Mojepravo.net   Pravni adresar   Dešavanja   Pravna literatura   E-kolumne   Studentski blog   Moj fakultet ZABAVA|    * Humor   * Igrice   * Telo i um  

Sva vremena su u UTC [ DST ]Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Pronađi:
Autoru Poruka
 Tema posta: Bolonja
PostPoslato: Subota,07.11.2009. 20:26:12 
Legally blonde
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Četvrtak,04.9.2008. 18:11:24
Postovi: 17066
Lokacija: London
Rod: Seka
Moj fakultet: PF u Beogradu
Pravničko obrazovanje: Diplomirani pravnik
Kako vama deluje program studiranja zvan "Bolonja"? Da li mislite da je bolji ili je bolji prethodni nacin studiranja?

_________________
... i najnesrecniji zivot ima svojih suncanih casova!


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Bolonja
PostPoslato: Subota,07.11.2009. 20:27:28 
Legally blonde
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Četvrtak,04.9.2008. 18:11:24
Postovi: 17066
Lokacija: London
Rod: Seka
Moj fakultet: PF u Beogradu
Pravničko obrazovanje: Diplomirani pravnik
evo sta je danas izaslo u dnevnim novinama Politika:

Болоња” у пракси: нико неће у бечелоре


Несигуран статус звања које подразумева краће студирање и касније запошљавање, па академци бирају дужи пут до – звања мастера

На Правном факултету предложено да се измене и звања и цео систем студија (Фото Танјуг)

Иако се до сада највише прашине у јавности подигло због увођење мастера као потпуно новог звања у образовном систему Србије, судећи по гласу који стиже са факултета, суд академске јавности није прошло ни овако осмишљено звање бечелора. Иако замишљено као прва степеница на високошколским лествицама, прве генерације са овом дипломом ускоро ће се суочити са много непознаница, а највећа је – где ће моћи да се запосле.

Тренутно је на факултетима ситуација разнолика – негде се бечелор стиче после три, а негде после четири године студирања, а према нашој мини-анкети међу студентима, нико и не размишља да покуша да пронађе посао после дипломирања, већ се подразумева – упис на мастер студије.

Све ово су само неки од разлога што је група професора београдског Правног факултета предложила да се измене и звања и цео систем студија, са јаким аргументом да је право недавно изузето из Болоњске реформе управо у њеној колевци – Италији. Слична је ситуација и у Немачкој, где су право и медицина у старту изузети из овог процеса, а однедавно и техничке науке.

– Ми се као факултет залажемо да се хитно промени Закон о високом образовању. Стављена је на папир радна верзија те могуће реформе, имали смо разговоре и са министром просвете и добили смо уверавања да ће то озбиљно бити узето у обзир. Добро је што су и неки наши професори чланови комисије која треба да уради нацрт новог закона. Оно што је важно јесте то да немамо много времена, јер следеће године морамо да се суочимо са последицама тих помало брзоплетих реформи – објашњава за наш лист професор др Милан Шкулић, нови продекан за науку Правног факултета Универзитета у Београду.

Прве бечелор дипломе би на овом факултету требало да буду подељене идуће године, додаје продекан и истиче да са становишта факултета и универзитета, оно што није прошло тест мора хитно да се мења, „јер ћемо опет имати један гломазни систем који је неефикасан”.

– Ситуација је врло конфузна, нико не зна какав ће заправо бити њихов статус и заиста нисам сигуран како ће се то до краја реализовати. Бечелори практично неће моћи да се баве никаквим озбиљним правничким послом док не заврше ту пету годину – појашњава наш саговорник.

Он подсећа да су на Правном факултету у Београду студије деценијама трајале четири године и да се на крају стицало звање дипломираног правника. Потом је уведен систем трогодишњих студија за звање „обичног” правника, који би обављао послове административног карактера у неким предузећима, али никако не у правосуђу или адвокатури.

– То није био типичан бечелор и постојао је на другим правним факултетима, али не и код нас. Потом је дошло до чувене болоњске реформе која је примењена са много компликација, а да није потпуно јасна ни ономе ко ју је увео, а ни онима који је примењују. Замишљено је да студије трају четири године, након које се добија та прва диплому бечелор (што је смешно, јер тај израз на енглеском буквално значи нежења), а онда би се након једне године додатног студирања добијало звање мастера. И ово ново звање је, чини ми се, исто лоше заживело у пракси, јер не може да се пореди са некадашњим магистрима наука, а налази се нешто мало изнад већ дипломираних правника – сматра др Шкулић.

Зато стручњаци с овог факултета предлажу да се цео систем врати на некадашње четворогодишње студије, након којих би се добијало звање мастера (мајстора) струке. А онда би они који желе да се баве науком могли да након једне године студија стекну звање мастера науке.

Продекан тврди да сличан систем већ постоји у Француској, рецимо на Сорбони, где се студенти школују за мастера један и мастера два и да су и други факултети махом незадовољни новим системом звања и студија и да мало ко то одобрава.

Продекан за наставу Природно-математичког факултета у Крагујевцу др Александар Теодоровић каже да је још рано да се виде прави ефекти новог система студирања, мада већ има повратних информација од академаца да студирање јесте олакшано. Овде се на физици и хемији студира четири плус једна година, а на математици и биологији три плус две.

– Ми смо тренутно на трећој години Болоње, тако да ће тек у октобру бити подељене прве бечелор дипломе, и то на математици и биологији. На Западу човек за три године буде научен да ради, али у Србији то није тако. Наш факултет иначе даје кадар за наставу, а мислим да после три године они неће моћи да се запосле већ ће морати да иду на мастер. Или можда нешто приватно, не знам – каже професор Теодоровић, појашњавајући да се на мастер не прелази по аутоматизму, већ да ће дипломци поново морати да конкуришу, без обзира на то што су дипломирали на овом факултету.

_________________
... i najnesrecniji zivot ima svojih suncanih casova!


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Bolonja
PostPoslato: Subota,07.11.2009. 20:46:43 
Stanoviti gospodin iz Službe
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Nedelja,20.1.2008. 17:01:53
Postovi: 16534
citirao bih jedan komentar na taj tekst, onako... bez razloga :roll:


"gospodo profesori, da ste malo više imali sluha za studente (kao što obično jako retko imate), da ste se ozbiljno bavili svojim obavezama (izrada adekvatne literature, studijskog programa i evaluacija rada) i da niste konstantni protivnici bolonje (koja je zapravo veoma jednostavna), verovatno biste i uspeli da učinite sistem funkcionalnim. ovako, ne znam čemu nekakva iščuđavanja. a to što vam je "bachelor" smešno i kako selektivno birate tumačenje koje vam se dopada da biste ismevali nešto što pre svega sami ne razumete, govori opet o vama - bachelor znači diplomac ili diplomirani student."


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Bolonja
PostPoslato: Subota,07.11.2009. 21:08:00 
Zaslužni građanin
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Sreda,01.4.2009. 13:05:01
Postovi: 5058
Rod: Bata
Moj fakultet: PF u Podgorici
Pravničko obrazovanje: Diplomirani pravnik
Ne znam kakav je bio "stari sistem",pa ne mogu da usporedim,niti da li je ovo sto se kod nas primjenjuje zaista Bolonja,ali mi se definitivno ne svidja kako su stvari organizovane na podgorickom PF...


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Bolonja
PostPoslato: Subota,07.11.2009. 21:55:24 
Zaslužni građanin
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Četvrtak,03.4.2008. 17:22:33
Postovi: 458
Lokacija: Juzna pruga
Rod: Bata
Moj fakultet: PFu Nišu
Pravničko obrazovanje: Diplomirani pravnik
Bolonja je izuzetna zamisao, ali kod nas je to jedan neuspeli eksperiment, a žrtve su zna se ko – studenti! Čini mi se, da su se pametni srbi opet setili da rade po svom, uzmu što im se sviđa od evropskog modela studiranja I naprave neki kvazi model pa to predstavljaju pod parolom evropskih standarda.
Ovim kozmetičkim promenama omogućeno je samo uzimanje novca od studenata, a da se na univerzitetima u Srbiji suštinski ništa nije promenilo.
Mislio sam da će se sa uvođenjem akreditacije promeniti nešto, međutim samo se došlo do toga da su većina fakulteta mehanički podelili studije na dva ciklusa, tri plus dva ili četiri plus jedan, bez suštinskih promena na nivou programa, organizacije, metoda, uslova studiranja. Formuli četiri plus jedan pribegli su fakulteti koji nisu hteli da se odreknu programa i načinu rada, pa je master peta godina bukvalno nakalemljena i na brzinu programski „sklepana“. Takođe sa jednosemestralnim ispitima je nastao problem, jer su godinama pravljeni brojni glomazni predmeti prema profesorima ili potencijalnim profesorima. Opet na brzinu, po principu makaza, pristupilo se ovom poslu. Glomazni predmeti nisu preispitani, pretreseni, funkcionalno redukovani, već su samo iscepkani na više manjih ili je višak gurnut u takozvani master program. Ja sam po starom sistemu I ispit koji trenutno spremam -Trgovinsko pravo, ima 1250 strana, a sada vidim da postoji četri ili pet ispitčića koji postoje po novom studijskom programu. Udžbenik je ogroman, kriterijum za ocenu znanja jedne od profesorki je nenormalno strog. Prolaznost na ovom ispitu za nas po starom programu je oko 20%, pa se onda pitam ko je ovde lud!!! Ovde nije u pitanju Bolonja, već je u pitanju zdrav razum I nepreduzimanje nikakvih mera za rešavanje problema koji se protežu deceniju unazad.
Zašto se ispiti ne polažu po bolonji, zašto prolaznost nije po bolonji, zašto predavanja nisu po bolonji, zašto udžbenici nisu po bolonji....samo je "po bolonji" sredstvo za naplatu para.
Ova pitananja muče sve nas I teško je da će se nešto promeniti u pojedinim konzervativnim glavama, jer njihov dinosauruski status im je toliko prirastao k srcu I teško da će te nekog profana preko šesdeset godina naterati da radi po bolonji, da ceo dan radi sa studentima I td, tako da će se sve na kraju ipak svaliti na grbaču studenata, dok na scenu ne dođu neki novi ljudi, koji pre svega imaju drugačiji mentalni sklop u glavama! :?

_________________
Više vredi vojska magaraca koju predvodi lav, nego vojska lavova koju predvodi magarac.


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Bolonja
PostPoslato: Subota,07.11.2009. 23:50:41 
Pripravnik
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Petak,18.9.2009. 14:23:52
Postovi: 62
Moj fakultet: PF u Beogradu
Pravničko obrazovanje: Student 4. godine
Najveca glupost koja se desila u prosveti bar sto se tice naseg fakulteta je Bolonja. I svi propratni efekti debilizam.... Ispada da posle zavrsene 4 godine si ku.... na biciklu. Znam kakav je bio stari sistem samo iz price naravno da je imao mana ali kod Bolonje je problem sto nema vrlina.


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Bolonja
PostPoslato: Nedelja,08.11.2009. 01:07:51 
Stanoviti gospodin iz Službe
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Nedelja,20.1.2008. 17:01:53
Postovi: 16534
oskar napisa:
Bolonja je izuzetna zamisao, ali kod nas je to jedan neuspeli eksperiment, a žrtve su zna se ko – studenti! Čini mi se, da su se pametni srbi opet setili da rade po svom, uzmu što im se sviđa od evropskog modela studiranja I naprave neki kvazi model pa to predstavljaju pod parolom evropskih standarda.
Ovim kozmetičkim promenama omogućeno je samo uzimanje novca od studenata, a da se na univerzitetima u Srbiji suštinski ništa nije promenilo.
Mislio sam da će se sa uvođenjem akreditacije promeniti nešto, međutim samo se došlo do toga da su većina fakulteta mehanički podelili studije na dva ciklusa, tri plus dva ili četiri plus jedan, bez suštinskih promena na nivou programa, organizacije, metoda, uslova studiranja. Formuli četiri plus jedan pribegli su fakulteti koji nisu hteli da se odreknu programa i načinu rada, pa je master peta godina bukvalno nakalemljena i na brzinu programski „sklepana“. Takođe sa jednosemestralnim ispitima je nastao problem, jer su godinama pravljeni brojni glomazni predmeti prema profesorima ili potencijalnim profesorima. Opet na brzinu, po principu makaza, pristupilo se ovom poslu. Glomazni predmeti nisu preispitani, pretreseni, funkcionalno redukovani, već su samo iscepkani na više manjih ili je višak gurnut u takozvani master program. Ja sam po starom sistemu I ispit koji trenutno spremam -Trgovinsko pravo, ima 1250 strana, a sada vidim da postoji četri ili pet ispitčića koji postoje po novom studijskom programu. Udžbenik je ogroman, kriterijum za ocenu znanja jedne od profesorki je nenormalno strog. Prolaznost na ovom ispitu za nas po starom programu je oko 20%, pa se onda pitam ko je ovde lud!!! Ovde nije u pitanju Bolonja, već je u pitanju zdrav razum I nepreduzimanje nikakvih mera za rešavanje problema koji se protežu deceniju unazad.
Zašto se ispiti ne polažu po bolonji, zašto prolaznost nije po bolonji, zašto predavanja nisu po bolonji, zašto udžbenici nisu po bolonji....samo je "po bolonji" sredstvo za naplatu para.
Ova pitananja muče sve nas I teško je da će se nešto promeniti u pojedinim konzervativnim glavama, jer njihov dinosauruski status im je toliko prirastao k srcu I teško da će te nekog profana preko šesdeset godina naterati da radi po bolonji, da ceo dan radi sa studentima I td, tako da će se sve na kraju ipak svaliti na grbaču studenata, dok na scenu ne dođu neki novi ljudi, koji pre svega imaju drugačiji mentalni sklop u glavama! :?


^what he said


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Bolonja
PostPoslato: Nedelja,08.11.2009. 01:09:20 
Stanoviti gospodin iz Službe
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Nedelja,20.1.2008. 17:01:53
Postovi: 16534
Lazar napisa:
Najveca glupost koja se desila u prosveti bar sto se tice naseg fakulteta je Bolonja. I svi propratni efekti debilizam.... Ispada da posle zavrsene 4 godine si ku.... na biciklu. Znam kakav je bio stari sistem samo iz price naravno da je imao mana ali kod Bolonje je problem sto nema vrlina.


kod naše bolonje je problem što nije bolonja


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Bolonja
PostPoslato: Ponedeljak,09.11.2009. 12:32:11 
Zaslužni građanin
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Petak,23.1.2009. 18:50:56
Postovi: 7445
Lokacija: Beograd
Rod: Seka
Moj fakultet: PF u Beogradu
Pravničko obrazovanje: Student 4. godine
najbolje su prosli (na PF Bg) studenti generacije 05.nisu ima spajali predmete,uslov za upis naredne godine znamo kakav im je,a uveli su im vise ispitnih rokova u odnosu na starije generacije.
ovo sto se primenjuje kod nas je sramota nazvati Bolonjom.ne znam koga pokusavaju da lazu.
Oskar je u pravu sto se tice finansijske strane cele price,nasli su nacin da nas ojade za mnogo vise para nego sto su mogli studente starijih generacija,i odmah je to nazvano Bolonjom.
kad budu smanjili obim udzbenika,vrednovali vezbe i ocenu sa vezbi,kada nam omoguce parcijalno polaganje ispita i sve ostalo sto Bolonja podrazumeva tada cu da ucutim i ucim srecna.ovako ne dozvoljavam da bilo ko kaze kako je nama lakse studiranje,da nam odreduju uslov za upis kao da se Bolonja zaista primenjuje,da se u javnosti stvara slika naseg fakulteta kao fakulteta koji je medju prvima uveo Bolonju i sl.
svi su navikli da predaju i ispituju po starom programu,i mislim da se nece nesto bitno promeniti uskoro.zato i ne smatram da studiram po Bolonji.

_________________
I'd rather be hated for who I am,than loved for who I am not


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Bolonja
PostPoslato: Ponedeljak,09.11.2009. 15:04:45 
Zaslužni građanin
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Petak,15.5.2009. 09:52:39
Postovi: 16479
Lokacija: Beograd
Rod: Bata
Moj fakultet: PF u Beogradu
Pravničko obrazovanje: Diplomirani pravnik
Ovo nase je pseudo-Bolonja, Himera edukacije i sl... :roll:

_________________
YOUSUFFERBUTWHY?!


Vrh
   
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Idi na:  Powered by phpBB © phpBB Group
Mojepravo.net 2010