Usvajanje Konvencije o zaštiti žena

by admin Email

Nasilje nad ženamaBeograd -- Srbija će uskoro ratifikovati Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju nasilja nad ženama i u porodici, izjavila je državna sekretarka Stana Božović. Na sastnku s novinarima ona je precizirala da je ta konvencija na dnevnom redu jesenjeg skupštinskog zasedanja koje počinje sutra.

Procitaj

"Ova konvencija treba da obezbedi veća ovlašćenja instituciama, a pre svega policiji. Popravićemo poziciju i mogućnosti za reagovanje nadležnih organa i omogućiti efikasnije mere zaštite", rekla je Stana Božović.

Kako je navela, propisi trenutno ne nude adekvatnu zaštitu kada je reč o praćenju i uhodjenju žrtava, pa će konvencija omogućiti i izricanje zabrane prilaska.

Božović je navela da će se posle usvajanja konvencije raditi na uspostavljanju mehanizama za njeno sprovodjenje, a to podrazumeva i prilagodjavanje postojećih zakona.

Srbija je Konvenciju Saveta Evrope potpisala prošle godine, a biće šesta zemlja po redu koja će je ratifikovati.

Državna sekretarka u Ministarsvu rada govoreći o položaju žen, istakla je da Srbija ima zbog čega da bude ponosna kada je reč o situaciji u parlamentu, pošto je na najnovijoj globalnoj listi 24 zemlja po zastupljenosti u najvisem državnom zakonodavnom organu.

Ona je navela da Srbija ima oko 33 odsto žena u parlamentu, a prosek je 21 odsto.

"Ipak, treba poraditi na većem prisustvu žena u izvršnoj vlasti - u vladi, kao i u lokalnim samoupravama", poručila je Božović.

Ona je kao prioritete Vlade istakla ekonomsko i političko osnaživanje žena.

Izvor: B92.net

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: DataObjectCache::get_by_ID()

SELECT *
  FROM blog_2_titems__item
 WHERE (post_ID = 2686)
 ORDER BY post_ID