12 trikova za spas vozačke dozvole

by admin Email

Vještim potezima možete se izvući makar vas policija snimi pri prebrzoj vožnji ili uhvati kako alkoholizirani upravljate autom. Također, bitka za kune i vozačku nije izgubljena dobijete li i paprenu kaznu. Ako se niste uspjeli izvući na licu mjesta, od plaćanja prekršaja može vas spasiti sudska zastara, koristite li mane sporog i neučinkovitog pravosuđa.

Procitaj

Zbog sporosti sudova i dvogodišnjeg roka zastare od dana počinjenja prekršaja, mnogi se prekršajni postupci prekidaju po sili zakona i prije nego što su stvarno i započeti.
Da bi okrivljeniku bila izrečena kazna za prekršaj, mora se prvo pojaviti na sudu. Mnogi stoga naprosto izbjegavaju preuzimanje poziva na zakazana ročišta, kupujući tako vrijeme, u očekivanju zastare.

Što učiniti nakon što vas zaustavi policija nakon počinjenja prometnog prekršaja? Preostaje vam zadržati hladnu glavu te se što bezbolnije pokušati izvući iz neugodne situacije. Najbolje je odglumiti zbunjenost i pokušati regredirati u dječje oblike ponašanja. Naime, u takvim prigodama, policajci u psihološkom smislu spontano preuzimaju ulogu strogih roditelja, a vas doživljavaju kao zločestu djecu, koju svakako treba kazniti. Na vama je da ih što učinkovitije smekšate.

Strogim plavcima najbolje je skrušeno priznati zločin te baciti kakvu srcedrapateljnu, pokajničku priču. Cilj je obratiti ih iz pozicije strogih očeva neopazice skliznuti u onu zaštitničkih majčica, koje razumiju i prihvaćaju sve naše idiotske razloge za nepodopštine te ih dobrohotno i velikodušno praštaju.

Pobudite li razumijevanje čuvara zakona, veliki su izgledi da će vam dozvola ostati u džepu i u slučaju najtežih prekršaja. Na svaki nagovještaj da bi zaslužena kazna mogla biti zamijenjena manjom, korisno je nastaviti sa cjenkanjem, uz naglašavanje socijalne komponente. Uz dovoljno upornosti, na kraju obično otpadne naplata i najmanje globe, a policajci vas isprate veselim pozdravima i mahanjem. Uz navedeno, vozačice mogu mnogo postići i koketiranjem, naravno, ako policajci nisu skloniji drugoj strani medalje.

1. Izbjegavanje sudskog poziva

Bez osobnog zaprimanja poziva, nema ikakvih sankcija za nedolazak na sud. Tek u slučaju nedolaska na ročište, nakon urednog uručenja poziva, sudac može narediti privođenje okrivljenika. Profesionalni uručitelji kod nas ne postoje, pa vam vještim izbjegavanjem poštara zastara ne gine.

2. Nepojavljivanje na sudu

U slučaju zaprimanja poziva, okrivljenici mogu neposredno uoči ročišta uputiti sudu ispriku zbog nedolaska iz opravdanih razloga, bolesti ili službene spriječenosti i učiniti privođenje pravdi i dalje krajnje neizvjesnim. Ako “opravdanih” razloga bude dovoljno, događa se željeni scenarij - zastara.

3. Traženje suočavanja i naknadnog vještačenja

Pristupe li ročištu, okrivljenici mogu zahtijevati suočenje s podnositeljem prijave te izvođenje drugih dokaza, poput vještačenja dokumentacije ili rekonstrukcije na mjestu događaja, čime se dodatno kupuje vrijeme. Nakon dvije godine, pogađate, slijedi

4. Žalba višem sudu

Zaprimanjem sudskog rješenja s izrečenom kaznom, preostaje još mogućnost podnošenja žalba višem prekršajnom sudu. Da rješenje višeg suda postane pravomoćno, također mora biti uredno dostavljeno, unutar roka zastare...  

5. Loša socijalna situacija

Suzu na oko policijskog službenika možete izmamiti pričom o tragičnoj finanacijskoj situaciji. Općenito, ne možete promašiti s tugaljivim naricanjem, no pokazivanje praznog novčanika pogađa ravno u srce. Razlog? Zbog visine plaće, policajac će se lako poistovjetiti s vama.

6. Zdravstveni problemi

Oprost policijskog službenika može se zaraditi i pokazivanjem bunta uputnica za specijalističke pretrage. Najpraktičnije je spomenuti želučane probleme i prijetiti eksplozijom debelog crijeva, što će ogaditi život i najtvrdokornijima. S druge strane, zanemarite priču o porciji apaurina, koju ste popili netom prije.

7. Utjecajni poznanici

Pozivanje na moćne poznanike u sekundi vas može riješiti svih briga. No, ova taktika prilično je riskantna. Osim što pogreškom možete reći da ste upravo bili na kavi sa šefom policije koji je trenutno na stručnom osposobljavanju u Paragvaju, kod policajca lako možete izazvati inat.

8. Ženski atributi

Jednakost spolova ozbiljno se dovodi u pitanje kad su u pitanju policijske zasjede. Dok muški prometni prekršitelji znaju platiti i za manji previd, dugonogim ljepoticama opraštaju se i teški prekršaji. Posebice ako uz široki osmijeh, policajca daruju dubokim dekolteom i dvosmislenim izjavama.

9. Lažni identitet

Ako ste vozili službeni auto i prisiljeni se otkriti identitet vozača možete se spasiti slanjem lažnih podataka. Bilo je slučajeva da je policija dobivala podatke prepisane s osmrtnica, a ukoliko ne želite ići tako daleko uvijek možete navesti ime i prezime dalekog rođaka iz dijaspore

10. Mito i korupcija

Postoje situacije iz kojih vas jedino može izvući novčana donacija. Najbolje je da to izvedete što spontanije, kao da je Sjepan Radić slučajno zalutao u vozačku. Ipak, neke policajce će pokušaj mita uvrijediti, a onda slijedi pravi pakao.

11. Muška solidarnost

Nakon što ste uhvaćeni kako upravljate autom ohrabreni maliganima možete se pozvati na obiteljske probleme. Primjetite li vjenčani prsten na ruci čuvara zakona, pokušajte ga raznježiti riječima: Gospon policajac, pa i vi bi pili da imate ovakvog zmaja doma. Hrabro, ali vrijedi pokušati12. Zemljaštvo

Prepoznate li po glasu da potječete iz istog kraja kao policajac, svakako odigrajte na tu kartu. Ako tijekom razgovora otkrijete i neke daleke rođačke veze, spašeni ste. Razdragani policajac ubrzo će zaboraviti na kažnjavanje, a razići ćete se kao najbolji prijatelji.

Izvor: jutarnji.hr

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: DataObjectCache::get_by_ID()

SELECT *
  FROM blog_2_titems__item
 WHERE (post_ID = 2026)
 ORDER BY post_ID