Uhapšen zbog ratnih zločina

by alien Email

U Sarajevu je uhapšen bivši zamenik komandanta specijalnog odreda Armije BiH zbog sumnje da je počinio ratne zločine tokom rata u BIH.

Procitaj

Bivši zamenik komandanta specijalnog odreda Armije BiH "Zulfikar" Nihad Bojadžić uhapšen je u centru Sarajeva, zbog ubistvo više od 20 ljudi u Trusini, u opštini Konjic, tokom 1993. godine, saopštilo Tužilaštvo BiH.

"Tokom napada ubijeno je 19 civila i tri vojnika Hrvatskog veća odbrane, mada su se ranije predali, dok je četvoro ranjeno od kojih dvoje dece", izjavio je potparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Bojadžić (47) je uhapšen po nalogu državnog tužilaštva, jer je osumnjičen da je tokom rata u BiH počinio ratne zločine protiv hrvatskog civilnog stanovništva i ratnih zatvorenika, kao zamenik komandanta specijalnog odreda Armije BiH "Zulfikar".

On je sa pripadnicima 45. brdske brigade Armije BiH "Neretvica", izveo napad na selo Trusina, 16. aprila 1993. godine.

Na zahtev Tužilaštva BiH, 16. septembra ove godine uhapšena su četvorice bivših pripadnika specijalnog odreda "Zulfikar" i brigade "Neretvica" koji su, takođe, osumnjičeni da su počinili ratne zločine u Trusini.

U pritvoru se od tada nalaze Nedžad Hodžić, Mensur Memić optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovnistva i protiv ratnih zatvorenika kao i Dževad Salcin i Senad Hakalović optuženi za ratni zločin protiv civila, navela je sarajevska agencija Fena.

Izvor: B92

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: DataObjectCache::get_by_ID()

SELECT *
  FROM blog_2_titems__item
 WHERE (post_ID = 1159)
 ORDER BY post_ID