin Email

Volfram MasBeograd -- Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas kaže da je za njega najveće razočaranje nedostatak napretka u vladavini prava u Srbiji. Mas je na forumu o javnim beležnicima rekao da je taj nedostatak i najveća prepreka za investitore u Srbiji i istakao da je potrebno da se poboljša pravna sigurnost i efikasnost.

Full story »

Susret pravnika u privredi Srbije

by admin Email

Susret pravnika u privrediNa tradicionalnom mestu okupljanja pravnika u privredi (Vrnjačkoj Banji), sa temom,''Zakoni i privreda'', prisustvovalo je 500 učesnika (pravnika iz privrede, pravosudja, uprave i drugih organizacija), uz učešće 90 podnosilaca referata iz zemlje, kao i iz Nemačke, Holandije, Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske. Pravnici su usvojili i javnosti uputili 20 poruka.

Full story »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 17 >>

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-02-19 13:52:44'
   AND hit_remote_addr = '18.212.206.217'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog5.php/opsta/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1