Život bez Googlea i njegovih servisa

by admin Email

život bez googleaTom Henderson je pre godinu dana odlučio da se razvede od Googlea i svih njegovih servisa. Pogledajte kakvi su njegovi utisci nakon godinu dana života bez Googlea. Dosta toga se desilo za godinu dana, uglavnom dobrog. I dalje postoje momenti kada se dešavaju čudne stvari usled nedostatka Googleovih proizvoda. Ali sam i dalje srećan jer sam napravio pravi izbor.

Procitaj

Postoje određene stvari koje sam zapazio nakon razvoda. Zaista je neverovatno u kojoj meri sakupljanje podataka putem interneta zaokuplja skoro svaku sferu naših života i koliko su „uslovi korišćenja“ javni.

Sajtovi više nisu toliko stidljivi kada su njihova pravila u pitanju ali i informacije koje ostavljate. Vaš telefon, kreditna kartica pa čak i auto voljno odaju informacije o tome šta ste radili i gde ste bili.

Sve ove informacije mogu biti prodate nekome koga ne poznajete i postojaće dugo nakon vaše smrti.

Glavni razlog za razvod predstavljali su uslovi korišćenja koje mi je nametnuo Google.

Napravio sam listu svih programa i aplikacija koje mogu bez većih problema da zamene najveći deo Googleovih servisa.

Doduše, moram da priznam da zbog istraživanja i svog Android telefona i dalje posedujem Google nalog.

Kako sam zamenio Google:

- Za pretragu koristim DuckDuckGo. Iako postoje dani kada ću se odlučiti na Yahoo pretragu.

- Za mejlove koristim sopstveni server. Ponekada ću pribeći Yahoo Classicu, iako je kompanija prestala sa podrškom.

- Za mape koristim Mapquest. Moj drugi izbor su Yahoo maps – UI im nije nešto ali su zato same mape dobre.

Za muziku i video koristim Vimeo koji može da bude dobra zamena za YouTube, i vrlo često koristim DuckDuckGo kako bih tražio određeni video.

Kada su slike u pitanju, zadržao sam svoj Flickr i Shutterfly nalog. Oba naloga su zatvorena za sve osobe koje nemaju moj poziv. Uglavnom brišem cookies svakodnevno, iako sumnjam da to mnogo pomaže.

Za održavanje kontakata sa porodicom, nakon što sam obrisao svojih 3.000 Google+ prijatelja, koristim Facebook, iako mu ne verujem. Većina identiteta ljudi slabo je zaštićena tako da vrlo retko postavljam bilo šta na Facebook. Linked-in je moj javni profil. Što se Twittera tiče, možete me zateći kako povremeno tvitujem.

Ne koristim GPS, više volim stare dobre papirne mape.

Kada je prevođenje u pitanju, koristim Babefish. Postoje i druge opcije ali nijedna od njih nije onoliko dobra koliko bih to voleo.

Što se tiče aplikacija, Amazon je adekvatna zamena za GooglePlay.

Šta se promenilo?

Svaki put kada primetim nešto što ima veze sa Googleom dobijem čudan osećaj – kao kada vidite bivšu devojku na ulici. Samo se uljudno javite i nastavite sa svojim životom. Jednostavno sam nastavio sa svojim životom. Ne postoji ništa što Google može da mi ponudi a da ja to već nemam.

Bilo mi je potrebno ukupno sedam dana da u potpunosti izbrišem Google iz mog života. Moguće je pronaći adekvatne alternative i mislim da je ceo proces vredan truda.

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: DataObjectCache::get_by_ID()

SELECT *
  FROM blog_2_titems__item
 WHERE (post_ID = 2479)
 ORDER BY post_ID