Category: Zakonodavsto

Hrvatska uvodi lični bankrot

by admin Email

lični bankrotZagreb -- Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa radi na nacrtu zakona o uvođenju ličnog bankrota, na osnovu kojeg bi prezaduženi građani dobili priliku za novi početak. Procene su, prema podacima iz Ministarstva pravosuđa, da je u Hrvatskoj pred ličnim bankrotom oko 15.000 građana koji ne mogu da podmiruju kreditne obaveze, prenosi hrvatski T-portal, pozivajući se na pisanje "Glasa Slavonije".

Full story »

S.Arabija ukida odsecanje glave?

by alien Email

Rijad -- Saudijske vlasti razmatraju mogućnost da formalno odustanu od javnog odsecanja glava osuđenih na smrt kao metoda pogubljenja. Ova zemlja je jedina na svetu u kojoj se smrtna kazna izvršava odsecanjem glave nasred trga.

Full story »

Najavljene izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju u Srbiji

by princess Email

Najavljene izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju u Srbiji, kojima će biti precizirani slučajevi kada su putari odgovorni za saobraćajnu nesreću, biće gotove za tri meseca, najavio je danas član radne grupe Milan Vujanić. Kada vozač naiđe na otvoren šaht i naglo skrene i sudari se s drugim vozilom, on će biti okrivljen, a ne putar - rekao je Vujanić agenciji Beta i dodao da to treba da se promeni da do sada ni policija nije podnosila prijave protiv putarskih preduzeća niti su se ona smatrala obaveznim da neto preduzmu.

Full story »

ACTA ponovo odbačena

by admin Email

Ne za ACTA-uOdbor Evropskog parlamenta (EP) za međunarodnu trgovinu ocenio je danas da kontroverzni Sporazum o borbi protiv piraterije (ACTA) treba odbaciti jer predstavlja pretnju za lične slobode i privatnost građana EU. Odbor je većinom glasova - 19 prema 12, usvojio preporuku da Parlament na sledećoj plenarnoj sednici u julu odbaci ACTA, i tako zadao odlučujući udarac ovom sporazumu.

Full story »

Ustavni sud Srbije zabranio "Obraz"

by admin Email

Nasilje na ulicimaBeograd -- Ustavni sud Srbije u Beogradu doneo odluku o zabrani ultradesničarske organizacije "Obraz", potvrđeno za B92 iz tog suda. Tužilaštvo zadovoljno.MUP Srbije je 2005. godine "Obraz" označio kao klerofašističku organizaciju. Podsetimo, pre "Obraza", Ustavni sud Srbije je prošle godine u junu doneo odluku o zabrani delovanje takođe ultra-desničarske organizacije "Nacionalni stroj".

Full story »

London: Zbog prisilnog braka zatvor

by admin Email

Prisilni brak - doživotni zatvorLondon -- Roditelji koji primoravaju svoju decu na brak suočavaće se u budućnosti sa zatvorskom kaznom, prema novopredloženom zakonu britanske vlade. Predlozi da se prinudni brakovi okarakterišu kao krivično delo usledili su pošto su zvaničnici od januara 2011. preispitali više od 2.000 mogućih slučajeva prinudnih brakova, saopšteno je iz britanskog ministarstva za unutrašnje poslove.

Full story »

Njujork ograničava prodaju sokova

by admin Email

Big CokeGradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg namerava da ograniči prodaju sokova i gaziranih pića u restoranima, bioskopima, stadionima i sportskim halama, na najviše pola litra po čaši, u vidu borbe protiv preterane gojaznosti koja predstavlja veliki problem u Americi. Njujorški gradski sekretarijat za zdravstvo će taj predlog predstaviti Odboru za zdravstvo 12. juna, posle čega će biti doneta konačna odluka.

Full story »

Ubistvo žene - teže krivično delo

by admin Email

FemicidLima -- Peru će u svoj Krivični zakonik uključiti novo krivično delo - "femicid" (ubistvo žene), a minimalna kazna biće 15 godina zatvora. Vlada je u ponedeljak odlučila da novo delo uključi u Krivični zakonik povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra, kako bi obeshrabrila nasilje u porodici u zemlji u kojoj godišnje stotine žena izgube život od te vrste zlodela.

Full story »

Crkva u Hrvatskoj će plaćati PDV

by admin Email

PDV i  za CrkvuZagreb -- Crkva u Hrvatskoj moraće da izdaje račune i plaća PDV na novčane donacije iz inostranstva, kaže Vesna Pusić iz Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU. U praksi to znači još jednu novost, a to je da će Crkva, tj. njene institucije, za svoje usluge morati ispostavljaju račune, pišu mediji u Hrvatskoj.

Full story »

Cigarete na Islandu samo uz recept?

by admin Email

zabrana prodaje cigerataPoznato je da je Island zemlja sa najstrožim zakonima koji se tiču pušenja, a sada postoji mogućnost da se pušenje proglasi kao jedna od bolesti zavisnosti. Islandski parlament će uskoro raspravljati o predlogu da se pušenje proglasi zavisnošću, što bi značilo da se prema pušačima odnosi kao prema bolesnicima koji su obvezni da redovno posećuju lekara. Ovo bi takođe podrazumevalo da cigarete mogu da kupe samo u apoteci i to uz recept, gde bi kutiju cigareta plaćali po tržišnoj ceni od 5,41 evra.

Ipak bez minareta u Švajcarskoj

by alien Email

Ženeva -- Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio tužbu nekoliko udruženja muslimana protiv odluke Švajcarske da zabrani gradnju minareta na džamijama.

Full story »

Otkaz zbog rečenice "Hristos vas voli"

by alien Email

Radnik telefonske centrale jedne velike nemačke firme dobio je otkaz pošto sve razgovore završava rečenicom "Hvala na pozivu, Hristos vas voli".

Full story »

Od ponedeljka u Francuskoj zabranjeno nošenje burke

by alien Email

U Francuskoj sutra stupa na snagu zakon o zabrani nošenja burke na javnim mestima čime će Francuska postati druga evropska zemlja, nakon Belgije, koja je uvela takvu zabranu.

Full story »

Sud u Strazburu dozvolio prisustvo "raspeća" u školama

by alien Email

RIM, STRAZBUR - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu danas je doneo odluku da prisustvo "raspeća" u učionicama državnih škola u Italiji ne krši pravo na obrazovanje, ukinuvši time prvobitnu presudu kojom je isti sud osudio Italiju. Sud je takvu odluku doneo sa 15 glasova za i dva protiv, prenela je agencija Ansa.

Full story »

Malta: Referendumom do razvoda

by alien Email

LA VALETA - Oko 400.000 stanovnika Malte, jedine države u Evropi koja zabranjuje razvod braka, izjasniće se 28. maja na referendumu da li žele da se usvoji zakon koji bi omogućio supružnicima da se razvedu.

Full story »

1 2 3 4 >>

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-02-17 20:52:45'
   AND hit_remote_addr = '54.90.204.233'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog5.php/zakonodavstvo/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1