Category: Zakonodavstvo - Srbija

Prekršajni nalog od 1. marta 2014.

by admin Email

Prekršajni nalogBEOGRAD - Uvođenje prekršajnog naloga u pravosudni sistem Srbije počiniocima prekršaja omogući će da fiksno propisane kazne plate u roku od osam dana u duplo manjem iznosu od zakonom predviđenih. Taj nalog policija i inspekcijski organi će početi da uručuju izvršiocima prekršaja od 1. marta 2014. godine kada krene primena novog Zakona o prekršajima, a do tog roka sva resorna ministarstva moraju da opredele i propišu koji će prekršaji biti podobni za kažnjavanje putem tog novog instituta (kazne u fiksnom iznosu).

ANEM podržao odluku US S o Zakonu o zaštiti manjina

by admin Email

Manjine u SrbijiBEOGRAD - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) pozdravila je danas odluku Ustavnog suda Srbije, kojom su proglašene neustavnim određene odredbe Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina. US S je na jučerašnjoj sednici utvrdio da je odredba Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina u delu koji glasi: "a može da osniva i posebne radio i televizijske stanice koje bi emitovale programe na jezicima nacionalnih manjina" nije u saglasnosti sa Ustavom.

Full story »

Predstavljen evropski nalog za hapšenje

by admin Email

Predstavljen evropski nalog za hapšenjeBEOGRAD - Tokom popodnevnog rada eksplanatornog skrininga u Briselu eksperti Evropske unije detaljno su predstavili evropski nalog za hapšenje, kao i pojednostavljenje procedura ekstradicije. Predstavljeni su Evrodžast, zajednički istražni timovi, objašnjeni su oblici sudske saradnje u oblasti krivičnog prava, kao i evropska mreža sudova (EJN) i mehanizmi međusobne krivično-pravne pomoći između država članica, saopštilo je srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Full story »

48 bodova sledeći put

by admin Email

Predsenik Administrativnog odbora Zoran BabićBEOGRAD - Skupština Srbije nije danas uvrstila na dnevni red nekoliko zakona koje je vlada predložila po hitnom postupku, među kojima i izmene Zakona o visokom obrazovanju, a predsenik Administrativnog odbora Zoran Babić objašjava da se time samo skida oznaka hitnosti i da će se taj prelog verovatno naći na sledećoj sednici. Izmene Zakona o visokom obrazovanju vlada je Skupštini Srbije uputila na usvajanje po hitnom postupku, a njime je predviđeno da u novoj školskoj godini ostane šest ispitnih rokova, kao i da uslov za upis na budžet ostane 48 poena.

Full story »

Mreža: Odložiti raspravu o Zakonu o legalizaciji

by admin Email

Legalizacija bespravne gradnjeBEOGRAD - Mreža za restituciju najavila je danas da će od poslanika Skupštine Srbije i Vlade zatražiti da se povuče iz procedure i odloži rasprava o postojećem predlogu Zakona o legalizaciji objekata.

Full story »

Za govor mržnje u Skupštini kazna do tri plate

by admin Email

Nasilje u parlamentuBEOGRAD - Kodeksom o ponašanju poslanika koji bi parlament trebalo da usvoji na jesenjem zasedanju, uvrede, govor mržnje, laži i obmane narodnih poslanika, izgovorene i van skupštine, mogle bi poslanike da koštaju i tri mesečne zarade.

Full story »

Skupština Vs. Ustavi sud

by admin Email

Skupština ne sluša Ustavni sudBeograd -- Ustavni sud zatražio je od Narodne skupštine 27 puta da donese nove ili izmeni postojeće zakone, ali većina ovih preporuka nije ispunjena. Na osnovu analize 21 preporuke, Beogradski centar za ljudska prava je zaključio da je Skupština Srbije poslušala Ustavni sud Srbije u samo 30 odsto slučajeva, rekao je Dušan Pokušavski iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Full story »

Tužioci dobijaju glavnu reč

by admin Email

tužilačka istragaKada će se pokretati istraga i šta će se dokazivati, od oktobra će odlučivati tužilac. Stručna javnost nije naklonjena novom konceptu sudskog postupka, tvrde i da su neke odredbe protivustavne. Jedna od zamerki je da će pravda biti dostupna bogatima, a siromašni će do nje teško dolaziti.

Full story »

Šta donosi novi Zakon o radu

by admin Email

Prava radnikaPočele konsultacije sa sindikatima o predlogu novog Zakona o radu. U Savezu samostalnih sindikata nisu zadovoljni predlogom da se ukinu otpremnine za čitav staž. Poslodavci i deo sindikata smatraju da je to neophodna mera za privlačenje investitora i podsticaj razvoju domaćeg preduzetništva.

Full story »

Radna verzija Zakona o posredovanju u rešavanju sporova

by admin Email

Radna verzija Zakona o posredovanju u rešavanju sporovaRadna grupa za pripremu Nacrta zakona o posredovanju u rešavanju sporova, koju je formirao ministar pravde i državne uprave, izradila je radnu verziju Nacrta zakona o posredovanju u rešavanju sporova. Javna rasprava o radnoj verziji Zakona sprovodi se u periodu od 15. avgusta do 15. septembra, a po okončanju javne rasprave Ministarstvo pravde i državne uprave sačiniće konačnu verziju Predloga zakona za razmatranje i odlučivanje na sednici Vlade Republike Srbije.

Full story »

Rasprava o Nacrtu zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti

by admin Email

promet nepokretnostiU Srbiji je završena javna rasprava (trajala je do 13.maja) o Nacrtu zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti. Nacrt zakona je izradilo Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, istaknuto je na sednici Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Srbije – Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije.

Full story »

Advokatski predlozi izmene Zakonika o krivičnom postupku

by admin Email

Advokatska komora SrbijePočela je sa radom radna grupa Advokatske komore Srbije za Zakonik o krivičnom postupku. Pozivamo advokate u Srbiji da svoje predloge za izmenu i dopunu Zakonika o krivičnom postupku koji je usvojen 2011. dostave Advokatskoj komori Srbije na adresu a.k.srbije@gmail.com. ili predstavnicima advokature u Radnoj grupi u Ministarstvu pravde i državne uprave, advokatima Jugoslavu Tintoru, na e-mail: adv.tintor@yahoo.com, ili advokatu Mr. Veljku Delibašiću na e-mail: veljkodelibasic@open.telekom.rs.

Full story »

Sprečiti primenu ZKP-a

by admin Email

Kritika Zakonika o krivičnom postupkuIzuzetno je opasno eksperimentisanje u oblasti krivičnog postupka, rekao je zaštitnik građana Saša Janković juče na konferenciji za novinare Udruženja tužilaca Srbije, povodom stručne kritike Zakonika o krivičnom postupku, koju su profesor Pravnog fakulteta u Beogradu dr Milan Škulić i zamenik republičkog javnog tužioca dr Goran Ilić pretočili u knjigu pod naslovom „Reforma u stilu: jedan korak napred – dva koraka nazad”.

Full story »

Primedbe na Nacrt zakona o obrazovanju odraslih

by admin Email

Obrazovanja odraslihPomoćnik ministra prosvete i nauke mr Zoran Kostić odgovara na primedbe brojnih organizacija na Nacrt zakona o obrazovanju odraslih. Primedba da su osnovne i srednje škole privilegovane predlogom zakona o obrazovanju odraslih apsolutno ne stoji, jer se predviđa obaveza da svi javno priznati organizatori aktivnosti obrazovanja odraslih dokažu da ispunjavaju vrlo precizne uslove.

Full story »

Besplatna pravna pomoć i nevidljivi ljudi

by admin Email

Pravno nevidljive osobeMinistarstvo pravde Srbije pripremilo je izmene Zakona o vanparničnom postupku i radnu verziju zakona o besplatnoj pravnoj pomoći koji će posle usvajanja svim građanima Srbije omogućiti jednak pristup pravdi, poručila je juče Snežana Malović, ministarka pravde, a prenosi Tanjug. Izmenama zakona o vanparničnom postupku biće rešen problem pravno nevidljivih osoba, odnosno onih koje nisu upisane u matične knjige rođenih i nemaju lična dokumenta, utvrđivanjem pravila postupka za sastavljanje isprave o činjenici rođenja koja će biti pravni osnov za upis u matičnu knjigu rođenih, objasnila je Malovićeva na skupu o položaju pravno nevidljivih osoba u Skupštini Srbije.

Full story »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >>

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-02-17 16:40:49'
   AND hit_remote_addr = '3.80.38.5'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog5.php/srbija/zakonodavstvosrb/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1