Vlada će do kraja godine usvojiti zakon o restituciji

by admin Email

Beograd, 8. jul 2009. godine – Ministar za dijasporu u Vladi Republike Srbije Srđan Srećković izrazio je danas uverenje da će Vlada Srbije do kraja godine usvojiti zakon o restituciji i ocenio da su za to u Srbiji sazrele političke okolnosti.
Srećković je na promociji zbornika "Rehabilitacija i restitucija u Srbiji", održanoj u Ministarstvu za dijasporu, najavio da će na sutrašnjoj sednici Vlade podneti inicijativu za formiranje državne komisije za otkrivanje svih tajnih masovnih grobnica sa telima ubijenih 1945. godine.

Procitaj

On je izrazio uverenje da će inicijativa naići na podršku ne samo Vlade već i cele javnosti, i naveo da je tada, prema podacima istoričara, ubijeno približno 100.000 ljudi.

Srećković je podsetio na to da je Vlada jednoglasno odlučila da formira komisiju za utvrđivanje činjenica gde je ubijen i sahranjen general JVUO Dragoljub Mihajlović i ocenio da će time rehabilitacija biti privedena kraju.

On je konstatovao da do sada nije postojala politička volja za povraćaj nasilno oduzete imovine nakon Drugog svetskog rata.

Ministar je ukazao na to da je država trebalo taj problem da reši 2001. godine, pre početka privatizacija, i naveo da se tome pristupilo 2004. godine, u trećoj demokratskoj Vladi, kada je usvojen Zakon o izjednačavanju prava ravnogorskog i partizanskog pokreta, i 2006. godine kada je usvojen Zakon o rehabilitaciji žrtava političkog progona.

Direktor Direkcije za restituciju i autor teksta u zborniku Vladimir Todorović je kao najveće smetnje restituciji naveo nezavršene privatizacije i izrazio nadu da će vlasti uspeti da reše "Gordijev čvor" denacionalizacije i da će do kraja godine nacrt zakona o restituciji ući u skupštinsku proceduru.

Zbornik radova "Rehabilitacija i restitucija u Srbiji", koji su objavili Kongres srpskog ujedinjenja, Zadužbina Studenica iz San Franciska i Centar za unapređenje pravnih studija, sadrži ideje za rehabilitaciju političkih osuđenika i rešavanje problema restitucije.

Izvor: Vlada R Srbije

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: DataObjectCache::get_by_ID()

SELECT *
  FROM blog_2_titems__item
 WHERE (post_ID = 876)
 ORDER BY post_ID