Čovek i crv imaju isti broj gena

by admin Email

Njujork - Najnovija istraživanja genetičara pokazala su da čovek ima znatno manji broj gena nego što se do sada mislilo. Koliko gena je potrebno da bi se stvorilo ljudsko biće? Gotovo isti broj koliko ih sadrži jedna biljka ili majušni crv - kažu najnovije procene naučnika koji su drastično smanjili broj gena u ljudskom organizmu u odnosu na procene od samo pre tri godine. Nova procena govori da čovek poseduje između 20.000 i 30.000 gena što je znatno manje od do sada važećih procena - između 30.000 i 40.000.

Procitaj

Neka poređenja otkrivaju gotovo senzacionalne podatke: majušni, okrugli crv po imenu "C elegans", inače eksperimentalni ljubimac naučnika, poseduje 19.500 gena dok mala cvetna biljka iz porodice slačica, "arabidopsis", ima ih oko 27.000. Međutim, složenost ljudskog organizma potiče od detalja koji su više nego prosta lista njegovih gena - tvrde naučnici.
- Kad je ljudski organizam u pitanju, nije odlučujući samo broj gena. Važnije je kako, zapravo, priroda koristi te gene - smatra genetičar Erik Lender sa Instituta Broud u Masačusetsu, takođe član istraživačkog tima. "Moramo se jednostavno pomiriti s činjenicom da nemamo mnogo više gena od crva" - kaže Džerald Rubin s kalifornijskog univerziteta Berkli. FONET

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: DataObjectCache::get_by_ID()

SELECT *
  FROM blog_2_titems__item
 WHERE (post_ID = 543)
 ORDER BY post_ID