Category: Prava radnika

Šta donosi novi Zakon o radu

by admin Email

Prava radnikaPočele konsultacije sa sindikatima o predlogu novog Zakona o radu. U Savezu samostalnih sindikata nisu zadovoljni predlogom da se ukinu otpremnine za čitav staž. Poslodavci i deo sindikata smatraju da je to neophodna mera za privlačenje investitora i podsticaj razvoju domaćeg preduzetništva.

Full story »

Ustavni sud usvojio žalbu radnika "Magnohroma"

by admin Email

Protest radnika MagnohromaUstavni sud Srbije usvojio je danas ustavnu žalbu bivšeg radnika "Magnohroma" D. Markovića, pošto je utvrdio da su povređena njegova prava na pravično suđenje. Marković je jedan od oko 100 radnika "Magnohroma" koji su podneli pojedinačne ustavne žalbe, nakon što su iscrpili sva pravna sredstva u pokušaju da po odlasku iz firme ostvare pravo na naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje - filijala Kraljevo.

Full story »

Pepsi plaća 3,1 mil. $ za nagodbu

by admin Email

Koristili policijskei dosijee prilikom zaošljavanjaVašington -- Kompanija Pepsi moraće da plati 3,1 milion dolara kao poravnjanje povodom tužbi koje je na federalnom sudu podiglo 300 crnaca, jer ih kompanija nije zaposlila. Dodaje se i da neograničeno korišćenje dosijea ugrožava zapošljavanje crnaca i radnika hispano populacije, koji se češće hapse od belaca u SAD.

Full story »

e-mail nakon posla - prekovremeni rad

by admin Email

Rio de Žaneiro -- Zaposlenima u Brazilu koji posle radnog vremena odgovaraju na poslovnu elektronsku poštu preko mobilnih telefona to bi moglo da se računa kao prekovremeni rad. Predsednica Brazila Dilma Rusef je odobrila zakon prema kojem se slanje mejlova zaposlenima van radnog vremena tretira kao i davanje direktnih zaduženja tokom radnog vremena.

Full story »

Prokuplje: Mobing na radio-stanici?

by admin Email

mobingProkuplje -- Za dve devojke iz Prokuplja novi posao na lokalnoj radio-stanici se pretvorio u noćnu moru, jer navode da svakodnevno trpe mobing od svog poslodavca. One su svoj prvi posao dobile preko projekta Nacionalne službe za zapošljavanje "Prva šansa". Osim što svoje plate moraju da prebace na vlasnikov račun, one tvrde da moraju da obavljaju i privatne poslove za poslodavca, ali i da trpe uvrede i maltretiranje.

Full story »

Penzioneri tuženi zbog greške PIO

by admin Email

penzioneriKruševac - Vuka Cvetković, penzionerka iz Kruševca dobila rešenje po kojem fondu PIO mora da vrati 230 hiljada dinara zbog greške tog fonda u obračunavanju. Pored sudskog poziva, ona je dobila i obaveštenje o umanjenju penzije za 7.000 dinara. U kruševačkoj filijali fonda PIO kažu da je još tridesetak penzionera tuženo zato što ne žele da vrate novac koji su dobijali zbog tuđe greške.

Full story »

Poslodavci bi da krišom špijuniraju zaposlene

by T Email

Zaposleni se bune protiv nadzora, a poslodavci hoće da "legalizuju" i skrivenu špijunažu. Zaštita na radnom mestu u Nemačkoj regulisana je jasnim pravilima. Ipak jedan aspekt te zaštite već nekoliko godina izaziva žustre polemike - reč je o zaštiti prava ličnosti zaposlenog. Početkom 2008. godine nemačka javnost je saznala da lanac supermarketa Aldi, tajno, putem video kamera nadzire zaposlene. Od tada se pojavilo mnoštvo preduzeća, za koja se ispostavilo da takođe špijuniraju zaposlene.

Full story »

Srbi masovno prijavljuju mobing

by T Email

Za nešto više od jednog meseca od početka primene Zakona o mobingu, nadležnima u Srbiji je stiglo na stotine prijava. Dok se zaposleni pozivaju na Zakon, poslodavci s pažnjom iščitavaju dokument u strahu od zloupotreba.

Full story »

Sam zakon ne rešava problem mobinga

by admin Email

MobingBeograd -- Počinje primena Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu - "mobinga". Stručnjaci smatraju da će, i pored zakona, mobing biti teško dokazati. Novi zakon predviđa disciplinske, prekršajne i novčane kazne za poslodavce, ali i zaposlene čime bi trebalo se preduprede i kazne nekolegijalni odnosi na radnom mestu.

Full story »

Šefu garantovana kazna

by admin Email

mobingBeograd -- Za svaku nervozu na poslu kriv je šef. Ovo je, istina, pojednostavljeno tumačenje Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu, čija primena počinje u subotu. Novim propisom je pojačana odgovornost poslodavaca, bez obzira na to da li je šef zlostavljač, posmatrač ili ne primećuje lošu klimu među radnicima. Iako nije precizirano šta je zapravo mobing, od šefova se očekuje da tu pojavu jasno prepoznaju, kao i da zaštite radnike od zlostavljanja, ali i da prijave svakoga za koga sumnjaju da se ponaša nedolično.

Full story »

Zbog dobrog izgleda preti joj još jedan otkaz

by admin Email

Bivša službenica Citibanka, koja je tvrdila da je otpuštena zbog svog dobrog izgleda koji odvlači pažnju, uskoro bi mogla izgubiti i drugi posao i podnijeti novu tužbu zbog zvog potencijalno kontroverznog dijela tijela: njenih usta!

Full story »

Pomerena starosna granica za odlazak u penziju

by admin Email

Beograd - Starosna granica za odlazak u penziju od 1. januara podignuta je za šest meseci, pa će žene moći da se penzionišu sa 59, a muškarci sa 64 godine.

Full story »

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-02-17 16:44:12'
   AND hit_remote_addr = '3.80.38.5'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog5.php/pravaradnika/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1