Počela kontrola imovine sudija

by admin Email

Kontrola imovine sudijeBeograd -- Agencija za borbu protiv korupcije otpočela je proveru imovinskih karata sudija, piše Danas. Na listi onih čija će imovina biti kontrolisana nalaze se imena oko 100 sudija Vrhovnog kasacionog suda, Privrednog apelacionog suda, Privrednog suda u Beogradu, kao i vršioca funkcije predsednika Privrednog suda u Valjevu, Zaječaru, Zrenjaninu, Kragujevcu, Kraljevu, Leskovcu, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu i Čačku.

Procitaj

Kako objašnjavaju u Agenciji, kontrola je predviđena njihovim godišnjim redovnim planom provere imovinskih karata i osim sudija, proveravaće se i imovina narodnih poslanika.

"Osim redovne provere, postoji i vanredna, u kojoj Agencija po službenoj dužnosti kontroliše imovinske karte funkcionera, kada procenimo da je to potrebno. Budući da je ovde reč o godišnjem planu, Agencija će tokom ove godine kontrolisati sve izveštaje navedenih funkcionera, pa ćemo po okončanim postupcima obavestiti javnost o ishodu kontrole", kaže za Danas Aleksandra Krstić, portparolka Agencije.

Prema njenim rečima, sadržinska kontrola podrazumeva da se sve stavke navedene u izveštaju o imovini uporede sa podacima kod odgovarajućih institucija i utvrdi njihova verodostojnost.

U Društvu sudija Srbije podržavaju kontrolu imovine sudija.

"Sudije su funkcioneri i ne vidim nikakav problem da se i na njih, kao i na sve ostale funkcionere, bez izuzetka, ali i bez diskriminacije, primeni svaka antikorupcijska mera", kaže Dragana Boljević, predsednica Društva sudija.

I Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda Srbije, podržava početak kontrole imovine sudija.

"Sudije, kao i svi drugi građani, treba da budu izloženi kontroli. Ako često slušamo i gledamo da u sudu ima korupcije, onda je kontrola potpuno opravdana. Jer, sudije bi najmanje trebalo da budu korumpirane", kaže Ivošević.

Malovićeva: Sudije bi trebalo da budu primer
"Podržavam svaki vid kontrole državnih funkcionera, kao i sudija. Upravo nosioci pravosudnih funkcija bi trebalo, u svakom pogledu, da budu primer ostalima. Taj akt je ujedno preventivni i sistemski mehanizam borbe protiv korupcije, ali i kriminala", kaže za Danas Snežana Malović, nekadašnja ministarka pravde.
Izvor: B92

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: DataObjectCache::get_by_ID()

SELECT *
  FROM blog_2_titems__item
 WHERE (post_ID = 2487)
 ORDER BY post_ID