Categories: Srbija, Zakonodavstvo - Srbija, 02. Pravosuđe Srbija, 01. Opšta događanja Srbija, 03.Advokatura Srbija

Nastavak suđenja optuženima za ubistvo Ćuruvije

by Clare Underwood Email

Su?enje za ubistvo ?uruvije Odbranu će iznositi bivši načelnik Državne bezbednosti, Radomir Marković. Za ubistvo Ćuruvije su, pored Markovića, optuženi i nekadašnji načelnik beogradskog centra DB, Milan Radonjić, bivši glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi tog resora, Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora, Miroslav Kurak koji je u bekstvu.

Full story »

Tužba protiv odgovornih za štetu u reizboru

by admin Email

Tužba protiv odgovornih za štetu u reizboruVRNJAČKA BANJA - Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković poručio je danas da će Ministarstvo isplatiti neisplaćene zarade sudijama koje su tokom reizbora 2009. ostale bez funkcija, pa nakon više od tri godine odlukom Ustavnog suda vraćene, ali i da će podneti tužbu protiv onih koji su odgovorni za nastalu štetu.

Full story »

Prekršajni nalog od 1. marta 2014.

by admin Email

Prekršajni nalogBEOGRAD - Uvođenje prekršajnog naloga u pravosudni sistem Srbije počiniocima prekršaja omogući će da fiksno propisane kazne plate u roku od osam dana u duplo manjem iznosu od zakonom predviđenih. Taj nalog policija i inspekcijski organi će početi da uručuju izvršiocima prekršaja od 1. marta 2014. godine kada krene primena novog Zakona o prekršajima, a do tog roka sva resorna ministarstva moraju da opredele i propišu koji će prekršaji biti podobni za kažnjavanje putem tog novog instituta (kazne u fiksnom iznosu).

ANEM podržao odluku US S o Zakonu o zaštiti manjina

by admin Email

Manjine u SrbijiBEOGRAD - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) pozdravila je danas odluku Ustavnog suda Srbije, kojom su proglašene neustavnim određene odredbe Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina. US S je na jučerašnjoj sednici utvrdio da je odredba Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina u delu koji glasi: "a može da osniva i posebne radio i televizijske stanice koje bi emitovale programe na jezicima nacionalnih manjina" nije u saglasnosti sa Ustavom.

Full story »

Predstavljen evropski nalog za hapšenje

by admin Email

Predstavljen evropski nalog za hapšenjeBEOGRAD - Tokom popodnevnog rada eksplanatornog skrininga u Briselu eksperti Evropske unije detaljno su predstavili evropski nalog za hapšenje, kao i pojednostavljenje procedura ekstradicije. Predstavljeni su Evrodžast, zajednički istražni timovi, objašnjeni su oblici sudske saradnje u oblasti krivičnog prava, kao i evropska mreža sudova (EJN) i mehanizmi međusobne krivično-pravne pomoći između država članica, saopštilo je srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Full story »

Od 1. januara dvostruko više sudova

by admin Email

mreža sudovaBEOGRAD - Nova mreža sudova koja treba da počne da funkcioniše 1. januara 2014. godine predviđa da se broj osnovnih sudova gotovo udvostruči sa 34 na 66, a broj javnih tužilaštava poveća na 58 kako bi pravda bila jeftinija i dostupnija svim građanima u Srbiji.

Full story »

48 bodova sledeći put

by admin Email

Predsenik Administrativnog odbora Zoran BabićBEOGRAD - Skupština Srbije nije danas uvrstila na dnevni red nekoliko zakona koje je vlada predložila po hitnom postupku, među kojima i izmene Zakona o visokom obrazovanju, a predsenik Administrativnog odbora Zoran Babić objašjava da se time samo skida oznaka hitnosti i da će se taj prelog verovatno naći na sledećoj sednici. Izmene Zakona o visokom obrazovanju vlada je Skupštini Srbije uputila na usvajanje po hitnom postupku, a njime je predviđeno da u novoj školskoj godini ostane šest ispitnih rokova, kao i da uslov za upis na budžet ostane 48 poena.

Full story »

Mreža: Odložiti raspravu o Zakonu o legalizaciji

by admin Email

Legalizacija bespravne gradnjeBEOGRAD - Mreža za restituciju najavila je danas da će od poslanika Skupštine Srbije i Vlade zatražiti da se povuče iz procedure i odloži rasprava o postojećem predlogu Zakona o legalizaciji objekata.

Full story »

Za govor mržnje u Skupštini kazna do tri plate

by admin Email

Nasilje u parlamentuBEOGRAD - Kodeksom o ponašanju poslanika koji bi parlament trebalo da usvoji na jesenjem zasedanju, uvrede, govor mržnje, laži i obmane narodnih poslanika, izgovorene i van skupštine, mogle bi poslanike da koštaju i tri mesečne zarade.

Full story »

Skupština Vs. Ustavi sud

by admin Email

Skupština ne sluša Ustavni sudBeograd -- Ustavni sud zatražio je od Narodne skupštine 27 puta da donese nove ili izmeni postojeće zakone, ali većina ovih preporuka nije ispunjena. Na osnovu analize 21 preporuke, Beogradski centar za ljudska prava je zaključio da je Skupština Srbije poslušala Ustavni sud Srbije u samo 30 odsto slučajeva, rekao je Dušan Pokušavski iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Full story »

Nova Varoš traži svoj sud

by admin Email

Sud u Novoj VarošiNova Varoš -- Nova Varoš traži da u tom mestu bude formiran Osnovni sud. Delegacija te opštine pokušaće da u Ministarstvu pravde i lokalne uprave izdejstvuje da u toj opštini bude formiran Osnovni sud, rečeno je danas agenciji Beta u toj opštini.

Full story »

Tri godine primene elektronskog nadzora

by admin Email

Elektronski nadzorBeograd - U kućnom pritvoru trenutno se nalazi 38 lica, u kućnom zatvoru 41, dok je u kućnom zatvoru sa elektronskim nadzorom 279 lica, rečeno je Danasu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Mera elektronskog nadzora, koja se primenjuje prema licima kojima sud umesto klasičnog odredi kućni pritvor, kao i kada lice kaznu do godinu dana zameni za kućni zatvor, u Srbiji je počela da se primenjuje pre skoro tri godine.

Full story »

Tužioci dobijaju glavnu reč

by admin Email

tužilačka istragaKada će se pokretati istraga i šta će se dokazivati, od oktobra će odlučivati tužilac. Stručna javnost nije naklonjena novom konceptu sudskog postupka, tvrde i da su neke odredbe protivustavne. Jedna od zamerki je da će pravda biti dostupna bogatima, a siromašni će do nje teško dolaziti.

Full story »

Šta donosi novi Zakon o radu

by admin Email

Prava radnikaPočele konsultacije sa sindikatima o predlogu novog Zakona o radu. U Savezu samostalnih sindikata nisu zadovoljni predlogom da se ukinu otpremnine za čitav staž. Poslodavci i deo sindikata smatraju da je to neophodna mera za privlačenje investitora i podsticaj razvoju domaćeg preduzetništva.

Full story »

Nova mreža sudova od januara

by admin Email

U oktobru se očekuje usvajanje zakona o sedištima sudova i javnih tužilaštava, tako da će nova sudska mreža u Srbiji biti uspostavljena početkom sledeće godine, rekao predsednik Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije za reformu pravosuđa Miroljub Tomić. Nova sudska mreža biće uspostavljena početkom 2014. godine pošto se u oktobru očekuje usvajanje zakona o sedištima sudova i javnih tužilaštava, najavio je predsednik Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije za reformu pravosuđa Miroljub Tomić.

Full story »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 46 >>

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-01-22 03:01:37'
   AND hit_remote_addr = '54.146.206.127'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog5.php/srbija/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1