RTS nema pare da tuži neplatiše

by admin Email

Tužbe RTS-aBeograd -- Da bi podneo tužbe protiv pola miliona domaćinstava koja ne plaćaju pretplatu, RTS-u treba 950 miliona dinara, piše Kurir. "Samo da bi podneo tužbu protiv 500.000 domaćinstava u Srbiji koja ne plaćaju pretplatu, Javni servis bi morao da izdvoji najmanje 950 miliona dinara. Međutim, novca za to trenutno nema, tako da će, po svemu sudeći, neplatiše proći bolje od onih koji redovno izmiruju svoje obaveze", kaže za Kurir izvor dobro upućen u poslovanje Javnog servisa.

Procitaj

Kako je rečeno u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, najniža taksa za podnošenje tužbe košta 1.900 dinara, za dug do 10.000 dinara. Za dugove veće od tog iznosa taksa se povećava. Tako taksa za tužbu za dug od 11.0000 dinara iznosi 12.340 dinara, za 15.000 taksa košta 2.500 dinara...

Da je RTS u nebranom grožđu, pokazuje i podatak da bi mu za podnošenje tužbi samo protiv 390.500 domaćinstava, kojima je uputio opomenu za neplaćenu pretplatu, bilo potrebno najmanje 741.950.000 dinara.

Na Portalu sudova Srbije piše da u Prvom osnovnom sudu u Beogradu postoje svega 142 parnična predmeta u kojima učestvuje RTS. Međutim, u većini od tih predmeta RTS je tužena strana, a ne tužilac.

Samo u nekoliko slučajeva RTS je tužio fizička lica za dug, od nekoliko hiljada dinara pa do 150.000 dinara. Te tužbe i ne moraju biti podnete zbog duga za RTV pretplatu jer podatak kako je dug u tim sporovima nastao nije objavljen.

Advokat Slobodan Šoškić kaže da RTS nije tužio pretplatnike možda i iz „socijalnih razloga“.

"To je više političko nego pravno pitanje, a mora se postaviti pitanje odgovornosti RTS ako potraživanja duga zastare", kaže Šoškić.

Advokat Slobodan Kremenjak ističe da pravo pitanje nije da li RTS ima para za tužbe, već na šta troši novac od pretplate.

"Ceo problem je u tome šta Javni servis predstavlja i šta novcem od pretplate treba da se proizvede. Tek onda je pitanje koliko realno košta da jedna efikasna firma taj proizvod napravi. Tako bismo znali da li mi za taj proizvod plaćamo dovoljnu pretplatu ili je preplaćujemo", kaže Kremenjak.

Izvor: B92

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: DataObjectCache::get_by_ID()

SELECT *
  FROM blog_2_titems__item
 WHERE (post_ID = 2449)
 ORDER BY post_ID