Uskoro moguće kloniranje mamuta?

by admin Email


Zahvaljujući japanskim istraživačima, koji su uspeli da kloniraju miša zamrznutog pre 16 godina, povećale su se šanse da jednog dana "vaskrsnu" mnoge izumrle praistorijske životinje, kao što je mamut, čije je mladunče pronađeno zaleđeno u sibirskoj pokrajini Jakutija, piše onlajn izdanje lista Američke akademije nauka.

Procitaj

Dosad je kloniranje u stilu ovce Doli bilo moguće korišćenjem živih ćelija iz kojih se DNK vadio i ubacivao u nove jajne ćelije.

Grupa naučnika Centra za biologiju Japanskog instituta prirodnih nauka u Kobeu uspela je da, prvi put, proizvede zdrave jedinke klonirane iz tela miševa čuvanih u zamrznutom stanju čitavih 16 godina.

Istraživači su smatrali da je kloniranje pomoću otopljenih ćelija veoma teško, gotovo nemoguće jer bi kristali leda oštetili njihov DNK.

To je bila jedna od glavnih prepreka nadi da će jednog dana biti moguće oživeti mamute i druge izumrle životinje čija su tela pronađena sačuvana u ledu.

Japanski istraživači su premostili taj problem uspešnim kloniranjem miševa čija su tela bila držana 16 godina zamrznuta na temperaturi od minus 20 stepeni Celzijusa.

Nakon odmrzavanja, istraživači su izvadili nukleuse iz ćelija moždanog tkiva miševa i ubrizgali ih u prazne jajne ćelije iz kojih je izvađen DNK kako bi pokrenuli klonirane embrione.

Matične ćelije iz embriona potom su upotrebljene za drugi krug kloniranja. Njihov genetski materijal ubrizgan je u jajne ćelije bez nukleusa da bi se dobili embrioni iz kojih su nastala četiri klonirana miša.

Ideja o kloniranju praistorijskih životinja korišćenjem genetskog materijala zamrznutih fosila nije nova.

Pre nekoliko godina japanski biolozi su pokušali, ali bez uspeha, da kloniraju mamuta čije je telo pronađeno zamrznuto u Sibiru.

Eksperiment nije uspeo jer nije bilo neophodnog "živog" materijala koji bi mogao da bude upotrebljen za reprodukciju.

Stručnjaci instituta u Kobeu smatraju, međutim, da tehnologija na kojoj su radili pruža značajan pomak. Oni tvrde da je teoretski moguće klonirati mamuta.

An unexpected error has occurred!

If this error persists, please report it to the administrator.

Go back to home page

Additional information about this error:

MySQL error!

MySQL server has gone away(Errno=2006)

Your query: DataObjectCache::get_by_ID()

SELECT *
  FROM blog_2_titems__item
 WHERE (post_ID = 547)
 ORDER BY post_ID