Category: Popularna nauka

Naučnici predlažu put na Mars samo u jednom pravcu

by alien Email

Kolonizacija Marsa mogla bi da bude mnogo brža i ekonomičnija ukoliko bi se astronauti ponašali kao prvi doseljenici u Severnu Ameriku – bez želje da se ikada više vrate na matičnu planetu Zemlju, navode dva američka naučnika.

Full story »

Vaginalna hirurgija sve popularnija

by princess Email

Sve je više hirurških zahvata labioplastike, kojim se menja izgled ženskog polnog organa, prenosi italijanska “Stampa”.
Prema najnovijim izveštajima australijskog istraživanja, vaginalna hirurgija u poslednjoj deceniji doživela je pravi bum. U 2001. godini bilo je tek 500 intervencija godišnje, a danas ih ima čak 1.400, što znači trostruko više.
Labioplastika je hirurška intervencija koja smanjuje veličinu i izgled vaginalnih usana.

Full story »

Otisci stopa jetija na Himalajima

by admin Email

Grupa japanskih alpinista avanturista saopštila je da je otkrila otiske stopa mitskog bića jetija za koje se veruje da živi u vrhovima Himalaja između Nepala i Tibeta.

"Otisci su dugi oko 20 centimetara i slični su otiscima ljudskog bića", izjavio je Jošiteru Takahaši, šef "Japanskog jeti programa" po povratku u nepalsku prestonicu Katmandu.

Full story »

Uskoro moguće kloniranje mamuta?

by admin Email


Zahvaljujući japanskim istraživačima, koji su uspeli da kloniraju miša zamrznutog pre 16 godina, povećale su se šanse da jednog dana "vaskrsnu" mnoge izumrle praistorijske životinje, kao što je mamut, čije je mladunče pronađeno zaleđeno u sibirskoj pokrajini Jakutija, piše onlajn izdanje lista Američke akademije nauka.

Full story »

Čovek i crv imaju isti broj gena

by admin Email

Njujork - Najnovija istraživanja genetičara pokazala su da čovek ima znatno manji broj gena nego što se do sada mislilo. Koliko gena je potrebno da bi se stvorilo ljudsko biće? Gotovo isti broj koliko ih sadrži jedna biljka ili majušni crv - kažu najnovije procene naučnika koji su drastično smanjili broj gena u ljudskom organizmu u odnosu na procene od samo pre tri godine. Nova procena govori da čovek poseduje između 20.000 i 30.000 gena što je znatno manje od do sada važećih procena - između 30.000 i 40.000.

Full story »

Ja robot… ili možda android?

by admin Email

Piše:
Dražen Jurman

Sve veći broj andorida i robota koji se gotovo svaki dan predstavljaju u svijetu oduševljavaju sve, pa jedva čekamo kad će biti sastavni dio svakog doma. A dok se to ne dogodi, prisjetimo se malo povijesti, sadašnjosti ali i budućnosti robotike i humanoidne robotike.

Full story »

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: Hit: Check for reload

SELECT SQL_NO_CACHE hit_ID
  FROM blog_2_thitlog
 WHERE hit_datetime > '2019-02-22 04:59:55'
   AND hit_remote_addr = '34.228.115.216'
   AND hit_uri = '/new/b2/blogs/blog7.php/nauka/'
   AND hit_agent_type = 'unknown'
 LIMIT 1