Category: 02. Pravosuđe Srbija

Nastavak suđenja optuženima za ubistvo Ćuruvije

by Clare Underwood Email

Su?enje za ubistvo ?uruvije Odbranu će iznositi bivši načelnik Državne bezbednosti, Radomir Marković. Za ubistvo Ćuruvije su, pored Markovića, optuženi i nekadašnji načelnik beogradskog centra DB, Milan Radonjić, bivši glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi tog resora, Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora, Miroslav Kurak koji je u bekstvu.

Full story »

Tužba protiv odgovornih za štetu u reizboru

by admin Email

Tužba protiv odgovornih za štetu u reizboruVRNJAČKA BANJA - Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković poručio je danas da će Ministarstvo isplatiti neisplaćene zarade sudijama koje su tokom reizbora 2009. ostale bez funkcija, pa nakon više od tri godine odlukom Ustavnog suda vraćene, ali i da će podneti tužbu protiv onih koji su odgovorni za nastalu štetu.

Full story »

Od 1. januara dvostruko više sudova

by admin Email

mreža sudovaBEOGRAD - Nova mreža sudova koja treba da počne da funkcioniše 1. januara 2014. godine predviđa da se broj osnovnih sudova gotovo udvostruči sa 34 na 66, a broj javnih tužilaštava poveća na 58 kako bi pravda bila jeftinija i dostupnija svim građanima u Srbiji.

Full story »

Nova Varoš traži svoj sud

by admin Email

Sud u Novoj VarošiNova Varoš -- Nova Varoš traži da u tom mestu bude formiran Osnovni sud. Delegacija te opštine pokušaće da u Ministarstvu pravde i lokalne uprave izdejstvuje da u toj opštini bude formiran Osnovni sud, rečeno je danas agenciji Beta u toj opštini.

Full story »

Tri godine primene elektronskog nadzora

by admin Email

Elektronski nadzorBeograd - U kućnom pritvoru trenutno se nalazi 38 lica, u kućnom zatvoru 41, dok je u kućnom zatvoru sa elektronskim nadzorom 279 lica, rečeno je Danasu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Mera elektronskog nadzora, koja se primenjuje prema licima kojima sud umesto klasičnog odredi kućni pritvor, kao i kada lice kaznu do godinu dana zameni za kućni zatvor, u Srbiji je počela da se primenjuje pre skoro tri godine.

Full story »

Tužioci dobijaju glavnu reč

by admin Email

tužilačka istragaKada će se pokretati istraga i šta će se dokazivati, od oktobra će odlučivati tužilac. Stručna javnost nije naklonjena novom konceptu sudskog postupka, tvrde i da su neke odredbe protivustavne. Jedna od zamerki je da će pravda biti dostupna bogatima, a siromašni će do nje teško dolaziti.

Full story »

Nova mreža sudova od januara

by admin Email

U oktobru se očekuje usvajanje zakona o sedištima sudova i javnih tužilaštava, tako da će nova sudska mreža u Srbiji biti uspostavljena početkom sledeće godine, rekao predsednik Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije za reformu pravosuđa Miroljub Tomić. Nova sudska mreža biće uspostavljena početkom 2014. godine pošto se u oktobru očekuje usvajanje zakona o sedištima sudova i javnih tužilaštava, najavio je predsednik Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije za reformu pravosuđa Miroljub Tomić.

Full story »

Sudije tuže državu

by admin Email

Kadije tuže...Više desetina miliona evra država će morati da isplati sudijama i tužiocima koji nisu reizabrani pre četiri godine. Mnogi od njih podneli tužbe i za naknadu nematerijalne štete. Sudije i tužioci koji 2009. godine nisu reizabrani na pravosudne funkcije koštaće državu više nego da su ostali na poslu.

Full story »

Pravosuđe spremno za tužilačku istragu

by admin Email

Nikola SelakovićDržava će pronaći mehanizam da se istražnim sudijama omogući da budu birani za zamenike javnih tužilaca, rekao ministar pravde Nikola Selaković. "U sklopu razgovora koji se tiču otpočinjanja tužilačke istrage i primene novog Zakonika o krivičnom postupku, posebnu temu čini stvaranje mehanizma koji će istražnim sudijama omogućiti da budu birani za zamenike javnih tužilaca", rekao je Selaković Tanjugu.

Full story »

Tužioci 1. oktobra preuzimaju istrage

by admin Email

tužilačka istragaBEOGRAD - Tužilačka istraga u svim javnim tužilaštvima i sudovima u Srbiji počinje da se primenjuje za 15 dana, od 1. oktobra, što znači da istraga "iz ruku istražnog sudije prelazi u ruke tužioca" i tužilaštvo preuzima niz nadležnosti koje su do sada bile sudske. U izjavama za Tanjug stručnjaci iz prakse i teorije ukazali su svako sa svog aspekta na dobre i loše strane novog koncepta krivičnog postupka

Full story »

Država advokatima duguje 10,5 miliona evra

by admin Email

BesparicaBeograd - Ukupan dug države prema advokatima koji su po službenoj dužnosti preuzeli zastupanje optuženih pred sudovima iznosi 1,18 milijardi dinara ili oko 10,5 miliona evra, rečeno je u Ministarstvu pravde. Kako se objašnjava, nasleđena dugovanja advokatima i sudskim veštacima iznosila su u prethodnom periodu 2,3 milijarde dinara, a taj iznos se kasnije i uvećao, pošto su se, pored popisanog iznosa, pojavile druge neizmirene obaveze koje nisu bile popisane.

Full story »

Kolaps pravosuđa zbog dugova

by admin Email

Pravosuđe u dugovimaBeograd - Srpsko pravosuđe nema dugovanja samo prema advokatima koji su po službenoj dužnosti preuzeli zastupanje optuženih pred sudovima, nego i prema sudijama porotnicima, ali i za dovoženje pritvorenika na suđenja.

Full story »

Bivši dekan tuži medije

by admin Email

Milan VišnjićNiš - Pravni zastupnici bivšeg dekana Medicinskog fakulteta Milana Višnjića, osumnjičenog za zloupotrebu službenog položaja, uputiće danas Apelacionom sudu u Nišu žalbu na odluku vanparničnog veća Višeg suda o određivanju pritvora, a podneće i tužbe protiv medija koji su neistinito izveštavali o njegovom hapšenju i rukovođenju fakultetom, saopšteno je za Danas.

Full story »

Ustavni sud Srbije menja adresu

by admin Email

Ustavni sud SrbijeBeograd - Ustavni sud Srbije preseliće se do kraja ove godine u bivšu zgradu Narodne banke u Bulevaru kralja Aleksandra, saznaje Danas. Zgradu je prethodno koristilo Ministarstvo ekonomije, a preseljenje će doći tik na proslavu 50. godišnjice donošenja Zakona o Ustavnom sudu Srbije, koji je proglašen 25. decembra 1963. godine.

Full story »

Izrečene kazne u predmetu "stečajana mafija"

by admin Email

Kazne za stečajnu mafijuBeograd -- Specijalni sud u Beogradu osudio je Gorana Kljajevića na šest i po godina zatvora, a Slobodana Radulovića na pet godina zatvora u predmetu "stečajna mafija". Pored sudije Kljajevića i bivšeg direkotra C marketa koji je u bekstvu, osuđen je i bankar Sekula Pjevčević i to na devet godina zatvora.

Full story »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 30 >>

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-02-19 14:01:16'
   AND hit_remote_addr = '18.212.206.217'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog5.php/srbija/02srb/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1