Tri godine primene elektronskog nadzora

by admin Email

Elektronski nadzorBeograd - U kućnom pritvoru trenutno se nalazi 38 lica, u kućnom zatvoru 41, dok je u kućnom zatvoru sa elektronskim nadzorom 279 lica, rečeno je Danasu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Mera elektronskog nadzora, koja se primenjuje prema licima kojima sud umesto klasičnog odredi kućni pritvor, kao i kada lice kaznu do godinu dana zameni za kućni zatvor, u Srbiji je počela da se primenjuje pre skoro tri godine.

Procitaj

Alternativne sankcije, naime, svojevremeno su uvedene kako bi se rasteretili zatvorski kapaciteti, ali to je, istovremeno, i značajna ušteda za državni budžet.

- Ušteda je velika. Ako se uzme cifra od 400 lica, koja svoju kaznu zatvora izdržavaju kroz alternative sankcije, i da za njih Uprava nema troškove smeštaja, hrane, medicinske nege, ušteda za taj broj je skoro 400.000 evra na godišnjem nivou - kažu u Upravi.

Pritvorenici i lica koja su osuđena do godinu dana zatvora, kaznu služe u svojoj kući tako što na nozi nose elektronsku narukvicu, a u stanu im je instalirana centralna jedinica kojom se njihovo kretanje u potpunosti nadzire iz komandnog centra nadležnog ministarstva.

Z. D., jedan od osuđenika koji kaznu zatvora izdržava u svom stanu, za Danas kaže da bilo da je neko „kućni“ tip ili ne, ograničavanje slobode kretanja nije nešto što bi bilo ko poželeo, ali da treba imati na umu da je alternativa kućnom zatvoru - pravi zatvor, te da tu „svako razmišljanje prestaje“.

Govoreći o „nanogici“, kako popularno nazivaju elektronsku narukvicu, naš sagovornik kaže da postoji mnogo mistifikacije u vezi sa njom.

- Ova sprava nije teška ni 50 grama, ne pišti, ne svetli, uprkos onome šta vam kažu, nema ni GPS, tako da ne mogu da prate, mogu samo da znaju da li sam u dozvoljenoj razdaljini od aparata ili ne. Reč je o jednostavnom radio odašiljaču, koji se postavlja na nogu, ne vidi se ispod pantalona, ne smeta kada hodate ni kada trčite. Uz famoznu „nanogicu“ u stan se postavlja i aparat. Ova oprema se postavlja u prisustvu poverenika, koji je zadužen za određen broj ljudi u kućnom zatvoru, i tehničara, koji su krajnje ljubazni i korektni, što me je potpuno iznenadilo, s obzirom da je ipak reč o upravnim organima - priča Z. D.

Prema njegovim rečima, dnevno ima dva sata za izlazak, od 10 do 12 časova, bez ikakvog prethodnog javljanja.

- To vreme je najbolje da se provede u teretani ili na trčanju. Takođe, ima pravo da ide na posao. Uz ovo, osuđenici imaju pravo i da odlaze kod lekara, zubara i da napustite stan u situacijama u kojima bi svaka osoba to uradila, na primer ako se desi požar - dodaje Z. D.

Kao zanimljivost, on navodi da je tokom izdržavanja kazne kućnog zatvora zabranjeno konzumiranje alkohola, te da se, kako kaže, „i zbog takve sitnice rizikuje odlazak u pravi zatvor“.

- Iako bi bio stereotip reći onu „Kada ti život uvali limun, ti napravi limunadu“, taj stereotip ovde prolazi. Vreme koje bih inače proveo negde, radeći nešto, na ovom režimu koristim pametnije. Recimo, izgovor da nemam vremena da čitam sada ne prolazi, pa sam uspeo da se vratim na stari tempo iz studentskih i apsolventskih dana - navodi Z. D.

AUTOR: B. KAROVIĆ
Izvor: danas.rs

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: DataObjectCache::get_by_ID()

SELECT *
  FROM blog_2_titems__item
 WHERE (post_ID = 2684)
 ORDER BY post_ID