Tinejdžeri ne koriste kontracepciju

by admin Email

kontracepcijaBeograd -- Mladi u Srbiji prerano stupaju u seksualne odnose, najčešće već sa 17 godina, a mali broj njih koristi neki oblik kontracepcije, ocenili medicinski stručnjaci. Načelnica Republičkog centra za planiranje porodice pri Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije Katarina Sedlecki kazala je da je trećina mladih tokom različitih ispitivanja navela da je preuranila čak i nekoliko godina kada je u pitanju prvo seksualno iskustvo.

Procitaj

Ona je ukazala da su poslednja istraživanja Ministarstva zdravlja pokazala da među mladima uzrasta od 15 do 24 godine najveći broj prvo seksualno iskustvo doživi u 17. godini, a da je među njima nešto veći broj mladića nego devojaka.

Stručnjaci navode da su motivi često radoznalost, želja za eksperimentom, potreba da vole i budu voljeni, da se ne bi razlikovali od svojih drugova i drugarica, da bi se "pokazali" u društvu ili da ih partner zbog neiskustva ne ostavi.

Sedlecki je, međutim, ukazala da preuranjena seksualna aktivnost nosi veliki broj rizika, jer su devojke koje rano stupaju u odnose "telesno relativno razvijene", ali su nedovoljno psiho-socijalno zrele da bi imale odgovornost za svoje ponašanje.

"Češto se događa neplanirana trudnoća i ona nastaje rano i najčešće kada devojke još o tome ne razmišljaju", kazala je Sedlecki navodeći da rezultati nekih svetskih studija pokazuju da polovina svih predbračnih trudnoća nastaje u prvih šest meseci seksualne aktivnosti, a čak petina tokom prvog meseca.

Predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje Ana Mitrović kazala je da je informisanost sada bolja nego pre.

"Mladi o rizicima nezaštićenih seksualnih odnosa imaju površno znanje, a i to što znaju ne primenjuju kako treba, kako bi zaštitili svoje, prvenstveno, reproduktivno zdravlje", kazala je Mitrovićeva.

Prema njenim rečima, između 40 i 50 odsto seksualno aktivne populacije ne koristi kontraceptivna sredstva, dok se 60 odsto ukupne populacije, koji je koriste, "pridržava" neke od nesigurnih metoda.

"Kondom koristi 30 odsto, ali ne pri svakom seksualnom odnosu, što i jeste najveći problem, jer je za neželjenu trudnoću ili polno prenosivu bolest dovoljan samo jedan nezaštićen odnos", kazala je Mitrovićeva.

Stručnjaci upozoravaju da nedovoljna informisanost i korišćenje kontracepcije osim polno prenosivih infekcija dovodi i do neželjenih trudnoća koje se često i kod mladih završavaju abortusom.
Izvor: B92

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: DataObjectCache::get_by_ID()

SELECT *
  FROM blog_2_titems__item
 WHERE (post_ID = 1546)
 ORDER BY post_ID