Uslovni upis sa 48 bodova

by admin Email

Uslovi upisaBeograd -- Dogovorićemo hitno sa fakultetima da studente upišu uslovno, sa 48 bodova kao granicom za budžet, kaže Slobodan Stupar, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje. On objašnjava da iako zakon koji to predviđa još nije izglasan u Skupštini, kada ga izglasaju, takav upis će samo i zvanično biti potvrđen.

Procitaj

Na taj način će se, kaže, sprečiti haos koji može da nastane nakon što Skupština Srbije juče nije usvojila predlog da se Zakon o visokom obrazovanju razmatra po hitnom postupku, iako je upisni rok u toku i studenti nemaju vremena da čekaju. Zoran Babić, predsednik poslaničke grupe SNS, tvrdi za “Blic” da će ovaj Zakon biti razmatran u Skupštini u naredne dve nedelje i da je sa njega samo skinuta oznaka hitnosti.

"Šta su studenti i Vlada radili do juče? Tek sad su se setili! Znamo mi da će nas kritikovati šta god da uradimo i da će i sada reći “evo kakvi su to divljaci”, ali parlamentarne tekovine ne poznaju hitnost postupka", rekao je Babić na pitanje da li su se poslanici sad setili da mogu da vežbaju demokratske procedure na studentima.

On je objasnio da se skupštinska većina nije izjasnila protiv Vladinog predloga da u zakonu ostane svih šest ispitnih rokova i da uslov za budžet bude 48 bodova.

"Siguran sam da će ova rešenja dobiti podršku u parlamentu", dodaje Babić.

Vlada je pre samo dva dana usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju koji predviđa da studenti koji u školskoj 2012/13. godini ostvare najmanje 48 bodova mogu da budu finansirani iz budžeta u 2013/14. godini. Prema aktuelnom zakonu, taj uslov ostvaruju sa 50 bodova. Takođe, vlada je usvojila predlog studenata da u novoj godini ostane šest umesto pet ispitnih rokova.

Studenti upozoravaju da neće još dugo čekati.

"Ovo je poigravanje studentima više nema smisla. Izmene su neophodne jer još nije izvršena reforma koja bi opravdala smanjenje rokova i povećanje bodova za budžet", priča Danilo Jeremić, predsednik Studentske konferencije Univerziteta Srbije.

Izvor: B92

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: DataObjectCache::get_by_ID()

SELECT *
  FROM blog_2_titems__item
 WHERE (post_ID = 2697)
 ORDER BY post_ID