Category: Prava potrošača

Janković: EPS krši prava građana

by admin Email

Saša JankovićNajnovija dešavanja u vezi sa računima za struju predstavljaju kršenje prava građana, rekao zaštitnik građana Saša Janković. Računi ne sadrže elementarni podatak - obaveštenje o visini preplaćenog iznosa, niti napomenu da se za taj iznos automatski umanjuju nova dugovanja, kaže Janković. Zaštitnik građana Saša Janković rekao je da najnovija dešavanja u vezi sa računima za utrošenu električnu energiju predstavljaju kršenje prava građana, odnosno potrošača i korak nazad u kvalitetu rada administracije.

Full story »

Gubitak prava na garanciju zbog pušenja

by admin Email

Pušenje šteti elekroniciKompanija Apple odbila je da popravi kompjuter jednoj klijentkinji, iako je uređaj bio pod garacijom, jer je kvar bio izazvan duvanskim dimom. Naime, Eplov serviser odbio je da ukloni kvar nakon što je u kompjuteru pronašao tragove katrana i duvana, pozivajući se na zakon o bezbednosti i zdravlju na radu. Kada je vlasnica pokvarenog kompjutera pokušala da serviseru objasni da ona sama ne puši, već da deli stan sa pušačima, odgovoreno joj je da i "pasivno pušenje šteti elektronskim uređajima".

Carina i porez pri kupovini putem PayPal-a

by admin Email

PayPalCarinska služba Srbije spremno dočekuje uvođenje Pej Pela, poznatog servisa za slanje novca i plaćanje preko interneta. Građani Srbije od juče mogu da otvore naloge na tom onlajn servisu i da kupuju robu širom sveta. Očekuje se da zbog toga broj poštanskih pošiljaka blago poraste, ali u Carini kažu da njihovi kapaciteti mogu da odgovore tom povećanju.

Full story »

Računi zastarevaju posle 12 meseci

by admin Email

Računi javnih preduzećaBeograd -- Ukoliko javna preduzeća pokušaju da pokrenu naplatu duga starijeg od godinu dana, građanin ima pravo da se pozove na zastarelost.Pojedina javna preduzeća već tri meseca koriste usluge privatnih izvršilaca kako bi naplatili dugove od građana. Zbog toga kancelarija ombudsmana podseća građane na njihova prava u ovom procesu.

Full story »

LinkedIn tužen zbog bezbednosnog propusta

by admin Email

Bezbednosni propust LinkedIn-aLinkedIn se suočava sa potencijalnom zajedničkom parnicom zbog toga što nije uspeo da ispuni „industrijski standard” vezan za bezbednost u vezi sa masivnim „izlivom” podataka početkom meseca. Šestog juna korisnici su saznali da su hakeri prisupili bazi podataka LinkedIna i da je 6,5 miliona šifri objavljeno na jednom andergraund forumu.

Full story »

"Philip Morris" tužio Norvešku

by admin Email

Cigarete na rafovimaOslo -- Američki duvanski gigant "Filip Moris" tužio je Norvešku, tvrdeći da zabrana izlaganja cigareta u prodavnicama krši evropska pravila o konkurentnosti. "Ukoliko ne možete pokazivati svoje proizvode u prodavnici, što je sada slučaj u Norveškoj, onda postaje veoma teško biti konkurentan na tržištu sa nečim, što je, na kraju, legalan proizvod", rekla je portparol kompanije En Edvards. Slučaj je otvoren u Okružnom sudu u Oslu i trebalo bi da traje do 13. juna. Norveška je po ugledu na nekoliko drugih zemalja, poput Irske i Islanda, 2010. godine zabranila izlaganje cigareta.

Full story »

Trgovci ne smeju da legitimišu

by admin Email

Kasirka = policajka?Poverenik za informacije od javnog značaja zatražio od Ministarstva finansija promenu propisa na osnovu kojeg prodavci prilikom podnošenja reklamacije od potrošača traže lične podatke, poput JMBG-a. Poverenik za informacije od javnog značaja zatražio je od Ministarstva finansija da se izmeni propis koji trgovcima služi kao opravdanje da prilikom podnošenja reklamacije od kupaca uzimaju lične podatke poput matičnog broja, saznaje „Potrošač”.

Full story »

Hrvatska: "Ne plaćajte TV pretplatu"

by admin Email

TV pretplataPrenosimo Vam kako se Hrvati nose sa pitanjem plaćanja TV pretplate. Tekst je preuzet sa sajta Narodnog lista. Poštovani čitatelji, u članku koji slijedi podučit ćemo vas kako od danas više ne morate plaćati pretplatu za televizijski ili radijski program. Ne samo da je nezakonita, pretplata je svojesvrsni harač bez osnova i prihvaćena pljačka građana.

Full story »

Račun za 3G internet 6.000 evra

by admin Email

Kako prenosi dnevni list Danas, Čačanin Goran Milić moraće da plati račun od 605.000 dinara za korišćenje interneta. Zvuči puno? Radi se o korišćenju 3G interneta u roamingu. Naime, Goran je odlučio da koristeći 3G studentski paket mt:s-a odgleda serije Selo gori, a baba se češlja i Moj rođak sa sela, dok je bio u Slovačkoj, u trajanju od 111 minuta. Time je ostvario 354 megabajta protoka, i račun od oko šest hiljada evra.

Full story »

Šabić: Koristite svoja prava

by admin Email

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub ŠabićBeograd -- Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pozvao je pravna lica da poštuju odredbe novog zakona o zaštiti potrošača. U saopštenju poverenika Rodoljuba Šabića pozivaju se građani da svoja prava koriste i u slučaju povrede traže zaštitu i odgovornost prekršilaca. Zakonom koji je stupio na snagu 1. januara su za „nasrtljivo poslovanje“ zakonom predviđene oštre novčane kazne i u pravni poredak jsu uneti značajni instrumenti zaštite privatnosti i podataka o ličnosti, ocenjuje poverenik.

Full story »

Potrošači kao u EU

by admin Email

Slobodan MilosavljevićMinistar trgovine Slobodan Milosavljević je ocenio da se Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o trgovini suštinski tiču svakog građanina Srbije i kao potrošača i kao trgovca, odnosno, davaoca usluga. "Najvažnije je da se teret dokazivanja, sa potrošača kao jedinke, prebacuje na trgovca, proizvođača ili pružaoca usluga određednog servisa", naveo je Milosavljević. Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević je objasnio da će građani, zahvaljujući novom Zakonu o zaštiti potrošača, biti oslobođeni obaveze da dokazuju da nisu dobili proizvod ili uslugu određenih svojstava koju su platili.

Full story »

Srbija među „šampionima” kompjuterske piraterije

by T Email

Vaša zemlja mora da smanji stopu nelegalnih softvera na 50 odsto, ako želi da dobije status kandidata za članstvo u EU, kaže Meri Vorlik, američka ambasadorka. Stopa kompjuterske, ili preciznije rečeno softverske piraterije u Srbiji, među najvišima je u Evropi i iznosi – 74 odsto. Ovaj procenat u regionu je veći samo u Albaniji i Crnoj Gori.

Full story »

Novine u Zakonu o zaštiti potrošača

by admin Email

prava potrosačaNovi zakon o zaštiti potrošača, iako bez Direktive o potrošačkim kreditima, pruža neuporedivo bolju zaštitu potrošačima od dosadašnje prakse. Usluge od opšteg ekonomskog interesa kao što su snabdevanje električnom energijom, vodom, telekomunikacione usluge imaju posebnu ulogu u životu stanovništva, a posebno „ugroženih” potrošača (nezaposlenih ili osoba bez prihoda, osoba sa posebnim potrebama, potrošača u zabačenim područjima itd.).

Full story »

Usvojen Zakon o zaštiti potrošača

by admin Email

PotrošačRepublički parlament usvojio je Zakon o zaštiti potrošača koji sadrži svih 15 evropskih direktiva i trebalo bi da znatno podigne nivo zaštite kupaca i u Srbiji. Inače, iz ovog zakona je izuzeta Direktiva o potrošačkim kreditima, ali bi, kako je najavio ministar trgovine Slobodan Milosavljević, do kraja oktobra trebalo da bude završen i predlog posebnog zakona iz ove oblasti koji će na snagu stupiti istog dana kada i novi zakon o zaštiti potrošača.

Full story »

Uskoro milionske kazne za pušenje

by T Email

Beograd - Predah uz kafu i cigaretu posle obilaska prodavnica u tržnim centrima od 11. novembra više neće biti moguć. Tada u potpunosti stupa na snagu zabrana pušenja. Pušačima koji se ove odredbe ne budu pridržavali inspekcija će na licu mesta pisati kaznu od 5.000 dinara, dok će upravnik tog tržnog centra biti kažnjen sa 30.000 do 50.000 dinara.

Full story »

1 2 >>

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-02-22 04:54:57'
   AND hit_remote_addr = '34.228.115.216'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog5.php/pravapotrosaca/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1